Hlavní obsah
Jídlo a pití

V Senátu se debatovalo nad budoucností moravského a českého vinařství

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: poskytnuto Senátem ČR

V úterý 25. června se ve Frýdlantském salonku Valdštejnského paláce uskutečnila diskuse na téma „Aktuální problematika vinařství a vinohradnictví v České republice“.

Článek

Politici, zástupci relevantních institucí a vinaři probírali otázky budoucnosti celého vinařského odvětví. Diskuzi pořádal Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu PČR.

Diskusi zahájil a moderoval senátor Rostislav Koštial, který v úvodním slovu zdůraznil význam vinařství pro českou ekonomiku a kulturu.

„Dnešní panelová diskuse byla na téma aktuální problematiky vinařství a vinohradnictví v České republice. Mezi hlavní témata bezpochyby patří diskuse na zavedení nesmyslné spotřební daně na víno, která by jednoznačně poškodila celý vinařský sektor. Česká republika by se stala jedinou zemí ve vinařské Evropě, který by měla spotřební daň na víno. To by naše vinaře jednoznačně poškodilo vůči ostatním evropským vinařům. To přeci nemůže nikdo dopustit,“ uvedl břeclavský senátor a vinohradník Rostislav Koštial.

Mezi hlavními tématy diskuse byly spotřební daň na tiché víno, víno jako historická součást zdravého životního stylu a evropské kultury a přínos vinohradnického řemesla hospodářství i životnímu prostředí. Vystoupili také senátor Jan Pirk, předseda sněmovního zemědělského výboru Michal Kučera a viceprezident Vinařské unie David Šťastný.

„Víno provází lidstvo od nepaměti. Původně se pilo i protože bylo mnohem zdravější než často kontaminovaná voda. Postupně se ale ukázalo, že přiměřené pití vína je jedním z prostředků chránící před cévními chorobami. Již v 18. století prokázal jeden patolog, že při pitvách zemřelých ve střední Evropě se často nalézalo postižení věnčitých tepen, na rozdíl od Středozemního moře, kde se toto postižení nevyskytovalo. A později i přední světové kardiologické společnosti, jako např. Americká nebo Světová zdravotnická organizace studiemi prokázaly, že přiměřené pití vína je jedním z pozitivních činitelů, přispívajících k lidskému zdraví, pokud člověk nemá nějaké kontraindikace k jeho pití,“ dodal senátor, přední český kardiochirurg a světově uznávaný lékař prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc.

Do diskuse se zapojili zástupci Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu a Podvýboru pro zemědělství, Výboru pro zdravotnictví Senátu, Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny, a také zástupci Ministerstva zemědělství, financí, zdravotnictví a životního prostředí. Přítomni byli rovněž zástupci Vinařské unie ČR a Společnosti Valtické vinné trhy.

„Vino bylo a vždy bude součástí naší evropské kultury. Má obrovský pozitivní přínos pro řadu dalších oblastí jako je ekologie a krajinotvorba, podnikání v oblasti gastronomie a hotelnictví, ale i strojírenství a řady dalších oborů. Všechny vinařské státy v Evropě to ví, a proto si vinařství chrání jako národní klenot. Vlivem letošních jarních mrazů, došlo k celkové škodě u ročníku 2024 ve výši asi 2,1 mld. korun. O vinohrady se však musíme dál trpělivě starat, aby nám dali úrodu i další rok, nebo holt až to příroda dovolí. Přírodu musíme a chceme respektovat. No a ten, kdo si myslí, že alkohol je jen jeden, tak ať vyleze ze své „bubliny“ a přijede se podívat k nám na jižní Moravu. Prvně na mrazem zničené vinohrady a pak na vlakové nádraží, kde jsou zaparkovány cisterny s lihem,“ závěrem dodal Mgr. David Šťastný, předseda společnosti Valtické vinné trhy a viceprezident Vinařské unie ČR.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz