Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Pes v nouzi a jeho „člověko-psí“ poslání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jitka Saniová/archív Pes v nouzi

Všechno začalo jedním štěnětem z Kréty, které ovlivnilo pomoc útulkům u nás v České republice. Rozhovor s jednou ze zakladatelek nadačního fondu Pes v nouzi, nyní také Kočka v nouzi, v němž se například dozvíte, kdo je Alan a Bonnie.

Článek

Pes v nouzi a Kočka v nouzi jsou nadační fondy pomáhající psím a kočičím útulkům s čím je třeba: finanční podpora na veterinární péči a nákup krmiva, pomoc s adopcí pejsků, i třeba s rekonstrukcí kotců. Jednou z hlavních členek je Eva Šteklová, kterou znám osobně již řadu let a moc obdivuji, s jakou láskou a energií se věnuje pomoci útulkům.

Evi, známe se už pěkně dlouho, a ráda vám pomáhám. Setkání s vámi bylo úžasné, a přesto některé následující odpovědi budou i pro mě překvapivé. Vím, že milujete psy (a celkově zvířata), vyrůstala jste například se psy?

Ano, v naší rodině byli vždy psi a kočky. Moji rodiče měli zvířata rádi, a tak jsem lásku k nim zdědila po nich.

Jak se vlastně zrodil nápad na založení nadačního fondu Pes v nouzi? Kdy je oficiální datum založení vašeho fondu?

Nadační fond byl založen v roce 2009 mou kamarádkou Monikou, která se vypravila na dovolenou na Krétu. Tam si všimla štěněte, které se krčilo pod autem, a rozhodla se jej osvojit. Navštívila i místní útulky a začala se zajímat o situaci u nás v České republice. Uvědomila si, že zde není žádná organizace, která by pomáhala psům a útulkům. Těm dost často chybí nejen finance, ale také čas na propagaci pejsků na adopci. Pes v nouzi je schopný také ihned reagovat organizačně i hmotně na nečekané události jako při tornádu na Moravě.

Jen se ještě vrátím k první části mé odpovědi. Nice, tak Monika pojmenovala pejska nalezeného na ulici, přivezla po vyřízení všech dokladů do ČR a Nice zde strávil krásný život.

Takže malý štěněcí tulák našel štěstí a oplatil to naší zemi tak, že inspiroval k založení dobré věci. Jaké byly začátky fondu Pes v nouzi? Mám takový pocit, že se situace se psy a kočkami dost mění. Lidé nyní berou kočky a psy jako rodinné členy. Mnohé lidi buď velmi rozruší anebo dokonce naštve, když se objeví kauza týrání zvířat. Zdá se mi, že lidé i chtějí více pomáhat zvířátkům, které na své štěstí v podobě domova čekají. Cítíte nějaký rozdíl mezi začátky fondu a nyní?

Zpočátku byla naše pomoc útulkům pouze menší, v několika tisících korun a jednalo se cca o pět útulků ročně. Nyní už se jedná o desetitisíce a pomáháme přes třiceti útulkům v České republice a nově i na Slovensku.

Lidé v České republice jsou pejskaři a přesně tak, vztah ke zvířatům se mění, zlepšuje, bereme je jako součást rodiny. Navíc se dokážeme jako národ semknout a držet při sobě, pomoci, kde je potřeba.

V novinách se objevují případy týrání, nad kterými já osobně brečím. Proto si ráda čtu ty příběhy, kde něco dobře dopadne. Napadne vás nějaký příklad, kdy dopadlo něco tak dobře, že jste cítila radost, že jste založila tento fond?

Těch pejsků bylo více, ale teď se mi vybavil pejsek Alan, kterého srazilo auto a majitel se jej na místě vzdal. Jednalo se o komplikovanou zlomeninu nohy, vykloubení apod. Alanovi jsme zařídili operaci a strávil s námi doma pooperační čas. Podařilo se nám pro něj najít nový domov poměrně rychle. Alan mi zůstal v srdci, protože i přes velké bolesti se snažil nevrčet a vše zvládal velmi statečně.

Pokud mě čtenáři sledují, vědí, jak miluju kočky a psy. A jak jsem již napsala: vyrůstala jsem s německým ovčákem a ten se mi v srdci stočil do klubíčka a čeká, až se zase někdy sejdeme. Máte nějaký příběh s happyendem o německém ovčákovi?

Vybavuji si tehdy čtyřletou fenku křížence, Bonnie. Bohužel se u ní prokázal nádor v hrudníku, sarkom. Podařilo se jej vyoperovat a Bonnie našla nový, krásný domov.

A co vy, Evi? Když jsme se seznámily, měla jste krásného sympatického bílého pejska - fenku, která se dožila požehnaných let. A pokud vím, nyní máte pejska, kterého jste zachránila?

Já jsem měla fenku bišonka, Lucy, která se dožila úctyhodných osmnácti let. Po dvou letech po jejím odchodu jsme si adoptovali fenku Nelly z útulku „Majme srdce“ na Slovensku, která za sebou měla onemocnění páteře. Nelly nyní chodí, žije s námi plnohodnotný život a doufám, je i šťastná. :-)

To určitě je, z ní to čiší. Vím, že je váš fond velmi aktivní. Například prodáváte na Aukru nebo máte bazárky. Každý rok probíhá Psí přání. Stejně tak vím, že získané peníze věnujete na pomoc útulkům, které si prověřujete, aby šly všechny darované peníze „do dobrých rukou“. Jak byste hodnotila útulky? Je hodně těch zodpovědných, kterým pomáháte? Jaký důvod vás vede k tomu, že nějaký útulek nepodpoříte?

Ano, u nás v České republice je spousta nadšenců a milovníků zvířat, kteří provozují útulky a dělají to pro tyhle zvířecí duše. Tím, že jim pomáháme, mohou se více věnovat zejména pejskům, kteří prošli něčím zlým a potřebují trpělivost a čas, aby získali zpět důvěru. Za ta léta naší práce vím, kolik dobrých lidí a s jak velkou láskou pejskům pomáhají.

Před poskytnutím finančního příspěvku prověřujeme transparentní účet, aktivnost útulku (zda nabízí pejsky k adopci) a samozřejmě dodané doklady, na které útulek žádá o příspěvek.

Nyní jste založila i fond Kočka v nouzi, neboť jak jste mi řekla: „Psí útulky zaznamenávají zlepšení situace. Přece jenom osvěta funguje. Nyní potřebují pomoc kočky.“ Je u nás hodně dobrých útulků pro kočky?

Kočičí útulky jsou bohužel v mnohem horší situaci, kočiček je - i přes snahu útulků kastrovat je - stále hodně. Rozhodně jsou u nás dobré útulky, v nichž se kočkám dostane lásky a péče. Jakmile vyléčí kočky a koťata ze špatného stavu, v němž byly nalezeny, připravují je na adopci. Kočky, stejně jako psi, jsou vděčné za šťastný domov. Takže pokud někomu chybí kočičí parťák, vydejte se pro něho. :-)

Evi, děkuji za rozhovor. Čtenáři Seznamu mi napsali krásné komentáře pod mé „psí a kočičí“ články. Je vidět, že mají rádi své psí/kočičí parťáky? Co jim spolu popřejeme?

Hodně zdraví, protože zdravotní neduhy se nevyhýbají ani zvířatům. Společně se zdravím, aby jim bylo spolu hezky a prožili se svými psy a kočkami hodně šťastných chvil a událostí.

A já jen dodám, že díky fondu Pes v nouzi vím, jak spousta soukromých útulků dělá maximum pro psy a kočky. Patří jim za to velký dík.

Znám i osobně lidi z některých útulků, a tak vím, kolik vydání mají a jak je dobré ulehčit jim situaci alespoň finančně nebo nákupem potřebného. Co se týče fondu Pes v nouzi a Kočka v nouzi, jsou velmi aktivní na Facebooku. Zde také mají dobročinný bazárek. I vy můžete poslat věci do bazárku, který Pes v nouzi spravuje. Lidé často mají věci, které jsou v dobrém stavu, a přesto se jim nehodí. V bazárku je prodají a peníze jdou na kočky/psy.

Psí přání je zase krásná tradice, kde se vybírají peníze na přání konkrétního psa a jeho potřeby. Pejsek si může přát dietní krmivo pro svůj zdravotní stav, vitamíny, granule/konzervičky. Pod každým obrázkem pejska je vidět, kolik bylo vybráno a kolik ještě zbývá vybrat, aby přáníčko bylo splněno. Po splnění přání, dostane dárce e-mail s fotkou obdarovaného psa s dárkem.

.

Foto: Jitka Saniová(Pes v nouzi

Saniova pes fond2

Jak jsem ale psala v mém článku Když zachráníte/adoptujete kočku. Maia byla v útulku u té nejlepší paní čtyři roky a najednou přestala mít chuť na jídlo a stranila se koček. Paní v útulku mi řekla, že testy ukázaly, že je v pořádku, takže jediné, co ji napadá je, že tohle její chování je způsobeno touhou po domově. A to je určitě sen každého psa a každé kočky. Máte-li možnost a milujete-li psy/kočky, ta nejkrásnější pomoc je: nějakého partáka/parťačku si adoptovat.

Fotografie byly použity s laskavým souhlasem Pes v nouzi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz