Hlavní obsah
Zdraví

Cukrovka: Tichý zabiják číhá v záloze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordmani v počtu úmrtí na cukrovku. Třetí nejčastější příčinou úmrtí v Mexiku je cukrovka. Každý třetí Mexičan má cukrovku a téměř každý druhý je obézní.

Článek

Pandemie cukrovky /diabetes mellitus/ se šíří světem.

Cukrovka nebolí, ale její následky ano.

Jeden příklad za všechny. V Mexiku je tolik lidí obézních a má s tím spojenou cukrovku, že se prakticky v každé rodině vyskytují osoby s cukrovkou. A Česká republika má k tomu také nakročeno, i když naštěstí ne v tak masovém měřítku.

Jedním z hlavních faktorů je mexický národní rituál pití Coca coly. A k tomu další rizikové faktory nezdravého stravování a životního stylu. Mexiko umírá na cukrovku a Mexičané tomu mnohdy ani nevěří. Ale čísla jsou alarmující. 40 % Mexičanů je obézních a 35 % Mexičanů trpí cukrovkou. Tu nemoc na ně nikdo neseslal a epidemie cukrovky není ani nakažlivá. Cukrovku si vypěstovali svými návyky. Mentalita zabíjí.

Lidé ignorují, co všechno může cukrovka způsobit, Coca colu pijí i malé děti, reklamy jsou všude, na billboardech, na stolech, židlích, prostě kam se podíváš. Mexičan vypije v průměru 1,5 litru Coca coly denně. K tomu připojený stres a nezdravá strava vykonají své.

Cukr s nezdravou stravou je zodpovědný za více chorob než alkohol, kouření a nedostatek pohybu dohromady.

Kolik rafinovaného cukru v potravě lze obecně považovat za bezpečné množství?

Odpověď mnohé nepotěší, neboť zní, že bezpečný cukr je žádný cukr.

Cukry přijímáme v ovoci a zelenině, a to by nám mělo stačit. Občas troška medu jistě prospěje zdraví. Ale rafinovaný cukr pro zdraví nepotřebujeme. Jenže je tak dobrý, tak návykový.

A pozor, cukr je přidáván do většiny hotových slaných výrobků. Kombinace cukru a soli totiž velmi lahodí našim chuťovým pohárkům. Dáme-li si slaný burger, je v něm i cukr.

Sladký zákusek z dobré cukrárny při slavnostní příležitosti či setkání s přáteli může být tolerovatelným prohřeškem, s který si tělo nějak poradí. Tedy jen to tělo, které zatím nemá cukrovku. Jen všeho s mírou.

Závislost na cukru je velmi intenzivní a zbavit se jí není o nic lehčí než u jiných závislostí.

Ale jde to. Jen si říct, co je pro mě prioritou. Jestli okamžité potěšení ze sladkého jídla a pití, nebo raději zdravé tělo, v které je zdravý duch.

zdroje: https://www.youtube.com/watch?v=z-t3M-To7co

Diabetes mellitus 2. typu, Jindřich Olšovský

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz