Hlavní obsah
Jídlo a pití

Bublinky v kuchyni – co lidé dělají špatně a mohou zlepšit

Foto: Vytvořeno umělou inteligencí (DeepAI.org)

Bublinky umí chuť vody vylepšit

Zdá se vám, že váš domácí výrobník sodovky nefunguje správně? Že vám bublinku utíkají neznámo kam? Pak jste tu správně. Třeba napravíme nějaké chyby. Trochu zkušenostmi, trochu vědou.

Článek

V dnešní době jsou domácnosti, až na výjimky závislé na bublinkách. Málokterá domácnost se spokojí s kohoutkovou vodou a čajem. Obvykle najdeme v kuchyni také lahve s minerálkou, limonádou anebo zařízení na výrobu domácí sodovky. Toto zařízení zdaleka není výstřelek moderní doby. Důvěrně jej mohou znát i starší lidé ve spojitosti s odrátovanou lahví a malými kovovými bombičkami na jedno použití, které dokázaly stejně jako moderní přístroje, v mžiku vyrobit z kohoutkové vody takzvaný sifon, neboli vodu perlivou. Koneckonců celý patent je známý již více než 200 let, tedy lidstvu je tento vynález znám již důvěrně.

Foto: Wikipedia: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/66/Soda_Syphon_Seltzer_Bottle_%284411690338%29.jpg

Stará dobrá odrátkovaná sifonová lahev.

Samozřejmě moderní „sifonovací zařízení“ mám doma také. A lety praxe jsem vychytal jeho účinnost, odstranil nedostatky a poradil několika známým, kterak zlepšit jeho funkce a vychytat poměrně časté chyby. Bez rozdílu značky, u všech to funguje stejně. Tak mně napadlo podělit se prostřednictvím tohoto blogu i se širším okolím. Třeba se mi vrátí zpětná reakce a budu moci zdokonalit domácí výrobu perlivé vody i já.

V kostce si pojďme nastínit, jak vlastně taková výroba domácí perlivé vody probíhá. Nejde o nic víc než o fyziku a chemii. V přístroji je z natlakované bombičky pod tlakem převeden oxid uhličitý do vody, na kterou se dokáže poměrně jednoduše navázat a vyprchává poté, co se uvolní tlak, pomalu zpět do ovzduší. Princip je založen na nestlačitelnosti vody, které zkrátka nezbývá nic jiného, než pojmout CO2 do sebe.

Jak tedy na to, abychom měli vodu plnou bublinek? Standardní postup je natočit do nádoby vodu po rysku, párkrát zmáčknout ovládání trysky, napustit oxid uhličitý do nádoby a máme hotovo. Tento proces se však dá ještě poměrně zlepšit a zefektivnit. Začněme hned u plnění nádoby. Sice výrobce jistě varuje před přelitím rysky, ale není na škodu si tam napustit klidně o centimetr vody více. Stlačitelná část obsahu se tím minimalizuje a bude stačit méně plynu k vytvoření stejného efektu. V tomto případě je však dobré dávat pozor a plnit nádobu oxidem uhličitým na několikrát (více krátkých stlačení), aby nám obsah nevybublal a nedostali jsme sprchu přetlakovým ventilem, který vyúsťuje dole v odkapávači.

Viděl jsme i případ, kdy v lahvi byla vody jen polovina, protože uživatel chtěl jen skleničku a pak se zlobil, že vypotřebuje půl bombičky a bublinky skoro nikde. Bombička totiž musela namísto pár centimetrů vzduchu stlačovat mnohonásobné množství. Což se projevilo na její životnosti.

Pospícháme-li, máme hotovo. Pokud ale nepospícháte, dá se bublinkový efekt znásobit časem, po který je lahev natlakovaná. Stačí i pár minut a bublinek ve vodě bude daleko více. Když tam natlakovanou vodu „zapomenete“ do druhého dne, pak se nebudete stačit divit, jak velkých bublinek docílíte. A voda vám pak vydrží i déle perlivá. Například takové šampaňské je pod tlakem skutečně dlouho a projeví se to jeho velkou a dlouho trvající perlivostí.

Foto: www.pixabay.com

CO2 se sráží na povrchu předmětů, kterých se voda dotýká a dělá bublinky

Poté, co nám v lahvi nějaký obsah zbyde, je důležité ji dobře uzavřít, aby z ní oxid uhličitý již dál nemohl unikat. Zvýší se tím tlak v lahvi a jemu se nebude chtít ven. I uložení poloprázdné lahve do lednice sníží uvnitř tlak díky nižší teplotě obsahu a připravený sifon nám v ledničce vyšumí rychleji, než kdyby byl ponechán v pokojové teplotě. Jenže zase když chceme vodu studenou… To je pak na povážení uživatele.

Jo a jen tak mimochodem, plastová lahev do zařízení opravdu není vhodná do myčky. Vlastní zkušenost.

A na závěr ještě jedna rada ohledně kupovaných perlivých vod, minerálek a limonád. Mnoho lidí dělá tu chybu, že když chce uchovat bublinky, vytlačí z PET lahve všechen vzduch a tu následně uloží do lednice. Je to ale značně kontraproduktivní vzhledem k tomu, co jsme si řekli výše. Vymačkání vzduchu udělá v lahvi podtlak, který nám naopak bublinky z nápoje vytáhne. Pro jejich uchování v nápoji je potřeba tlak v lahvi naopak co nejvíce udržet. Zmačkáním lahve a následný vytvořením podtlaku učiníme pravý opak.

Pokud vám některá z rad byla užitečná, budu velmi rád. Pokud máte nějakou připomínku či další zlepšovák, budu ještě raději, když se podělíte. A rozloučím se doporučením lékařů, že pít přehršel bublinek není nejzdravější a měli bychom pít co nejvíce pouze kohoutkovou vodu. Ale chápu, že bublinky jsou bublinky. Sám to mám tak půl na půl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz