Hlavní obsah
Cestování

Ďáblův most v tyrolských Alpách vyvolává strach i obdiv

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jitka Mrázková

Tajemné místo v Alpách. Tyrolsko. Krajina horských štítů a přírodních krás. Ďáblův most má svoji zajímavou pověst a jdete-li po něm, pocítíte strach z hlubiny rokle pod nohami.

Článek

Ďáblův most se před námi zjevil poměrně nečekaně. Měla to být malá procházka listnatým lesem v předvečer výletů po alpských přehradách a scenériích.

Foto: Jitka Mrázková

Ďáblův most

Krytý dřevěný most překonává hrozivou hlubokou soutěsku Tuxbach ve Finkenbergu v Tyrolsku.

Spojuje vesničky Persal a Dornau.

Stávající podoba mostu byla postavena v roce 1876.

Foto: Jitka Mrázková

Rozcestník

O vzniku původního mostu pověst praví, že člověk požádal čerta o stavbu mostu, jelikož bylo nad lidské síly soutěsku překlenout.

Čert žádal odměnou prvního živého tvora, který po mostě přejde a těšil se na lidskou duši.

Člověk ho ovšem přelstil tím, že jako prvního tvora přehnal přes most kozla.

Most je přístupný z obou vesnic autem, ovšem daleko romantičtější je k němu dojít naučnou lesní cestou pro zdatnější turisty. Cesta lemuje rokli a ačkoli není příliš vzdálena lidským obydlím, působí trošku opuštěně a příjemně strašidelně.

Foto: Jitka Mrázková

Naučná stezka

Foto: Jitka Mrázková

Naučná stezka

Druhá půle června se zdá být ideálním obdobím na návštěvu Alp. Sníh už je převážně pryč, silnice jsou bezpečné, ale sezónní nával turistů je ještě v nedohlednu.

Lokalita se nachází na samém konci údolí Zillertal nad tržním městečkem Mayrhofen.

Foto: Jitka Mrázková

Tyrolské Alpy

V Mayrhofenu jsme na doporučení místních objevili dřevěný voňavý obchůdek s lokálními potravinami, kde jediný, kdo hlídá poctivost zaplacení, je vaše vlastní svědomí. Není tam prodavač, je tam jen kasička. Někdo dokonce položil větší bankovky přímo na pult a ony tam vydržely, pochopitelně i po naší návštěvě.

Ceny jsou pravda o něco vyšší než v Čechách, ale stojí za to si vychutnat, co příroda a lidé ve zdejší přírodě vyprodukovali.

Několik monumentálních alpských přehrad je v dojezdové vzdálenosti jednodenních výletů.

Nastal drobný zádrhel, když turistická cesta vedla obrovskými ohradami s dobytkem. Byla to stezka odvahy, když na vás zvědavě kouká stohlavé stádo tvorů, na dálku nevíte, jestli jsou to krávy nebo býci, a máte jít těsně kolem nich. Musím přiznat, že v jednom případě jsem to neustála a  raději zvolila jiný cíl cesty. Ale zřejmě jsem se bála zbytečně. Dosud jsem nenalezla v médiích žádnou zmínku, že by turistu zranila alpská kráva. Ale ani toto ubezpečení nebylo tváří tvář stádu dostatečně silné.

Zdroje:

osobní cestovatelská zkušenost autorky (naučná stezka)

tyrolsko.cz

de.wikipedia.org

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz