Hlavní obsah

Falco, nejslavnější sova na světě, slaví v New Yorku rok svobody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ruben Giron

Před rokem Flaco utekl ze Zoo Central Park a vítězně se naučil, jak žít svobodně.

Když si připomínáme rok od Flacovy odvážné cesty do neznáma, jeho příběh nám připomíná spletité a často překvapivé souvislosti mezi přírodním světem a městským životem.

Článek

New York, metropole známá svými tyčícími se mrakodrapy a rušnými ulicemi, má jedinečného obyvatele, který si získal srdce jeho obyvatel i celého světa. Flaco, přezdívaný „nejslavnější sova na světě“, žije divokým životem v městské zástavbě, fascinuje přihlížející svou majestátní přítomností a podmanivým oranžovýma očima. Dnešek představuje pro tuto opeřenou celebritu významný milník: celý rok od jeho odvážného útěku ze Zoo Central Park.

Velký útěk

Dne 2. února 2023 Flaco, výr říční, využil otevíracích vandalů vytvořených v jeho výběhu a pustil se do nečekaného dobrodružství v největším americkém městě. Jeho cesta ze zajetí na oblohu Manhattanu byla filmová a obyvatelé města byli svědky jeho odolnosti a schopnosti přizpůsobit se. Jennifer Ackerman, prominentní spisovatelka specializující se na ptáky, žasla nad Flacovou cestou a zdůraznila vzácnost takové události vzhledem k euroasijskému původu sovy a její následné adaptabilitě na městské prostředí New Yorku.

Sova se stává celebritou

Flacův útěk nebyl jen útěkem na svobodu, ale začátkem jeho proměny v kulturní ikonu. Město se zaujetím sledovalo, jak se elegantně přizpůsobuje novému prostředí, ukazuje své vrozené lovecké dovednosti a dokazuje svou hodnotu proti drsným městským živlům a zvědavosti svých lidských obyvatel. Jejich schopnost učit se a orientovat se v betonové džungli prokázala nejen instinktivní chování, ale i bystrou inteligenci, jak poznamenal Ackerman.

Foto: Lisa Amand

Pozorovatelé ptáků se shromáždili do Central Parku 10. února 2023, aby viděli Flaca, sovu, která utekla ze svého poničeného výběhu v Zoo Central Park.

Odpověď města

Reakce města na Flacovu přítomnost byla smíšená a pokusy společnosti Wildlife Conservation Society o jeho zpětné zajetí se setkaly s odporem veřejnosti. Mezi Newyorčany a Flacovými stoupenci po celém světě se objevil pocit solidarity, který bránil svou svobodu a právo prosperovat v novém prostředí. Tento sentiment se promítl do výrazného ohlasu veřejnosti, jehož součástí byla i petice požadující jeho propuštění.

Foto: ABC News

Pozorování Flaco na Manhattanu

Flacův vliv a odkaz

Flacův příběh není jen příběhem o přežití, ale také o inspiraci. Jeho interakce s obyvateli města, jako je jeho setkání s Nan Knightonovou, zdůrazňují hluboké spojení a pocit úžasu, který v nás může vyvolat divoká příroda, a to i na těch nejneočekávanějších místech. Flacova cesta rezonovala mezi lidmi po celém světě a podnítila rozhovory a úvahy o městské přírodě, svobodě a nezdolném duchu přírody.

Foto: @calichoart

Nástěnná malba New Flaco v New Yorku.

Když si připomínáme rok od Flacovy odvážné cesty do neznáma, jeho příběh nám připomíná spletité a často překvapivé souvislosti mezi přírodním světem a městským životem. V srdci betonové džungle vzlétla sova a tím zaujala představivost města a světa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz