Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nespojujme krajské volby s národní politikou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: www.pexels.com

Billboard stejně prázdný, jako politická hesla.

Již brzo se otevřou volební místnosti a budeme si volit vedení našich krajů. Jenže zdá se mi, že nemálo lidí má zkreslenou představu o tom, koho vlastně volí.

Článek

Strany, kandidáti, ba i voliči se chovají tak, jako by velká národní strana měla extrémní vliv na dění v regionech. Ano, jistě, nějaký vliv tam bude, politická lobby funguje. Ale kraje mají své finance jisté podle zákona, víc se ze státního příliš získat nedá a pokud ano, stranická příslušnost nepomůže tolik, co dobrý manažer. A situaci přímo v kraji logicky zná nejlépe ten, kdo tam působí. Rozhodně více, než ten, kdo působí ve Strakově akademii a zabývá se politikou na národní úrovni, případně politikou mezinárodní. A že je mezi národní a krajskou politikou značný rozdíl, si asi ani psát nemusíme. Přesto se zdá, jako by předsedové všech stran věděli, co přesně trápí lidi v Karviné, Bruntále, Kyjově, Kaplici nebo Berouně. Ne, zde mají svou roli lokální autority, tedy krajští lídři a městští zastupitelé, kteří se mají ozvat.

Nejjednodušší pozici v nadcházejících krajských volbách mají současní krajští hejtmani. Jejich reklamou je jejich dosavadní práce. Oni sami nejlépe prezentují činnost, jakou v kraji vedli, to, co pro kraj udělali. Ruku v ruce s tím jde samozřejmě i reklama negativní, pokud byl některý z hejtmanů usvědčen z nějakého nekalého chování. Nicméně to už je jeho věc, měl dělat svou práci dobře a přineslo by mu to jen reklamu pozitivní. Ten, kdo pro kraj odvedl dobrou práci, má jistě výhodu v tom, že pokud tuto dobrou práci lidé ocení, mají tendenci dát mu svůj hlas, aby v dobré práci pokračoval. Těm, jejichž reklama je vesměs negativní, lidé moc hlas dávat nebudou.

Do vedení krajů samozřejmě kandidují i osoby nám dosud poměrně neznámé. Každý člověk se musí vypracovat takříkajíc od píky, nikdo nespadl rovnou do premiérského křesla. Někteří se zkoušejí prodat vydatnou mediální masáží, aby vešli do povědomí co nejvíce občanů. Ti rádi volí někoho, koho znají, a jehož tvář jim je povědomá. Ale své místo na billboardech mají i osoby, které vidíme poprvé v životě. Ty musejí zaujmout voliče dobrým programem. Zkusit navrhnout změnit něco, co lidi trápí, případně zadrnkat na strunu jejich přání a tužeb, které od svého kraje očekávají. Ovšem své představy o vedení kraje by měl mít každý kandidát na hejtmana nějak rozumně podložené. Ne chtít vybudovat vesmírné centrum v Kladně. A mně bohužel přijde, že nějaké vesmírné centrum by ráda postavila většina kandidátů. To jsou pak hesla prázdná, která možná osloví nějaké voliče, mě ale nikoliv. A doufám, že v tom nejsem sám.

Veřejně méně známé, či přímo neznámé osoby se na plakáty fotí se zástupci svých velkých celonárodních stran, pod jejichž křídly kandidují. Kdo se nefotí s předsedou, ten se alespoň opírá o silné, veřejně známé logo. Protože celonárodní strany, na rozdíl od většiny kandidátů, zná každý, a jak jsem psal výše, lidé mají tendenci volit ty, které znají. A hned vedle loga se často nachází celonárodní program dané strany. Ten mnohdy slibuje hory doly, ale nejvíce sází na problémy, se kterými hejtman opravdu nemá žádnou moc hýbat, tedy s celonárodními, natož pak celoevropskými tématy. Ze své pozice nemůže zastavit nelegální migraci ani válku na Ukrajině. Přesto politické strany, které podporují své krajské svěřence, tato prohlášení na plakáty dávají. Jsou buď hloupí, o čemž pochybuji, anebo drzí. To spíše. Přičemž doufají, že obyčejnému voliči to nedojde a hlas jim hodí, neboť sám nedokáže odlišit úrovně kompetentnosti kandidátů.

Až budeme zanedlouho z obálek vytahovat volební lístky, vzpomeňme si na to, že nemalá část kandidátů se nás prostě snaží obalamutit. A pokud nemají vlastní program na úrovni kraje, proč vůbec kandidují? Proto, aby velké strany po volbách mohli vykládat, jak jsou kde oblíbené? Nepřijde vám to taky jako nesmysl? Ne, krajské volby, ba ani senátní, nejsou a neměly by být na rovnítku s celonárodními stranami. Protože reálný dosah do krajů mají tyto strany spíše omezený. Volme podle vlastního přesvědčení, ne podle prázdných hesel, líbivých úsměvů politiků a neuskutečnitelných programů. Volme hlavou a rozumem, ne emocemi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz