Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Na střední Moravě se objevily tři ptačí rarity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Šafránek

Lyskonoh ploskozobý v Senici na Hané.

Konec dubna a začátek května je obdobím, kdy vrcholí jarní tah ptactva a objevují se i vzácní zatoulanci. V těchto dnech se na Moravě objevila volavka vlasatá, lyskonoh ploskozobý a ibis hnědý.

Článek

Volavka vlasatá se zdržovala od 29. dubna na Zámeckém rybníku v Chropyni. Jde o drobnou volavku, která žije v mokřadech jižní Evropy a k nám se zatoulá vyjímečně. Je béžově hnědá a má bílá křídla, která vyniknou v letu. Zobák má modrý s černou špičkou. Naposledy byla pozorována 5. května a nyní se může vyskytovat i na jiném rybníku v okolí.

Foto: Jiří Šafránek

Volavka vlasatá na Zámeckém rybníku v Chropyni.

Dalším výjimečným druhem je lyskonoh ploskozobý, který hnízdí v Arktidě a zimuje v Atlantiku u jižní a západní Afriky. Ve střední Evropě se objevuje velmi vzácně a málokdy se zdrží více dní na jednom místě. Lidí se nebojí a často k nim připlave i na pár metrů. Patří mezi bahňáky, ale na rozdíl od většiny z nich neloví červy v bahně, ale hmyz na hladině. Při lovu potravy plave na hladivě a v těchto dnech se zdržuje v novém biocentru u Senice na Hané.

Foto: Jiří Šafránek

Lyskonoh ploskozobý v Senici na Hané.

Třetí ornitologickou raritou je ibis hnědý, který pochází z jižní Evropy. Je tmavě hnědý se zeleným leskem na křídlech. Má dlouhý zahnutý zobák, pomocí kterého loví drobné mokřadní živočichy. U nás se vyskytuje velmi vzácně a nyní jej můžete vidět na Záhlinických rybnících.

Foto: Jiří Šafránek

Ibis hnědý na Doubravickém rybníku v Záhlinicích.

Pozorovatelé ptáků v těchto dnech objíždějí nejen mokřadní lokality, ale i pole a polní hnojiště, protože všude je možné najít nějakou ornitologickou raritu. Jako je například i rybák dlouhoocasý, kulík hnědý nebo linduška rudokrká.

Prohlédnou si je můžete na videích ornitologa Zdeňka Abrahámka:

Volavka vlasatá v Chropyni: https://youtu.be/N1RnFmsnc8o

Ibis hnědý v Záhlinicích: https://youtu.be/hVpMKw44Hgs

Lyskonoh ploskozobý v Senici na Hané: https://youtu.be/0ZUJxivdHr0

Zdroje informací:

Videa: Zdeněk Abrahámek

Ornitologická pozorování na: https://birds.cz/avif/https://ebird.org/home

Lars Svensson: Ptáci Evropy, severní Afriky a Blízkého Východu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz