Hlavní obsah
Lidé a společnost

Joe Biden – dětství, kariéra a přátelé aneb co možná nevíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: joebiden Instagram

Joe Biden, současný prezident Spojených států, se narodil v roce 1942 v Scrantonu v Pensylvánii jako druhý syn Joea Bidena Sr. a jeho manželky Catherine Bidenové. Jeho otec byl obchodník s oblečením a matka byla domácí hospodyňka.

Článek

Dětství:

Celá rodina se později přestěhovala do Wilmingtonu v Delaware, kde malý Joe vyrůstal. Jeho rodiče byli velmi pracovití a získal od nich tvrdou pracovní morálku a hodnoty. Otec mu často říkal: „Nikdy se nevzdávej, Joey“.

Rodina byla katolická a Joe chodil do katolické školy. Měl problémy se školními předměty, zejména s gramatikou, ale byl nadaným řečníkem. Jeho učitelka základní školy si ho velmi oblíbila a prezident ji často cituje ve svých projevech.

Jako dítě byl velmi aktivní a sportovně založený. Hrál fotbal, baseball a basketbal a byl kapitánem týmu ve své střední škole. Během letních prázdnin pracoval v obchodě s ledem a učil se tvrdé práci.

Jeho dětství bylo poznamenáno i rodinnou tragédií. Jeho matka zemřela na rakovinu prsu, když mu bylo pouhých 29 let. Tato ztráta poznamenala Bidena na celý život a často hovoří o významu péče o zdraví a boji proti rakovině.

Celkově lze říci, že byl jako dítě velmi pracovitý, aktivní a sportovně založený. Byl vychován v katolické rodině s tvrdou pracovní morálkou a hodnotami, které se staly základem jeho politické kariéry.

Přátelé:

Když Joe Biden vyrůstal ve Wilmingtonu v Delaware, měl několik blízkých přátel z dětství.

Mezi nejvýznamnější patří například Eugene R. Young, bývalý právník a politik, který sloužil jako jeho asistent, když byl jenom senátorem. Biden a Young se poznali na střední škole Archmere Academy a zůstali v kontaktu po mnoho let.

Dalším kamarádem z dětství byl Bob Carpenter, syn majitele baseballového týmu Philadelphia Phillies. Carpenter a Biden se poznali díky jejich společné lásce k baseballu a zůstali přáteli po celou dobu prezidentovy politické kariéry. Carpenter dokonce daroval velkou částku na prezidentskou kampaň v roce 2020.

Dalším významným kamarádem z dětství byl Ted Kaufman, který byl později jeho hlavním poradcem a sloužil krátce jako senátor po Bidenově odchodu do funkce viceprezidenta. Kaufmana poznal již na střední škole Archmere Academy a jejich přátelství trvalo až do dnešních dnů.

Všichni tito přátelé z dětství se stali velmi úspěšnými v různých oblastech, včetně politiky, sportu a práva. On sám si svých přátel z dětství velmi váží a často mluví o významu přátelství a podpory v jeho životě a kariéře.

Vlastnictví:

Joe Biden se v průběhu své kariéry zabýval i několika obchodními a soukromými aktivitami. Zde jsou některé z nejvýznamnějších:

Bidenova rodina vlastní firmu jménem Rosemont Seneca Partners, která se specializuje na investice do různých průmyslových odvětví. Mezi společnosti, do kterých firma investuje, patří například firma pro výrobu automobilů, výroba solárních panelů a energetické projekty.

Tato rodina vlastní také vily a domy v různých částech země, včetně domu v Georgetownu a luxusní vily na Floridě a v Delaware. Velký Joe se také podílel na vytvoření nadace Biden Foundation, která se zabývá charitativními projekty v oblasti zdravotnictví, vzdělání a ochrany přírody.

Pracoval také pro soukromou společnost, která se specializovala na poradenství v oblasti zahraniční politiky a ochrany národní bezpečnosti. Tato společnost měla řadu klientů, včetně zahraničních vlád a korporací.

I když tyto aktivity vyvolávají otázky ohledně možného střetu zájmů a etických otázek, Biden a jeho rodina vždy zdůrazňovali, že jednají v souladu se zákony a etickými standardy. Slíbil, že bude jednat transparentně a že bude postupovat v souladu s nejvyššími etickými standardy během svého působení jako prezident Spojených států.

Kariéra:

Joe Biden, současný prezident Spojených států, začal svou kariéru ve veřejné službě už v mladém věku. Narodil se v roce 1942 v Scrantonu v Pensylvánii jako syn obchodníka s oblečením. Jeho rodina se později přestěhovala do Wilmingtonu v Delaware, kde vyrůstal a studoval.

Politická kariéra začala v roce 1972, kdy se rozhodl kandidovat do Senátu za stát Delaware. Tehdy byl však jeho život poznamenán tragédií. Krátce po jeho vítězství v primárkách, zemřela jeho manželka a dcera při automobilové nehodě. Přesto se rozhodl pokračovat v kampani a vstoupil do Senátu jako nejmladší senátor v historii.

V Senátu se rychle etabloval jako politik s velkým potenciálem. Získal si respekt svých kolegů a stal se členem několika významných výborů. V průběhu svého působení se věnoval mnoha otázkám, včetně zahraniční politiky, práva a spravedlnosti, vzdělávání a zdravotnictví.

V roce 1988 se rozhodl kandidovat na prezidenta, ale jeho kampaň byla poznamenána kontroverzemi. Bylo mu vyčítáno, že přebírá pasáže z řečí jiných politiků bez uvedení zdroje. Nakonec se rozhodl stáhnout ze závodu a podpořit Michaela Dukakise.

Kariéra v Senátu pokračovala a v roce 2008 se stal kandidátem na viceprezidenta na kandidátce Baracka Obamy. Obama a Biden vyhráli volby a Biden se stal 47. viceprezidentem Spojených států.

Lze konstatovat, že kariéra je plná úspěchů i tragédií. Jeho život byl poznamenán smrtí jeho manželky a dcery, ale přesto se rozhodl pokračovat v politické kariéře. Dnes je nejstarším prezidentem v historii Spojených států a jeho kariéra ukazuje, že trpělivost a odhodlání mohou vést k úspěchu.

Nezdary:

Joe Biden, současný prezident Spojených států, měl v průběhu svého života i několik neúspěchů a nezdarů. Mezi ně patří:

Při jeho prvním pokusu o kandidaturu na post prezidenta v roce 1988 se dostal do skandálu kvůli podezření z plagiátorství. Pronesl několik projevů, ve kterých použil pasáže, které byly převzaty z projevů jiných politiků, aniž by to deklaroval. Tento skandál vážně poškodil jeho kampaň a nakonec stáhl svou kandidaturu.

V roce 2012 se ocitl v nevýhodné situaci, když v televizní debatě před volbami uvedl, že americké velvyslanectví v Benghází v Libyi nebylo žádáno o zvýšení bezpečnosti. Toto tvrzení se později ukázalo jako nepravdivé a Bidenovi způsobilo politickou ostudu.

V průběhu své kariéry v Senátu byl kritizován za své názory na rasovou problematiku. Například podpořil trestní zákon, který zpřísňoval tresty za drogové delikty, což vedlo k masivnímu věznění Afroameričanů. Toto rozhodnutí později sám kritizoval a snažil se vynahradit své chyby.

Tyto neúspěchy však nezakrývají mnoho úspěchů a významných kroků, které během své kariéry dosáhl. Jeho kritici se často snaží poukázat na jeho chyby a nezdary, ale jeho kariéra ukazuje, že dokáže překonat neúspěchy a pokračovat vpřed.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz