Hlavní obsah
Umění a zábava

Můj oblíbený seriál Hudson a Rex

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jitka Saniová/TVMaze

Obrázek z https://www.tvmaze.com/images/1103823/hudson-rex-image-1103823

Můj oblíbený seriál s komisařem Rexem a pár slov o jeho původní podobě, té italské, a kanadském seriálu Hudson a Rex.

Článek

Dívala jsem se na Zákon a pořádek: útvar pro zvláštní oběti, když v tom na konci přestávky s reklamami jsem uviděla, že od 23.8. poběží na TV Seznam kanadský seriál Hudson a Rex. Tak to mě opravdu těší, protože se mi tento kanadský seriál, samozřejmě inspirovaný slavným seriálem Komisař Rex, líbí.

Miluji německé ovčáky, a tak jsem od začátku sledovala Rexe.

Původní rakousko-německý Komisař Rex se natáčel deset let (1994-2004). V roce 2004 skončil, protože klesala sledovanost. Já se nedivím. Podle mého názoru poslední dvojice s vyšetřujícími Marcem Hoffmannem a Nikki Herzogovou seriálu neprospěla. Byla tam hezká chemie mezi lidskými detektivy, ale nebylo tam to spojení s psím parťákem.

Prvním parťákem (nepočítáme-li zabitého Rexova psovoda hned na začátku) je šéf vídeňské kriminálky Richard Moser (hrál ho Tobias Moretti). Jeho kolegové Peter Höllerer a Ernst Stockinger dotvářejí skvělý tým. Hlavně postava Stockingera dodává seriálu zajímavý a humorný punc. Ten se Rexe ze začátku bojí, ale jejich vztah se vyvine v přátelství. Když herec Karl Marcovics po dvou sezónách opustil seriál, protože vznikla „odnož“ seriál Stockinger, fanoušci nebyli rádi. Čekali, že jim bude chybět humorný prvek v seriálu. Producenti je ale nezklamali. Do seriálu byla vložena nová postava Christiana Böcka, který s Rexem soupeří, kdo je chytřejší. Ty scény se líbily, představitel Christiana Böcka herec Heinz Weixelbraun si získal přízeň a postava pokračovala, i když Tobias Moretti oznámil, že ve 4. sérii končí. Ve svých rozhovorech uváděl, že ho to mrzí, ale seriál mu zabíral příliš mnoho času. Neměl čas na rodinu, na své koníčky a farmu. V nejednom rozhovoru uváděl, že nebude odmítat nabídky rolí, ale patrně už nikdy nepřijme hlavní roli do seriálu.

Když byl Richard Mose zabit, nejeden fanoušek seriálu s napětím očekával, kdo ho nahradí. Rakousko-německému štábu se povedla náhrada. Alexander Brandtner od prvního dílu, kdy se dává dohromady se zdrceným Rexem, zabodoval. Hrál ho u nás známý Gedeon Burkhard, kterého si vybral sám představitel Rexe. Gedeon Burkhard si totiž v jednom dílu zahrál záporňáka – před kamerou. V zákulisí si s německým ovčákem Reginaldem von Ravenhorst padli tak do oka, že si na něho ihned producenti vzpomněli, když hledali náhradu.

Vyšetřovatelé Christian Böck a Alexander Brandtner na konci sedmé řady mizí a nová dvojice nikdy plně nenahradila tento tým.

V roce 2008 koupila autorská práva italská televize a komisař Rex se přesunul do Říma. Tyto série ale nemohu popisovat, protože mě nějak zvlášť neupoutaly. Postavy komisaře Lorenza Fabbriho a Marca Terzaniho neměly tu „šťávu“ ani to skvělé spojení s psím detektivem, jako tomu bylo v rakousko-německém seriálu. Sledovala jsem pouze díly s komisařem Davidem Riverou, který ale na konci 15. série zmizel, a seriál se opět propadl.

Proto když jsem uviděla nový kanadský seriál Hudson a Rex, nedělala jsem si nějaké naděje, že se mi ten seriál bude líbit.

Byla jsem ale mile překvapená. Nejde ani tak o příběhy. Příběhy s Rexem musí být oddechové a dalo by se říci téměř pro rodinné sledování, ostřílení diváci umí leckdy odhadnout linii příběhu.

To hlavní, proč se tento seriál líbí či ne, záleží na spojení hlavního vyšetřujícího a psa. Divák musí vycítit, že to mezi nimi funguje. A tomu tak je v případě Hudsona a Rexe. Cítíte, že ti dva si padli do oka. Kanadská produkce vsadila na obsazení sympatického a fešného herce Johna Reardona, který v mnoha rozhovorech uvádí, jak je zajímavé (a úplně jiné) pracovat se zvířecím hercem. Krátce po seznámení s „Rexem“ se ihned sehráli, baví je spolu trénovat. A je to vidět. Proto ten seriál funguje.

Kanaďanům se povedl i tým okolo hlavních protagonistů. Zejména šéfka forenzního Sarah Truong (hraje ji Mayko Nguyen) a IT technik Jesse Mills (hraje ho herec Justin Kelly) jsou sympatické postavy. Nemůže to být jen a jen můj názor, neboť v dalších sériích se oba objevují ještě více než v té první a dostane se jim více prostoru.

V tomto videu uvidíte pár záběrů, jak Rex (nebo-li Diesel vom Burgimwald) trénuje a že například potřebuje být během natáčení uvnitř ochlazován zvláštními dekami, aby se nepřehrál pod reflektory (ve videu se o tom mluví zhruba v 1 minutě 15 sekundě).

Zde je rozhovor, který ukazuje, jak je důležité, aby fungovala tzv. chemie mezi herci. Pak je to vidět i na seriálu.

Seriál nám ukazuje různé pohledy města St.John´s, což je hlavní město kanadské provincie Newfoundland a Labrador. Je to oživující. Na IMDb jeden komentář zněl: konečně seriál, který neukazuje Los Angeles, Chicago anebo Texas. Na této platformě dostal Hudson a Rex dobré ocenění. Na naší ČSFD nic moc, ale je třeba uvést, že na naší filmové databázi komentují vlastně ti, kteří se vyznají ve filmech a seriálech, a již od seriálů a filmů očekávají mnohem více. Na IMDb leckdy komentují i ti, co prostě jen a jen hodnotí, zda se jim seriál líbil.

Já se shoduju s IMDb v tom, že jde prostě o báječnou oddechovku. Pustíte si televizi a chcete se pobavit. Nemohu u televize vysedávat hodiny, a tak nějak pociťuji, že čím dál tím více si chci u pořadů odpočinout a pobavit se. V takových případech si nepustím třeba Temný případ. Ano, jde o kvalitně provedený seriál, ale ne odlehčený. Takže si pustím FBI, Místo zločinu: Ostrava anebo třeba Hudson a Rex, kde je úžasný německý ovčák, hezký hlavní detektiv a sympatický tým… co více si přát pro chvíle pohody.

Seriál Hudson a Rex měl premiéru v březnu 2019, a jeho natáčení pokračuje dodnes. „Něco“ na tom seriálu funguje, a je jedno zda to je fešný herec, úžasně krásný pes anebo sympatický tým. Důležité je, že přináší radost a pohodu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz