Hlavní obsah
Lidé a společnost

Přichází konec tanků?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: www.pixabay.com

Tank. Bude tu ještě s námi nebo zmizí?

V historii jsme se už s některými válečnými stroji rozloučili. Některé přestaly mít význam, jiné byly zbytečné, nebo překonané, další zase drahé. Čeká nyní konečná bitva i tanky?

Článek

V historii existuje spousta válečného vybavení, které již lidstvo nepoužívá. Logicky některé stroje neobstály ve vývoji doby. Jmenujme třeba katapulty. Jakmile se zpevnily hradby natolik, že je nebylo možno prorazit katapultem, tento vynález jednoduše zanikl. Postrádal totiž význam. Stejně tak těžkou středověkou jízdu nakonec udolala doba a ta se z bojišť odporoučela. Proti těsným formacím pěchoty neměla moc šancí a zároveň byla velmi drahá. S tím souvisí o dost modernější vynález, kterým jsou bitevní lodě. Obří plavidla s extrémní palebnou silou, která teoreticky mají své slovo i dnes, zmizela postupně po druhé světové válce, když se zjistilo, že tyto obrovské a drahé kolosy dokáží nakonec udolat o poznání menší a levnější konkurenti jako letadla a torpédové čluny.

V současném konfliktu na Ukrajině zjišťujeme, že tanky, hlavní nosné prvky armády od první světové války až doteď, jsou velmi zranitelné proti o mnoho levnějším zbraním, kterými jsou drony. Ano, jeden dron dokáže spolehlivě zničit tank, pokud má trochu štěstí. Minimálně ho dokáže poškodit. A s cenou ještě o poznání nižší než u pěchotních protitankových střel jako je Javelin, má slibně vykročeno převzít vládu nad bojištěm.

Zároveň se ukázalo, že to, na co tanky byly celou dobu konstruované, tedy na bitvu tanků proti tankům, se obě strany snaží minimalizovat a k tankovým soubojům dnes dochází velmi výjimečně. Dalo by se říci, že tanky jsou dnes používány spíše jako mobilní odolná palebná postavení. Což dokáže ukázat na jejich silné stránky i na slabiny v podobě především nedostatečného pancíře na stranách a nahoře.

Můžeme tedy očekávat, že zbrojovky typu Rheinmetall nebo Uralvagonzavod přestanou produkovat tato těžkotonážní pancéřová monstra a přejdou na výrobu dronů? Podle mě nikoliv. Rheinmetall přišel v roce 2022 s koncepcí nového tanku KF51 Panther. Rusové stále sází na T-14 Armata. Předpokládám, že kdyby vedení firmy usoudilo, že tank je přežitek, nenavrhli by tank budoucnosti. A kdo lépe to může vědět než ten, kdo ty stroje vyrábí. To je tedy první ukazatel toho, že nás pancéřová monstra jen tak neopustí.

Druhou indicií je, že ačkoliv na Ukrajině v současnosti mnoho tanků jak na jedné, tak na druhé straně padne jako oběť dronu, je třeba podotknout, že moderní západní stroje se v konfliktu nenasadily. Vždy jde o nějaké vyřazené staré kusy, které byly ochotné státy Ukrajině darovat. A staré, vyřazené kusy postrádají moderní vybavení. Jedná se hlavně o systémy APS (Active Protection Systems). Tedy vybavení, které je stvořené k tomu, aby tank chránilo před nepřátelskou palbou tím, že střelu zlikviduje ještě těsně před dopadem na samotný tank. Zdá se, že ruské APS příliš nefungují, anebo jimi nasazené tanky nejsou vybaveny. O západních APS vlastně mnoho nevíme, protože to, co na Ukrajině jezdí, má tyto systémy buď staré, nebo je nemá vůbec. Je však možné, že proti dronům prostě nefungují, protože „na ně nejsou zvyklé.“ V takovém případě patrně postačí drobné úpravy a tank bude ochráněn i proti dronům. Jak by sis dronem dokázal poradit třeba moderní izraelský systém Trophy se asi nedozvíme.

A poslední indicií, že konce tanků ještě nepřišel je přímo jejich bojové zapojení v Ukrajinském konfliktu. Logicky by přeci ani jedna ze stran nenasazovala tanky, pokud by na bojišti postrádaly smysl. Namísto toho je stále vidíme jak v čelech útoků, tak i při aktivní obraně. A to přesto, že jim hrozí zničení od dronů. Tedy zdá se, že palebná síla, systémy řízení palby, a ochrana tanků stále má své podstatné zastoupení i přesto, že tank už není tak nezničitelným strojem, za jaký jsme jej měli ještě před třemi lety.

Já osobně, jako člověk, který se o vojenskou techniku zajímá, nepředpokládám, že by tanky zmizely z bojiště. V mírně upravené verzi proti dronům nás budou provázet válečnými konflikty (a doufejme, že jich bude co nejméně) i v budoucnosti. Stále jde o velmi účinný prostředek vedení boje, který na velkou dálku dokáže najít a eliminovat nepřítele, přičemž sám je velmi dobře chráněn. Ona paralela s bitevními loděmi taky není úplně přesná, protože ty sami o sobě nezanikly, jen změnily výzbroj z dělové na raketovou. Případně se na paluby obřích, extrémně nákladných kolosů, přesunula letadla. Tanky se možná taky změní, ale nejspíše s námi ještě nějaký čas zůstanou. Pravděpodobně do doby, než lidi dostanou rozum a přestanou válčit, pokud taková doba vůbec někdy nastane.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz