Hlavní obsah
Lidé a společnost

Four Paws aneb čtyři tlapy v akci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jitka Saniová/Leonardo AI

Několikrát jsem si dopisovala s organizací Four Paws. Dojem, který na mě udělali, byl ohromující. A tak bych vám ráda Four Paws v krátkosti představila.

Článek

Organizace Four Paws (v češtině by to znělo jako Čtyři tlapy) je mezinárodní nezisková organizace, která se zaměřuje na ochranu zvířat. Pomáhají jednak dostat zvířata ze špatných podmínek, jednak se snaží zlepšit životy zvířat vykořisťovaná chamtivostí některých lidí. Včetně toho, že navrhují zákony, které by měly lépe chránit zvířata. Four Paws provozuje řadu záchranných center, rezervací a útočišť pro zvířata po celém světě, včetně lvích a medvědích přírodních rezervací.

Poprvé jsem psala Four Paws vloni. Vysvětlila jsem jim, že nemám v tuhle chvíli možnost podporovat je finančně, ale že bych jim ráda pomohla. Neboť je sleduji delší dobu a viděla jsem tolik úspěšných záchranných akcí. To mě vždy dojme, až k slzičkám. Navrhla jsem jim obrázky zvířat na kalendář.

Odpověděli mi z centra ve Vídni. Byl to laskavý a milý e-mail, když vezmeme v potaz, že jsem napsala, že jim nemohu posílat příspěvky. Byli rádi, že pomáhám útulkům tady v Česku, protože pro ně je každý člověk, který jakýmkoliv způsobem pomáhá zvířatům (třeba i tím, že je brání a neubližuje jim) velmi cenný.

Four Paws aktivně hledá způsoby, jak třeba skrze partnerství s nějakou firmou, jak získat prostředky na záchranné akce a provoz jejich rezervací a útulků. A i když momentálně nehodí obrázky, nevyloučili, že se jednou nesejdeme u spolupráce.

S Four Paws jsem cítila to ocenění, že miluji zvířata a že se snažím nějak pomoci.

Jedním z nejdojemnějších příběhů z Four Paws je záchrana bílého lva jménem Romeo. Tento lev byl chován v nevhodných podmínkách a jeho jediným posláním bylo bavit návštěvníky v cirkusech. Po zásahu týmu Four Paws byl převezen do rezervace LIONSROCK v Jihoafrické republice, kde poprvé pod svými tlapami ucítil volný prostor, jaký by měl každý lev mít. Dnes Romeo žije spokojený život ve společnosti dalších zachráněných lvů a už nikdy nebude zneužíván pro zábavu.

Když se podíváte tady na jeho záchranu, uvidíte, jak byl vyhublý na žebra. V textu se uvádí, že byl očividně i bit. Nyní je to šťastný lev užívající si svobodu.

Další působivý příběh je o záchraně medvěda Michala, který žil ve velmi malém a betonovém výběhu v otřesných podmínkách v polské zoo. Michal má jen tři tlapy a ve své betonovém vězení kulhal pořád dokola. Po záchraně se dostal do medvědího útočiště v Müritzu, kde může volně žít navzdory svému postižení — přišel totiž o jednu nohu. Michal teď užívá nový život na čerstvém vzduchu, daleko od původního utrpení.

Four Paws je velmi zaměřené na medvědy. V medvědí přírodní rezervaci v Arbesbachu poskytují bezpečný domov medvědům zachráněným z nepřijatelných podmínek. Zejména zde žijí medvědi zachránění z hnusných podmínek, kdy sloužili jako „tančící medvědi“. To odporné trénování způsobujícím jim tolik bolesti způsobuje, že už tato atrakce až tak neláká, a tím tato krutá zábava upadá. Tento projekt ukazuje, že v naší krásné Evropě (ano, ano, já mám moc ráda náš kontinent) jsou možnosti, jak přispět ke zlepšení životních podmínek divokých zvířat, která jsou často obětí špatného zacházení. Medvědi zde mají možnost žít v přírodním prostředí a bez hrozby, že budou opět vystaveni bolesti a hnusnému zacházení.

Zde je webka, kde můžete vidět, že lze tuto rezervaci navštívit, a video ukazující, jak se například připravuje ovoce pro medvědí svačinu.

Four Paws je hodně aktivní. Má hodně poboček a angažuje se pro ukončení krutých praktik, jako je obchod s kožešinami, týrání zvířat pro zábavu či využívání zvířat v cirkusech. Zaměřuje se také na vzdělávání veřejnosti a aktivní kampaně, jako například proti používání kožešin v módě. Díky jejich aktivitám se například známá italská značka Max Mara rozhodla, že přestane používat kožešiny ve svých kolekcích, což je velkým vítězstvím.

Tým Four Paws také reaguje na krizové situace, například při přírodních katastrofách nebo válečných konfliktech, kdy se zvířata ocitnou v ohrožení. V rámci své iniciativy na pomoc zvířatům ve válečných zónách se zapojila i do pomoci zvířatům v ukrajinských útulkách a zoo, které jsou kvůli konfliktům často zapomenuty a ponechány svému osudu.

Zasahovaly také v Česku, kdy byla odebrána tygřice Charlota a například, když byl objeven ilegální odporný obchod s tygry. Právě tato kauza Berouskových tygrů spustila lavinu, která zpřísnila zákony proti této zrůdnosti.

Four Paws má spoustu dobrých recenzí a má vizi jako já: vizi světa, kde lidé a zvířata žijí v harmonii, a kde je s každým tvorem zacházeno s respektem, empatií a pochopením. Pro mnoho zachráněných zvířat po celém světě je Four Paws jejich nadějí na důstojný život.

Four Paws je vzorem toho, jak mohou jednotlivci a organizace společně dosáhnout zásadních změn v přístupu k ochraně zvířat. Byla založena 4. března 1988 Helmutem Dunglerem, hlavní sídlo má ve Vídni. Má ale pobočky po celém světě, které již zachránily spoustu zvířat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz