Hlavní obsah
Názory a úvahy

Byl Bruncvík ve skutečnosti c.k. polní maršálek?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jitka Poláková

C.K. polní maršálek Bruncvíkem?

Článek

Pověst o Bruncvíkovi je velmi podobná jiné pověsti, která se podle mého osobního názoru mohla stát mnohem pravděpodobněji.

Kdysi dávno žil jeden c.k. polní maršálek, hrabě Heřman Buben z Litic. Tento pán si kdysi udělal výlet do Afriky, kde jednoho dne potkal lva, který bojoval se dvěma tygry. Jednoho tygra zabil a druhého dokázal zabít lev sám. Tento lev z vděčnosti doprovázel hraběte po zbytek jeho života. Když hrabě zemřel, tak tři dny žalostně řval a pak také pošel. Nakonec dali mrtvého lva pod hlavu zemřelému hraběti d hrobu. Oba jsou pochováni v kostele Nejsvětější trojice v Horním Jelení. Hrob hraběte byl dvakrát otevřen a vždy byly pod jeho hlavou nalezeny zbytky lví kůže. O otevření jeho hrobu existují dokonce záznamy.

Jak se z této příhody stala pověst o Bruncvíkovi? Osobně si myslím, že velmi jednoduše. Postupně tento příběh vypravovali nejen lidé, kterým to vypravoval sám hrabě nebo někdo z jeho doprovodu, ale i lidé, kteří postupně zapomněli skutečné jméno hrdiny a aby udělali příběh zajímavější a mystičtější, tak si některé věci upravili a vytvořili tak legendu plnou magie a mystiky. A tak se bájnou postavou stal statečný a neohrožený c.k. polní maršálek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám