Hlavní obsah
Bydlení

Pocitový paradox účinného zateplení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rady jak zbytečně nezateplit

Článek

Zateplili jste dům či byt a máte pocit že teď určitě ušetříte spoustu peněz za vytápění? Tak tenhle článek vás možná nečekaně vyvede z omylu.
Investice do zateplení vyžaduje řádnou rozvahu. Čím zateplíte, kolik vás to bude stát? Nebo pro mnohé také vyhodnocení jestli na to budete mít, vzít si půjčku nebo jestli budete mít vůbec nárok na nějakou dotaci? Také si můžete myslet že místo zateplení můžete vyřešit problém tím že se přestěhuje do energetický úspornějšího bydlení. Tak to by byl zhruba souhrn těch okolností které bychom mohli nazvat technickou ekonomických záležitosti.
Pokud jste dobře vyhodnotili výše uvedené faktory pořád ještě nemusíte mít vyhráno. Je tu totiž pocitový faktor. Dám příklad. Topíte v nezatepleném domě tuhými palivy a máte v zimě pořád tzv. „teplé radiátory“? Pak vězte že vaše žena či malé dítě může mít pocit, že v zimě má tepelnou pohodu jen pokud topení sálá teplo. To však již není při dostatečném zateplení potřeba, ale přesto že je stejná (dostatečná) teplota tak žena navyklá na „sálání“ tepla vám zvyšuje teplotu nad obvyklou mez. Paradoxně tak protopíte stejně jako v nezatepleném domě (bytě).
Proto před samotným zateplením doporučuji v zimě zkoušku pobytu (víkendu) v zatepleném bytě (domě) bez „sálavého“ tepla.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám