Hlavní obsah
Lidé a společnost

Smrt a život princezny Diany: Co se oné pařížské noci vlastně stalo?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Flickr

Princezna Diana s princem Charlesem

Diana, princezna z Walesu, byla více než jen členkou královské rodiny. Její životní cesta, od pohádkového sňatku přes rozvod až po tragickou smrt, zanechala stopu nejen v Británii. Jaké byly okolnosti její smrti a proč stále vyvolává tolik otázek?

Článek

Princeznu Dianu zná snad každý. Pro někoho byla součástí britské královské rodiny, pro jiné obyčejná „Lady Di“, žena se srdcem na pravém místě, která byla ochotná pomáhat druhým. Byla jednou z mála veřejně známých osobností, které se setkaly s lidmi HIV pozitivními, a ukázala tím světu, že není třeba se těchto lidí obávat nebo je odsuzovat.

Na veřejnosti působili s Charlesem jako dokonalý pohádkový pár, ale realita byla jiná. Manželství bylo plné neshod a Charles udržoval téměř po celou dobu vztah s Camillou, dnes královnou, která byla tehdy vdaná za Andrewa Parker-Bowlese. Diana také hledala útěchu jinde a jedním z jejích milenců byl například James Hewitt, o kterém se dodnes spekuluje, zda není otcem prince Harryho kvůli jejich nápadné podobě. V roce 1995 Diana poskytla slavný rozhovor pro BBC, kde otevřeně promluvila o svém manželství: „Byli jsme v tomto manželství tři. Ano, bylo trochu přeplněno.1

Foto: Foto: Flickr

Princezna Diana po zásnubách

Vztah mezi Dianou a Charlesem měl mnoho trhlin, a nakonec vedl v roce 1992 k odloučení. Rozvod byl dokončen až v roce 1996 po dlouhém a náročném jednání. Charles se poté začal více stýkat s Camillou, která se již v roce 1995 rozvedla se svým manželem. Charles dokonce uspořádal oslavu, kde se s Camillou oficiálně ukázal před rodinou a přáteli, ale královna, která byla také pozvána, účast odmítla.

Hlavním problémem, který stál v cestě jejich vztahu, bylo to, že Charles nemohl oficiálně uzavřít manželství s Camillou, dokud by byla Diana naživu.

Diana byla po rozvodu ještě více pronásledována novináři. Kamkoli se hnula, vždy se kolem ní seběhlo několik paparazzi s fotoaparáty. Diana jejich neustálou přítomností velmi trpěla, a novinářské šílenství pro ni bylo čím dál tím větší zátěží.

Dodi a Diana

Léto roku 1997 bylo pro Dianu osudné. Trávila prázdniny se svým přítelem Dodi Al-Fayedem na jachtě v Saint-Tropez na jihu Francie. Neustálé pronásledování fotografy bylo vyčerpávající, nejen pro Dianu, ale i pro její syny, Williama a Harryho, kteří tu byli s ní.

Pár dní po návratu z jachty se Diana naposledy viděla se svými syny v Kensingtonském paláci, kteří odjeli do Skotska s rodinou, zatímco ona znovu zamířila za Dodim. Dodi ji v Paříži požádal o ruku, ale Diana ho slušně odmítla, protože tušila, že jejich vztah by způsobil obrovský skandál. Té noci se rozhodli přenocovat u Dodiho v bytě, místo v hotelu Ritz, kde se nacházeli, který patřil jeho otci Mohamedu Al-Fayedovi. Dianin bodyguard, Trevor Rees-Jones, byl proti tomuto rozhodnutí, protože věděl, že kdyby přejížděli na jiné místo, mohlo by to dopadnout špatně, neboť je budou novináři pronásledovat na každém kroku. Nicméně, Diana s Dodim chtěli soukromí.

Cesta do Dodiho bytu

Měli plán, jak zmást paparazzi: vyslali jedno auto, kterým přijeli, jako návnadu a doufali, že novináři pojedou za ním. Několik paparazzi však i přes to zůstalo a následovalo je. Diana s Dodim nasedli do Mercedesu S280 sedan. Tento vůz patřil jinému majiteli, který se ho později snažil získat zpět, avšak se mu to nikdy nepodařilo. Řidičem byl Henri Paul, který byl podle vyšetřování pod vlivem alkoholu a antidepresiv. Dodnes zůstává záhadou, jak to, že si toho nikdo nevšiml – ani její bodyguard Trevor, ani sama Diana.

Po cestě je začali pronásledovat paparazzi na motocyklech, kteří je nepřetržitě fotografovali. Když vjeli do tunelu Pont de l'Alma, nedaleko Eiffelovy věže, Henri Paul ztratil kontrolu nad vozem a rychlostí 105 km/h narazil čelně do sloupu, který podpíral tunel. Náraz auto otočil, a to narazilo znovu, tentokrát zadní částí, do stěny tunelu. V autě byli čtyři lidé – Diana, Dodi, bodyguard Trevor a řidič Henri Paul. Dodi a Henri zemřeli na místě, zatímco Diana a Trevor nárazy přežili.

Diana však utrpěla vážná zranění, včetně poranění hlavy. Francouzské úřady později uvedly, že kdyby měla zapnutý bezpečnostní pás, možná by přežila. Její sestra Lady Sarah v rozhovoru pro BBC řekla: „Ona vždy dbala na zapínání bezpečnostních pásů. Proč ho tedy neměla zapnutý oné noci? To se asi nikdy nedozvím.2

Pár minut po nehodě dorazila záchranná služba. Oživování trvalo více než hodinu. Okolo 1:30 sanitka konečně odvezla Dianu do nemocnice, ale cestou se několikrát zastavila kvůli zástavě srdce. Po příjezdu do nemocnice proběhla dlouhá operace, ale Diana ji nepřežila. Ve 4:01 byla oficiálně prohlášena za mrtvou.

Po nehodě

Zpráva o její smrti šokovala celý svět. Lidé truchlili veřejně na ulicích, nemohli uvěřit, že jejich milovaná Lady Di je mrtvá. Již pár hodin po tragédii se začaly objevovat spekulace, které obviňovaly britskou královskou rodinu, zejména prince Charlese.

Královna Alžběta II. dlouho nevydala žádné prohlášení a stále zůstávala ve Skotsku, což vyvolalo velmi velkou kritiku. Nakonec, přes všechen tlak, přijela do Londýna a pronesla smuteční řeč jako poctu princezně Dianě. Následně se konal královský pohřeb, který si přál Charles, ačkoliv Diana už nebyla součástí královské rodiny.

Jediný, kdo nehodu přežil, byl bodyguard Trevor Rees-Jones. Později potvrdil teorii, že kolem jejich auta projela motorka a osoba na ní vyvolala velmi silný záblesk světla, který mohl oslnit řidiče. Trevor si však mnoho nepamatuje, protože po nehodě upadl na deset dní do kómatu. Francouzské úřady se však teorií o oslepení moc nezabývaly a uzavřely případ s tím, že nehodu zavinil opilý Henri Paul.

Možná si říkáte: „Proč se tedy jednoduše nepodívali na kamerové záznamy z tunelu?“ Odpověď je jednoduchá – nešlo to. Všech 14 kamer v tunelu byly v té době buď vypnuté, rozbité, nebo otočené špatným směrem. Ani nikdo z paparazzi, kteří pronásledovali auto, podle dostupných informací nic nenatočil.

Dopis psaný před nehodou

Později se objevil i dopis, který Diana napsala ještě před nehodou. V něm uváděla: „Toužím po tom, aby mě někdo objal a povzbudil, abych zůstala silná a držela se. Tato konkrétní fáze mého života je jedna z nejnebezpečnějších. Můj manžel plánuje ‚nehodu‘ v mém autě, selžou brzdy a budu mít vážné zranění hlavy, což Charlesovi bude náramně vyhovovat a může se znovu oženit.“ Tento dopis vyvolal další spekulace o možném zapojení britské královské rodiny do tragédie. Ať už to bylo, jak to bylo, Charles byl shledán jako nevinný.

Foto: Bobak Ha'Eri, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Dodi a Diana

Bílý Fiat UNO

Jednou z nejznámějších teorií, která získala značnou pozornost, je ta o bílém Fiatu UNO, který měl být ve stejnou chvíli v tunelu jako Diana. Svědci vypověděli, že auto do vozu princezny narazilo, což mělo způsobit osudovou nehodu. Jeden pár dokonce tvrdil, že toto auto viděli nedaleko tunelu a že je málem přejelo. Dva muži byli v souvislosti s tímto vozidlem vyšetřováni – taxikář a fotograf James.

Taxikář údajně pár hodin po nehodě probudil svého otce s naléhavou žádostí, aby spolu přebarvili jeho bílý Fiat na červenou. Ačkoli měl alibi, že byl v době nehody v práci, a tedy zřejmě ve služebním voze, přesto vyvolává otázky: Proč by někdo tak krátce po nehodě přebarvoval své auto?

Druhým podezřelým byl fotograf James, který rovněž vlastnil bílý Fiat UNO. Podle dostupných informací odjel šest hodin po nehodě na Korsiku, kde přebarvil svůj vůz a poté jej prodal. Alibi mu poskytla jeho manželka, která tvrdila, že byl celou noc doma. Později svou výpověď stáhla, ale až poté, co ho vyšetřovatelé přestali vyšetřovat. James se údajně chlubil, že má detailní fotografie z vraku vozu princezny Diany, což potvrzuje jeho přítomnost v tunelu onu noc – možná jen jako fotograf, možná však i jako něco víc. Jeho život tragicky skončil sebevraždou v autě – což někteří považují za tiché přiznání.

Dodnes existuje mnoho teorií a spekulací o tom, co se vlastně stalo oné noci v tunelu v Paříži. Mnoho lidí věří, že nehoda nebyla náhodná a že byla pečlivě naplánována. Mohamed Al-Fayed, otec Dodiho, obvinil britskou tajnou službu a královskou rodinu ze spiknutí.

Mohamed Al-Fayed tvrdil, že princ Philip, manžel královny Alžběty, nařídil vraždu Diany a jeho syna, aby zabránil sňatku Dodiho s Dianou. Toto tvrzení však nikdy nebylo prokázáno a zůstává pouhou spekulací.

Pro více informací o tragédii, která navždy změnila pohled na britskou královskou rodinu, můžete zhlédnout seriál Koruna (The Crown od Netflixu), zejména 4. a 6. sérii, které se této události podrobně věnují.

Foto: Russ Quinlan, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Princezna Diana v Halifaxu (Skotsko)

Tímto článek končí, ale brzy se můžete těšit na další!

ZDROJE:

1          YouTube, oficiální rozhovor pro BBC: https://www.youtube.com/watch? v=Ocw_OXfZckU&ab_channel=119alias

2       YouTube, oficiální rozhovor, Dianina sestra pro BBC: https://www.youtube.com/watch v=ALcw626PPUI&ab_channel=GoodMorningAmerica

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám