Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Vize rektora Beka, iluze premiéra Fialy a realita

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

O čem mluvil v roce 2019 rektor Bek a na co házeli v roce 2011 studenti melouny?

Článek

Před několika dny bylo zveřejněno nejnovější žebříček světových univerzit Times Higher Education World University Rankings 2025 patřící investiční skupině Inflexion Pvt., jeden ze tří hlavních univerzitních žebříčků, další dva jsou šanghajský Academic Ranking of World Universities a britsky QS World University Rankings, který vydává londýnská společnost QS QUACQUARELLI SYMONDS LIMITED, soukromé eseróčko zaměřené na poradenství studentům.

Celkové pořadí naších vysokých škol v THE je zde. Výsledky nepotěší, ale také nepřekvapí:

401.–500. Univerzita Karlova

601.–800. Masarykova univerzita

1001.–1200. Vysoké učení technické v Brně, ČVUT v Praze, Univerzita Palackého v Olomouci, Univerzita Hradec Králové, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.

Srovnání s podobně velkými zeměmi nevychází radostně. V Rakousku je toto pořadí:

110. Vídeňská univerzita

201.-250. Lékařská univerzita Graz

201.-250. Lékařská univerzita Vídeň

251.-300. Lékařská univerzita Innsbruck

301.-350. Technická univerzita Vídeň

301.-350. Lékařská univerzita Innsbruck

V Belgii je nejlepší celkově 43. univerzita v Lovani a před Univerzitou Karlovou je celkem 9 univerzit. Podobně v Dánsku je nejlepší celkově 97. univerzita v Kodani a před Univerzitou Karlovou je celkem 5 univerzit a ve Finsku nejlepší celkově 107. univerzita v Helsinkách a celkově je před Univerzitou Karlovou 6 univerzit. Před ní je na 301-350. místě i Estonská univerzita v Tartu. Poučné jsou i stabilní výsledky Univerzity Karlovou v posledních 10 letech: osmkrát na 401.-500. a dvakrát na 501.-600. místě.

Trochu lepší je umístění v šanghajském Arwu:

301.-400. Univerzita Karlova

401.-500. Masarykova univerzita

a britském QS:

248. Univerzita Karlova

408. Masarykova univerzita

Žebříčky se značně liší použitými kritérii i šíří hodnocených univerzit, QS jich má 1500 zatímco THE jich zahrnuje 2000.

Iluze premiéra Fialy

Zmiňuji žebříčky proto, že je tomu víc než rok, kdy předseda vlády Petr Fiala vystoupil v pátek 1. září 2023 na konferenci Česko na křižovatce – Vize a strategie pro dalších 30 let se zahajovacím projevem, ve kterém představil střednědobé vize směřování ČR. Podle informace na webu vlády v něm mimo jiné prohlásil

„ČR musí být do deseti let centrem vzdělanosti a nových myšlenek. Musíme mít školy, které rozvíjejí každý talent. Musíme mít univerzity, kam se hlásí talentovaní studenti z celého světa. A musíme mít respektovaná centra vědy, jejichž výsledky budou svět měnit,“

Kdyby tato slova myslel vážně, musela by jeho vláda do vysokého školství a vědy investovat už příštím roce spoustu peněz a ministr školství by nemusel naříkat, že jsou vysoké školy dlouhodobě podfinancované. Ale peníze nejsou to nejdůležitější, tím je celková změna řízení a fungování vysokých škol.

A vize rektora Beka

To vystihl velmi dobře dnešní ministr školství, když jako končící rektor Masarykovy univerzity pronesl 16. 5. 2019 projev s případným názvem Skutečně světovou univerzitou se staneme jen vlastním úsilím. Vřele doporučuji všem zájemcům o pochopení toho, co je potřeba udělat, aby se vize Petra Fialy mohla naplnit, si tento pozoruhodný projev pečlivě přečíst.

Bohužel, zdá se, že takto na vysokých školách nikdo neuvažoval a neuvažuje. Během roku 2011 vznikl na MŠMT, v době, kdy mu velel véčkař Josef Dobeš, věcný záměr zákona o VŠ, který přinesl několik mírných, ale důležitých změn oproti zákonu 111/1998 Sb. ve čtyřech hlavních oblastech:

  • jmenování a kompetence správní rady veřejné vysoké školy,
  • jmenování rektora veřejné vysoké školy,
  • zastoupení studentů v Akademickém senátu veřejné vysoké školy,
  • zavedení pracovních míst profesorů a docentů.

Tyto změny tak konkretizovaly to, o čem o osm let později mluvil rektor Bek. Před 12 lety jsem o tom napsal blog Vysokoškolská reforma: Jaképak omezování svobod a nezávislosti? a mluvil jsem o to ve svém příspěvku Na co házeli v roce 2011 studenti melouny na konferenci Vysoké školství a česká společnost v minulých 100 letech a jak dál 1. 11. 2018 v Národní technické knihovně..

Dokud studenti a funkcionáři vysokých škol nepochopí, že beze změn, o nichž mluvil rektor Bek a na něž házeli studenti v roce 2011 z ochozu Právnické fakulty melouny, se naše vysoké školy na dohled aspoň evropských univerzit nedostanou a vláda nebude schopná tyto změny prosadit i přes jejich odpor, zůstane přání premiéra Fialy iluzí i dávno poté, co už nebude premiérem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz