Hlavní obsah
Názory a úvahy

Může si za migraci západ sám?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ilustrační snímek

Může si západ za uprchlickou krizi? Jednoduchá otázka, těžší odpověď.

Článek

V Evropě přibližně před 10 lety začala migrační krize, která nemá zatím obdoby. Naposledy podobný přesun lidí probíhal před pádem Římské říše, když docházelo ke stěhování národů.

Proč si myslím, že si částečně za migrační krizi může Evropa sama?

Pokud se podáváme do historie, tak můžeme začít u kolonizace, ale kolonizace zde není ten hlavní problém. Hlavním problémem se jeví, jak se na celém africkém kontinentě vytvořili hranice, které nikdy nekopírovaly etnické složení, ale spíše kopírovaly pravítko zapadáních mocností. Dalším problémem může být, jak se jednotlivé země v koloniích chovaly. Posouváme se zase o kus dále v historii, a to je období dekolonizace, kdy Velká Británie dokázala aspoň trochu mít vliv ve svých původních kolonií, ale když se podáváme na dekolonizaci, kde vládla Francie, tak vidíme, že to vždy skončilo diktaturou nebo převratem a občanskou válkou a válka, vždy generuje uprchlíky (máme s tím kvůli Rusku vlastní zkušenost).

Dalším faktorem bylo tzv. Arabské jaro, kdy se vlastně státy severní Afriky snažily reformovat své formy vládnutí a západ se rozhodl plně podporovat „prozápadní režimy“, ale jak můžeme vidět, tak se nám to moc nepovedlo. Libye a Sýrie jsou důkazem toho, jak moc se nám to nepovedlo.

Tak jak je vidět, tak Západ si tak trochu může za migrační vlnu může sám, ať již je to malá sebereflexe nebo různá špatná politická rozhodnutí. Snad se nám bude v mezinárodní politice a mezinárodním právu dařit více jen bychom jako společnost neměli nasedat na jednoduchá a špatná řešení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám