Hlavní obsah

Smlouva proti nešíření jaderných zbraní. Kdo ji porušil a je skutečně účinná?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Beneš/pexels

Vytvořit jadernou bombu by pro české vědce nebyl žádný problém, důvod, proč jaedrnou bombu nemáme je ale jinde…

Článek

Úvod

Po druhé světové válce se mnoho lidí bálo že jaderné zbraně budou použity znovu (Stanford CISAC - Security Matters.B, 2020) . Nic takového se však nestalo a jaderné zbraně nebyl od té doby ani jednou použity. Na otázku, zda je tomu tak díky Non-proliferation treaty (NPT) nebo navzdory ní se pokusím odpovědět v tomto článku. Základním problémem naší analýzy, která se týká tohoto tématu a na kterou předem musím upozornit je nedostatek zkoumaných vzorků. Existuje jen velmi málo států vlastnící nukleární zbraně, a tak je těžké vyvozovat obecné zákonitosti.

Argument

Důvody proč se státy rozhodli pro přerušení svého jaderného programu se dají rozdělit do třech kategorií. Za prvé je k tomu donutil jejich vlastní spojenec. Příkladem může být Jižní Korea kdy Spojené státy americké vydali prohlášení, že pokud bude Jižní Korea pokračovat ve výrobě atomové zbraně, přestanou ji spojené státy ochraňovat. Druhý typ by byli státy, kde došlo k vojenské intervenci cizí mocnosti k zastavení jaderného programu. Takto například postupoval Izrael proti Sýrii či Iránu. Třetí typ může být změna politického systému. Toto platí například pro Jižní Afriku, kde se politické elity rozhodli zbavit se jaderných zbraní, předtím, než se zbavili své moci, neboť se báli možných nepokojů a nestability, která s takovýmto předáním moci souvisela (Stanford CISAC - Security Matters.C, 2020).

S většinou těchto událostí úzce souvisela i NPT, která je klíčovým důvodem, proč k použití jaderných bomb od začátku války ještě nedošlo. NPT totiž zavazuje všechny státy, které vlastní jaderné zbraně, aby je neposkytovali svým spojencům. Není těžké si představit si, že bez toho bodu by Američané neměli problém pomoci s vývojem jaderných zbraní svým spojencům což by nepochybně vedlo zpátky k závodům ve zbrojení (Stanford CISAC - Security Matters.A, 2020). Izraelské preventivní útoky, které velmi vyostřují politickou situaci na blízkém východě jsou ukázkou možného scénáře v celém světě, kde by neexistovala NPT. NPT též sehrála důležitu roli při vracení jaderných zbraní z Kazachstánu a Ukrajiny zpět do Ruské federace po rozpadu Sovětského Svazu. V konečném důsledku má NPT i několik vedlejších psychologický efektů, které pomáhají zabraňování šíření jaderných zbraní. První a asi nejdůležitější je podání narativu který změnil z prestiže, kterou obnášelo vlastnění jaderné zbraně spíše na jakýsi morální defekt. Druhý psychologický efekt je určitě též určení normy, kdy říkáme je normální nevyvíjet jaderné zbraně. Tyto sekundární efekty mohou být ve skutečnosti důležitější než ony primární, jež jsem zmiňoval víše, neboť politici jsou primárně motivováni vůlí svých voličů. Tezi že NPT tedy ve skutečnosti pomáhá šíření jaderných bomb skrze podporu Jaderných elektráren považuji za neopodstatněnou, protože jaderné zbraně a jaderné elektrárny jsou velmi odlišné věci (Al Jazeera English, 2020). Jediný ze zmíněných devíti států, který se k jaderné bombě dostal skrze výzkum spojený s Atomovými elektrárnami byl Pákistán (Al Jazeera English, 2020). Další výhodou NPT je enviromentální zájem kdy pomoci s rozvojem jaderných elektráren po světě je zcela jistě krok správným směrem. S tímto souvisí i výhody plynoucí z použití jaderné technologie v lékařství.

Protiargument

Je pravda, že jako jediný stát, který vyvinul jadrnou bombu ze svého civilního jaderného programu je Pákistán. Pravda však také je, že NPT nijak nezakazuje obohacování uranu a jiné technologie, které se potom mohou využít k vytvoření atomové zbraně (Al Jazeera English, 2020). Další kritika NPT směřuje směrem, že se vyspělé státy jen snaží udržet svoji mocenskou pozici za maskou morálky. Kdyby tomu tak totiž nebylo, také by plně odzbrojili. Tento argument mi přijde zcela relevantní a souhlasím s ním. Další kritika NPT spočívá v její nekonzistenci sankcí. NPT uvaluje sankce na státy, jež vlastní jaderné zbraně pokud jde o jejich politické oponenty (Irák, Severní Korea). Izrael, klíčový spojenec USA na blízkém východě, který NPT ani nepodepsal však není sankciován vůbec. Kritizovat můžeme i hypotézu o vlivu NPT ve změně narativu vnímání jaderných zbraní, z definice toho že jde pouze o hypotézu je jasné že pro ni nejsou žádné důkazy, a tento argument tedy nemá žádnou důkazní váhu.

Shrnutí

Jako jeden příklad za všechny ohledně účinnosti NPT je Česká republika. Česká republika je totiž natolik vyspělá, aby si dokázala sama vytvořit jaderné bomby. Z výše uvedených argumentů vyplývá že máme důvody se domnívat že je to právě NPT proč nemáme vlastní atomovou pumu. Je to dohoda v podstatě všech států na světě ve které jsme se jako lidstvo shodli, že atomová bomba je příliš nebezpečná, než abychom si s ní hráli, nebo ji používali k dosahování politických cílů. NPT určitě není dokonalá, neboť lidé, jež jí vytvořili nebyli dokonalý, a svět se od šedesátých let, kdy byla vytvořena, velmi změnil. NPT však byla úspěšná, k jaderné válce nedošlo, a to je to, na čem konec konců záleží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz