Hlavní obsah

Biden varuje, že odveta v Sýrii a Iráku dnes nekončí: „Budeme reagovat, pokud na nás zaútočí“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: SAQUAN STIMPSON/ZUMA PRESS WIRE

Biden při přesunu tří vojáků zabitých v Jordánsku na leteckou základnu Dover

Prezident ujistil, že neusilují o „konflikt na Blízkém východě ani nikde jinde na světě“. Sledujte živě válku mezi Izraelem a Hamasem v Gaze.

Článek

Prezident Spojených států Joe Biden tento pátek varoval, že reakce jeho země na útok na americké jednotky v Jordánsku, který začal bombardováním v Sýrii a Iráku, bude pokračovat, když to Washington uzná za nutné. „Naše reakce začala dnes. Bude pokračovat v čase a na místě, které si zvolíme,“ uvedl prezident v prohlášení vydaném Bílým domem krátce poté, co bylo oznámeno, že byly napadeny cíle íránských revolučních gard a příbuzných skupin. obě hraniční země.

Podle irácké vlády a Syrské observatoře pro lidská práva zemřelo v důsledku amerických bombových útoků nejméně 45 členů proíránských milicí.

„Dnes, pod mým vedením, americké vojenské síly zaútočily na cíle v Iráku a Sýrii, které IRGC a přidružené milice používají k útokům na americké síly. Nevyhledáváme konflikt na Blízkém východě ani nikde jinde na světě. Ale prosím vězte: Toto je platí pro všechny, kteří se nám snaží ublížit: Pokud ublíží Američanovi, odpovíme,“ poznamenal Biden prostřednictvím zprávy na svém účtu na sociální síti X.

Vůdce Demokratické strany připomněl, že tři američtí vojáci byli minulou neděli zabiti dronem vypuštěným milicemi podporovanými íránskými revolučními gardami. K útoku, při kterém bylo také zraněno 40 lidí, se přihlásil islámský odboj v Iráku a Washington nakonec obviňuje Írán, ačkoli se od něj tato země distancovala.

„Považuji ho za odpovědného v tom smyslu, že dodává zbraně lidem, kteří to udělali,“ řekl minulé úterý Biden, který celý týden varoval, stejně jako Pentagon, že USA budou reagovat na to, co se stalo. útok na její jednotky není a nebude tolerován.

USA by Irák před útoky varovaly

Bílý dům ujistil, že Spojené státy by Irák před útoky varovaly. „Informovali jsme iráckou vládu před útoky,“ řekl novinářům mluvčí Národní bezpečnostní rady Bílého domu John Kirby.

Americký představitel vysvětlil, že cíle bombardované tento pátek byly „pečlivě vybrány“, aby se předešlo civilním obětem, a USA mají „nevyvratitelné důkazy“, že byly spojeny s útoky na americký personál v regionu.

Tato akce se odehrála ve stejný den, kdy těla tří zesnulých vojáků dorazila do Spojených států. Prezident Joe Biden, první dáma Jill Biden, ministr obrany Lloyd Austin, předseda Sboru náčelníků štábu letectva generál Charles Q. Brown, seržant USMC major Troy E. Black a několik zákonodárců projevili úctu v 'důstojném transfer“ (jak je známo v USA) na letecké základně Dover v Delaware.

Foto: KEVIN DIETSCH/GETTY IMAGES/AFP

Důstojný přesun na letecké základně Dover, Delaware

Zesnulí jsou seržant William Rivers, seržant Breonna Moffettová a seržant Kennedy Sanders z armády Spojených států, kteří zemřeli spolu s dalšími 40 vojáky zraněnými během útoku dronem v Jordánsku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz