Hlavní obsah
Lidé a společnost

Proč tolik „pohlaví“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Debata v dnešní společnosti. Souboj názvů gender vs. pohlaví.

Článek

Už slyším lidi, jak začínají vzteky buušit do klávesnice: „Nemůže být 78 pohlaví“. Než mi to napíšete, zkusíme se podívat na toto téma. Takže o čem je tohle téma. Vlastně bude o pohlaví, gendru a sexualitě.

Máme zde pohlaví - těch může být až 7, ale máme tři nejčastější a to samec/ samice/ hermafrodit. U nálevníků existuje 14 alel (forem genu) a proto mají 7 pohlaví. Jak je zde vidět, tak pohlaví může být více než dvě.

Co je to gender? Hezky česky bychom mohli říct, že to je sociální pohlaví. Pokud bychom se podívali, co to znamená, zjistíme, že gender je společenský konstrukt, což znamená, jak daného člověka vnímá okolí, jak ten člověk vnímá sebe vůči okolí a jaké jsou jeho role ve společnosti. Takže když to člověk zjednoduší, vlastně může být muž, který se necití, že je v mužské roli, ale spíš ženské. Vaří, uklízí, pere prádlo a počítá s tím, že půjde na mateřskou. Samozřejmě to platí i obráceně, že jsou ženy, které se necití do ženské role.

Pak zde také hraje roli kdo koho přitahuje, takže kromě přitahování muž/žena může být muž/muž, žena/žena muž/žena, která se cití mužem atd. Prostě není to o ničem jiném, než jak se člověk identifikuje (slyším ten smích, ale je to myšleno, jako přijímá člověk roli) a kdo toho člověka přitahuje.

Sexualita se častěji týká jednotlivce a klade důraz na jednotlivé preference jako jsou např. věk, barva vlasů atd.

Jak je zde vidět, jsou zde 3 různé termíny, který každý znamená a popisuje úplně něco jiného. Je tu jasně vidět, proč 78 pohlaví je nesmysl, protože zde nemluvíme o pohlaví, ale o gendru. Tak až zas budou politici mluvit jako paní Zuzana Majerová, tak je dobrá otázka, kterou klade Urza: „Záleží, jak si to definujete.“

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sexualita

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1558-5646.2011.01266.x/abstract;jsessionid=CCDD8F5762B367A8266946B20503EAF2.d02t02

https://cs.wikipedia.org/wiki/Gender

https://archive.org/details/nadvldamu00bour

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pohlavnost

https://www.youtube.com/watch?v=1_LLjqhfT-Y

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám