Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Drop velký se objevil u Holešova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdeněk Němeček

Drop velký.

Drop velký je největším polním ptákem Evropy, který v České republice hnízdil na jihu Moravy až do roku 1996. Od té doby se u nás objevuje velmi vzácně a výjimečně.

Článek

V těchto dnech se jeden dospělý samec vyskytoval na polích u obce Ludslavice, nedaleko od Holešova na Kroměřížsku. Několik dní se zdržoval v polích, kde jej objevil místní zemědělec, který o něm informoval ornitology.

Foto: Zdeněk Němeček

Drop velký.

Drop velký váží 5 kg (samice) až 16 kg (samec) a rozpětí křídel má 170 až 240 cm. Jeho nejbližší hnízdiště jsou v Rakousku a v Maďarsku. Ojediněle hnízdí i na Slovensku. Mladí samci se občas vydávají na potulky mimo hnízdiště a někteří se velmi výjimečně zatoulají i do střední Evropy.

V srpnu 2019 se objevil jeden mladý drop u Hrubčic na Prostějovsku a zůstal tam i přes zimu až do února 2020. S blížícím se jarem se asi vrátil na hnízdiště do Rakouska.

Další zajímavé informace o výskytu dropů nejen v České republice najdete v článku: Drop velký v ČR – proč vymizel a proč se nevrací?

Foto: Zdeněk Němeček

Drop velký.

Výskyt dropa velkého mimo jeho hnízdní areál s velkým zájem sledují ornitologové a pozorovatelé ptáků. Ti jej pravidelně pozorují z uctivé vzdálenosti, aby ho nestresovali, protože chtějí, aby zůstal na Moravě co nejdéle.

Drop velký od Ludslavic byl naposledy pozorován v pátek 7. července 2023, jak letí směrem na Hulín. Od té doby o něm nemají ornitologové žádnou zprávu.

Prosí proto veřejnost, zemědělce a myslivce, aby je informovali, pokud jej někde uvidí. Zprávu o pozorování dropa mohou vložit přímo do komentáře pod tento článek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz