Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Kočkovité šelmy z východočeského Chvojence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: manželé Kreizlovi (se souhlasem)

nádherný sympaťák Mufasa

Návštěva mini-zoo Kočkovité šelmy Chvojenec mi přinesla nezapomenutelný zážitek. A když si tak pročítám recenze, tak mohu říct jen jedno: okouzlen z této návštěvy je snad úplně každý.

Článek
Foto: manželé Kreizlovi (se souhlasem)

úžasné sestry Sataya a Suraya

Letos v únoru jsem s rodinou navštívila úžasnou mini-zoo Kočkovité šelmy Chvojenec. Jde o rodinnou mini-zoo manželů Kreizlových. Upřímně řečeno jsem nevěděla, že u nás (a to dokonce v našem kraji) máme takovéto místo, kde se procházíte v blízkosti nádherných šelem.

Když se například Mufasa (nádherný bílý lev) postavil, tak jsem doslova vykulila oči. A nebyla jsem sama. Automaticky jsem nadhodila: „To je ale obří lev.“ Paní Kreizlová tak trochu pokrčila rameny a opatrně řekla: „Nemyslím si, že jsou naši bílí lvi o hodně větší než jiní.“ A společně jsme se zasmály, protože se jeden ze lvů postavil a všichni přihlížející o krok couvli.

Foto: Jitka Saniová/manželé Kreizlovi

lví rodinka z Chvojence

V obvyklých zoo vidíme šelmy z větší dálky, a tak se mi asi proto zdejší kočky zdály opravdu velké, ne-li obří. Celá lví rodinka je nádherná. Tají se vám dech při pohledu na jejich majestátnost, ale Mufasa (ten na úvodním obrázku) je prostě „božan“. Je to mladý lev, potomek zdejšího lvího páru.

V té době se podobal tak trochu lvímu pankáči, neboť mu mezi ušima vyrašila hříva připomínající známý účes. Navíc je to největší hračička.

Prohlídka trvá asi hodinu, s ukázkou krmení dvě. Všechny velké kočky jsou tu obdivuhodné.

Například nádherná levhartice Darkness, která sem přišla ze zahraniční zoo a tudíž není vůči lidem důvěřivá. Její elegance je však dech beroucí. Třetího března se na Facebookové stránce Kočkovitých šelem Chvojenec objevilo video, kde paní Kreizlová popisuje, že si Darkness přišla pro pohlazení. A to by měl být začátek důvěry k člověku, což si moc přeji.

Foto: manželé Kreizlovi (se souhlasem)

krásná Darkness

Foto: manželé Kreizlovi (se souhlasem)

krásná Darkness

Láska manželů Kreizlových k jejich kočkám a důvěra šelem vůči nim se cítí na každém kroku.

Miluju tygry, a tak vím o hodně případech, kdy podobná místa v zahraničí zachraňují šelmy z cirkusů či z nevhodných podmínek a nechají je dožít v klidu ve velkém výběhu.

V některých případech tomu je tak i zde.

Zde jsou ale převážně šelmy, které se tu narodily a které jsou velice oblíbené jak u majitelů, tak u návštěvníků, protože se lidem doslova předvádějí a milují pozornost. Mezi takové patří například tygří sestry Sataya a Suraya. Jsou to nádherné tygřice. Ta ladnost, ale i hravost je úžasná. A co teprve levhart Batu a Poppy. Jsou to největší hračičkové a jsou dokonce nazýváni největšími showmany této mini-zoo.

Obdivovala jsem však všechny šelmy, které tu mají: lvy, tygry, pumy, servaly, karakaly, levharty a rysy.

Nebudu vám prozrazovat více informace o šelmách, neboť to vám lépe poví paní Kreizlová.

Jenom se zmíním, že toto místo vzniklo v roce 2000, kdy k manželům Kreizlovým přišel párek rysů. Měla jsem velkou čest ještě vidět rysa Barnyho, který byl jedním ze zakladatelů.

Následující týden jsem četla na Facebooku, že Barny v požehnaném věku téměř dvaceti čtyř let náhle odešel do kočičího nebe. Pamatuji si, jak se majestátně díval na nás návštěvníky. Byla čest ho vidět.

Od té doby k manželům Kreizlovým přišly další kočkovité šelmy, některé se zde narodily.

Tou největší změnou bylo roku 2021 otevření areálu návštěvníkům. Pokud chcete navštívit tuto mini-zoo, musíte si rezervovat termín. Rezervační systém najdete na webové stránce, kde uvidíte i videa. Spoustu krásných fotek a videí najdete i na FB stránce.

Je to krásné místo, odjížděla jsem nadšená. Průvodkyně paní Kreizlová je prostě báječná.

Často se obrací i na děti a klade jim otázky. Příjemně si povídá s lidmi. A tak jsem se třeba dozvěděla, že mají obavy, zda budou moci pokračovat. Vznikl nový zákon, který zakazuje chov velkých šelem v soukromém sektoru. Cílem je, aby kočkovité šelmy byly jen v ZOO, kde by o ně mělo být dobře postaráno. Jak k tomu, ale přijdou manželé Kreizlovi? Přes dvacet let tu budují toto krásné místo pro šelmy, obětovali tomu svůj život, čas, mnoho peněz a úsilí. Šelmy se tu mají stejně dobře, ne-li v některých případech lépe než v leckterý zoo.

Foto: manželé Kreizlovi (se souhlasem)

Kočkovité šelmy Chvojenec

Bohužel doplácí na legislativu, která byla před mnoha lety špatně nastavená a šelmu si mohl pořídit skoro každý a chovat ji v jakýchkoliv podmínkách. Asi tuším, proč takový zákon vznikl, a v mnohých případech to je pro dobro těchto ušlechtilých zvířat. Ne však v tomto případě. Moc manželům Kreizlovým přeji, aby dostali povolení existovat jako mini-zoo nebo aby se pro ně našla nějaká cesta, jak pokračovat. Jejich láska k šelmám je vidět na každém kroku. Ne vždy to tak je. Existují lidé, pro něž je zvíře „business“. Bohužel lidé milující, nebo alespoň respektující zvířata musí často bojovat s těmito chamtivci a lidmi bez soucitu, což ovlivní nakonec všechny.

A tak přání nakonec. Ať manželé Kreizlovi mohou pokračovat ve svém poslání. Ať je více a více lidí, kteří chápou, že zvíře není „business předmět“, ale jsou to živé bytosti, které si zaslouží lásku, minimálně respekt a hezké zacházení.

Rys Barny, který byl jedním ze zakladatelů mini-zoo ve Chvojenci se může z toho kočičího nebe dívat dolů s hrdostí a radostí. Byl u založení místa, kde se mají hezky nejen šelmy, ale kde spousta lidí prožije nezapomenutelné chvíle v blízkosti majestátních velkých koček.

Foto: manželé Kreizlovi (se souhlasem)

rys Barny je jistě hrdý na toto místo

A manželé Kreizlovi jsou očividně hrdí na Barnyho, který se na dívá nejen „zhůry“, ale také svým způsobem vítá návštěvníky v podobě krásné sochy.

Foto: manželé Kreizlovi (se souhlasem)

socha Barnyho

Pokud chcete manžele Kreizlovi a jejich krásnou šelmí rodinu sledovat na Facebooku, dozvíte se zde spoustu zajímavých věcí. Například, jak se ošetřuje bengálský tygr. Podpořit je můžete zakoupením kalendáře a magnetek. Návštěva mini-zoo Kočkovité šelmy Chvojenec vás ujistí v tom, jak manželé Kreizlovi milují svá „dítka“.

Budou-li potřebovat nějakou pomoc, budu vás informovat. Moc ráda bych tomuto místu alespoň trošku pomohla, protože bohužel exotické přírody, kde by mohly šelmy žít, ubývá, a tak záleží na takovýchto místech, aby tu s námi v budoucnosti šelmy byly. Hlavně také záleží na tom, aby se měly kočkovité šelmy (které tak miluju) hezky tam, kde žijí. A to je u manželů Kreizlových zaručené.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz