Hlavní obsah
Názory a úvahy

Trest smrti pro, či proti?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polemika o trestu smrti.

Článek

Žijeme v on-line době, a tak nás média v reálném čase bombardují velkým množstvím zpráv z nichž nejvíce nás zasahují především zprávy o hromadné vraždě, vraždě na dítěti, na bezbranném či ze zvlášť zavrženíhodné pohnutky. Jak se s takovými zprávami vyrovnat? Zpravidla to většina lidí řeší diskusí o potřebě trestu smrti. Proberme si proto tu nějaké pro a proti trestu smrti.

Proti se mnohdy ozývají hlasy pro humanitu, nebo že je to nedemokratické. I státy, které se označují jako demokratické, mají trest smrti jako USA, Kanada ale i autoritářské režimy Čína, Írán. O demokracii to tedy není. Zastánci humanity poukazují na možnost justičního omylu. To by se dalo minimalizovat tím, že by se udělovat trest smrti jen těm, co se sami přiznají nebo jsou nezvratné důkazy proti podezřelému, ne tedy na základě nepřímých důkazů. Jak například vysvětlíme potřebu humanity pozůstalým, které takový vrah zabije po propuštění nebo dokonce na útěku z výkonu trestu doživotí? Co víc, než doživotí hrozí takovému vrahovi na útěku? Co mu tedy jiného zabrání v takovém případě zabíjet, když nebude mít strach z trestu smrti?

Také je tu ekonomický faktor, netrestá společnost dále sama sebe náklady na doživotní věznění mladého sériového vraha, jehož resocializace je vyloučena? No a nabízí se tedy konečně otázka: Kolik humanity je už pro společnost ztráta pudu sebezáchovy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám