Hlavní obsah
Cestování

Norský ostrov Hareidlandet, ráj pro milovníky tajemných zákoutí i lososích steaků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jitka Mrázková

Zrcadlení hory v jezírku na hoře Skolma, západní pobřeží Norska

Západní pobřeží Norského království. Na ostrově Hareidlandet najdete lososí farmu, lov makrel a tresek, chov polodivokých ovcí, sladkovodní jezera a úchvatné výhledy. Také muzeum lovců tuleňů.

Článek

Země Vikingů, fjordů, hor a tunelů. To je Norsko, jedna z nejbohatších a také nejdražších zemí Evropy.

I z malého ostrova Hareidlandet se může steak z lososa dostat až na váš talíř.

Lososí farma ve vesničce Flo není svým vzhledem nijak nápadná.

Foto: Jitka Mrázková

Kádě s chovem lososů

Je to farma pro malinké lososy. Žijí v obrovských kádích. Jedna káď obsahuje cca 800 tisíc lososů. Hygienická pravidla na farmě jsou velmi přísná i pro návštěvníky, není jednoduché se tam dostat. Lososi jsou pravidelně krmeni a jednou ročně očkováni. Pro očkování musí každý jeden losos projít rukou zaměstnance, je to časově velmi náročné. Jakmile ryby povyrostou, jsou potrubím přečerpány do převozních kádí a umístěni do jiné farmy, místně vzdálené, kde dorůstají na velkém, ale přesto ohraničeném prostoru.

Foto: Jitka Mrázková

Rybolov

Hned vedle farmy na pobřeží ostrova se zvedá úpatí hory Skolma. Skolma je obývána především polodivokými ovcemi a vysokou zvěří.

Foto: Jitka Mrázková

Skolma

Foto: Jitka Mrázková

Skolma

Při výšlapu na horu musíme překonat ploty ohrad opatřené žebříky ve tvaru obráceného písmene V a členitý celoročně místy podmáčený terén. Nejmalebnějším místečkem je chatička na břehu jezera pod vrcholem hory. Laskavý majitel a vlastnoruční stavitel ji ponechává volně přístupnou veřejnosti. Je vybavena skromně a úmyslně v ní chybí civilizační vymoženosti. Poklidná atmosféra vybízí k zamyšlení, zastavení se a naslouchání zvukům přírody. Tady jakoby se čas zastavil.

Foto: Jitka Mrázková

Jezerní chata

Pobřeží je poseto malými neobydlenými ostrůvky.

Foto: Jitka Mrázková

Ostrůvky na západním pobřeží Norska

Ačkoli si mnoho lidí Norsko představuje jako zemi věčné zimy, opak bývá někdy pravdou. Písečná pláž, teploty vzduchu nad 30 stupňů Celsia a teplota moře příznivá pro koupání se vyskytuje i na tomto ostrůvku. Pravdou je, že počasí lákající ke koupání je zde jen pár týdnů v roce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz