Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Proč se teď nakupuje vojenské vybavení v USA

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons

Americký víceúčelový stíhací letoun F-35 Lightning II. Za pár let i v naší armádě. (Zdroj: commons.wikimedia.org)

Pobouřil vás nějaký nákup vybavení naší armády v USA? Pak se podívejme, proč se v USA stroje nakupují. A také co všechno se v USA nenakupuje.

Článek

Chvíli po tom, co utichla bouře ve sklenici vody, kdy se mnozí našinci plamenně zlobili na rozhodnutí nahradit naše stávající stíhačky JAS-39 Gripen stroji americké výroby F-35, dosedly na vojenské letiště Kuchyňa první Slováky objednané stíhačky F-16. A je to tu znova. Naši diskutéři se zlobí na to, že vazalsky nakupujeme nové zbraně od USA. Je v tom patolízalství? Nebo snad politický tlak?

V armádě se občas stane, že něco zastará a je nutno to nahradit strojem modernějším. Ukázková je naše armáda, kde se modernizace vozového parku odkládala tak dlouho, až to bylo neudržitelné. V posledních letech tak armáda dostává přísun nového vybavení, kterým se postupně nahrazuje odcházející zastaralé vybavení ponejvíce sovětské provenience. Případně, jak tomu je u stíhaček, do budoucna se stíhačky čtvrté generace nahradí stíhačkami generace páté. Prostě pokrok, nic víc.

Paleta nabídky, kde je možné novou techniku objednat, je poměrně široká. Naše členství v NATO nám logicky tak nějak neumožňuje objednávat stroje z Ruska, potažmo ani z Číny, neboť ani jedena z těchto zemí není NATO nijak významně přátelsky nakloněna. Tudíž objednávka Suchojů nebo Chengdu J-20 není ze strategického hlediska nijak rozumná. Už jen proto, že v potenciálním konfliktu bychom od strany nepřítele patrně těžko sháněli náhradní díly, servis a podporu. Tento argument plně stačí, i když by se našly i další.

Ano, letadla vyvíjí více zemí. Například nám nejbližší Švédsko s nabídkou Gripenů, nebo v Evropě montované stíhačky Eurofighter Typhoon či francouzské Dassault Rafale. Proč se objednaly raději stroje americké provenience, popsali mnozí odborníci, piloti i politici. My už to tu rozebírat, a tím opět vířit vody, nemusíme. Podotkněme ale, že letectvo USA má velmi dlouhou tradici a USAF je nosným pilířem celé americké armády. Tedy americká letadla logicky budou na špičkové úrovni. Nicméně bohužel jsou drahá. Mimochodem, zrovna já jsem byl spíš zastáncem nové generace Gripenů (4.5), ale co už, vojáci si zvolili.

Kdybychom však Američanům chtěli, lidově řečeno, lézt kam slunce nesvítí, objednávali bychom u nich veškeré vybavení. To platí taktéž pro nějaké vybájené tajné smlouvy i často zmiňované vazalství. Armáda ČR ale disponuje technikou z provenience více zemí. Tanky Leopard 2 jsou německé. Obrněné transportéry Pandur vyrábějí Rakušané. Nově objednané transportéry CV90 jsou švédské. Obrněná vozidla Titus vyrábí ve spolupráci s Francouzi naše Tatra. Pojďme dál a podívejme se do vzduchu. Armáda ČR provozuje letadla L-159 ALCA, vyrábíme si je sami ve Vodochodech. Trochu nešťastná transportní letadla CASA vyrábí Španělé. Vrtulníky W-3A Sokol jsou provenience polské, a staré ruské Mi-24 a Mi-17 postupně nahradí americké stroje firmy Bell (AH-1ZUH-1Y). O protivzdušnou obranu se nyní poměrně nově staré izraelský systém Spyder. Další radarové systémy jsou z téže země. České, resp. slovenské houfnice DANA postupně doplní či zcela nahradí francouzské systémy Caesar, které si ve spolupráci s Tatrou budeme montovat sami. Pro transport máme vlastní nákladní vozy Tatra. Pro transport osob má armáda poměrně nově japonské terénní vozy Toyota. Patrně jsem v tomto výčtu na nějakou techniku zapomněl, ale dal bych ruku do ohně za to, že nebude z USA.

Jak vidno, z USA tedy máme jen vrtulníky a budeme mít stíhací letouny. Všechno ostatní má armáda odjinud, ať již z Evropy, nebo Asie. Zdá se tedy, že nás nikdo nenutí nakupovat v Americe, ať již sami Američané, nebo naše domnělá příchylnost k této vojenské velmoci. Můžeme si svobodně vybrat, z toho, kdo nám co nabídne, potažmo si vyrobit, byť třeba ve spolupráci, vybavení vlastní. Například Poláci se vybavili mimo jiné americkými tanky, které u nás nejsou a v nejbližší budoucnosti ani nebudou. A nemyslím si, že by je k tomu nutila nějaká smlouva, či snaha zavděčit se. Spíše tedy, než nějaké tajné dohody, smlouvy, alpinismus nebo příchylnost, jde o bájné konstrukty odpůrců západu, NATO, EU, Ameriky snažící se zdiskreditovat prozápadní směřování ČR. Však uvidíte, že až tudy zase jednou pojede americký konvoj do Pobaltí, budou to ti samí, kteří v diskusích pod ním budou dštít oheň a síru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz