Hlavní obsah
Jídlo a pití

Tak jsme přišli o karbanátky (ty zeleninové)

Foto: www.pixabay.com

Ve vegetariánském burgeru skutečně nečekejte hovězí maso.

Tak nás zase chtějí zákonodárci ochránit. Tentokrát před útokem vegetariánských náhražek masa. Nedělají z nás tím však totální idioty?

Článek

Do éteru se rozšířila informace, že po Rumu, dnes již Tuzemáku a pomazánkovém másle, dnes již postě jen pomazánkovém, se zdá, že bychom mohli brzo přijít i o kapustové karbanátky a vegetariánské párky a burgery. Zní to jako další šikana ze strany Evropské unie, která ve snaze chránit své (nemyslící) spotřebitele zakazuje názvy potravin, které by mohli být jakkoliv matoucí. Jenže tentokrát nevane vítr od EU, ale z domácích řad, konkrétně ministerstva zemědělství. To se rozhodlo změnit vyhlášku o masných výrobcích a zakázat tak názvy jako „zeleninový burger, sójový párek nebo houbové řízky.“ Že bychom zase byli papežštější než papež?

Těžko říci, jak takoví autoři tohoto návrhu přemýšlejí. Zdali skutečně mají dojem, že běžný konzument při objednání houbového řízku nabyde přesvědčení, že pod strouhankou bude pořádná flákota a bude nemile překvapen, když zakrojí, nebo si z nás dělají šprťouchlata. Případně se mohou ještě ve svých funkcích nudit. Anebo plní pětiletky a s něčím prostě přijít musí. Každopádně na stole je v současnosti novela vyhlášky č. 69/2016 Sb. O požadavcích na maso a masné výrobky.

U případu, kdy před dvaceti lety nesměl být tuzemák označován jako rum by člověk ještě přimhouřil oko. Tuzemák totiž nemá s klasickým karibským rumem vůbec nic společného, tedy název byl poněkud zavádějící, ačkoliv jsme jej měli rádi a dodnes jej používáme. U pomazánkového másla jsme si již trochu mohli klepat na čelo, co si to vymýšlí za ptákoviny. Vždyť každý ví, že si nekupuje kostku másla, ale něco v kelímku, co se dá snadno namazat. Obvykle i s příchutí. Ale budiž, zvykli jsme si a kromě odebraného slova „máslo“ jsme o nic ochuzeni nebyli. Poté se otázka ochrany spotřebitele tak nějak uzavřela a byli jsme podobných nápadů ušetřeni. Až doteď.

A je vůbec podobná ochrana potřebná? Nedělají úředníci, kteří návrh předkládají, ze spotřebitelů naprosté idioty? Existuje snad mezi námi někdo, kdo při nákupu sójových párků čeká, že v nich bude 90 % masa? A pokud ano, nebude lepší takového člověka raději zavřít někam do ústavu, aby si v dobré víře nějak neublížil?

Samozřejmě předpokládám, že většina obchodníků, případně výrobců, se nás snaží nějakým trikem obrat. Tu se ošidí podíl masa, tady se sníží váha, kvalitní maso se nahradí nekvalitním, do výrobku se napíchá voda… Ovšem zeleninové náhražky masa obvykle bývají zřetelně označeny, aby si naopak získali pozornost potencionálních zákazníků - vegetariánů, kteří by si jich jinak nemuseli všimnout, a oddělení s masem by zcela minuli. Tedy že bychom si šli koupit vídeňské párky a namísto toho koupili sójové, se zřejmě nestane. Tedy stát se to může, když bude nakupovat někdo jako já, kdo je schopný omylem koupit něco jiného, ale není to žádné záměrné klamání spotřebitele.

Tedy nepředpokládejme, že sójové párky a zeleninový burger jsou podvod na zákazníka. Naopak se snaží odlišit od klasických masných produktů. Splést si je tedy můžeme nanejvýše tak omylem. A kdo si chce koupit klasický masový burger, asi těžko sáhne po něčem, kde je napsáno, že se jedná o vege verzi, což dokládá i naprosto rozdílné balení. A pokud ano a předpokládá, že se z fólie vyvalí pořádná flákota, není nic jiného než hlupák, který se prostě musí „spálit,“ aby si příště dal pozor.

Koneckonců nepředpokládám, že by se situací, kdy se lidé u vegetariánských výrobků diví tomu, že nejsou z masa, cokoliv udělala nějaká vyhláška, která zakazuje název burger či párek. A pokud má někdo dojem, že jsme národ tak pitomý, že v roli spotřebitelů potřebujeme chránit nějakými podobnými nařízeními, pak je na pováženou, zdali vůbec ví, jaký národ řídí. Naopak nám takovéto nápady ještě škodí, protože nás odnaučí kriticky myslet zcela.

Zrušením označení „burger,“ tedy že ze „Zeleninového burgeru“ uděláme třeba „zeleninovou placičku,“ naopak uškodíme vegetariánským výrobkům, protože pokud budou chtít vegetariáni grilovat, stěží budou v obchodě hledat „placičky“ namísto burgerů. A jestliže bychom burgery mohli nazávat placičkami, pak mě vůbec nenapadá, jak nazývat párky…

Takže až si příště v restauraci budete dávat kapustové karbanátky, nedivte se, že v nich mimo masa najdete i kapustu. Jinak si novelu vyhlášky č. 69/2016 zasloužíte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz