Hlavní obsah
Aktuální dění

Přijetí rovného manželství nezpůsobí porušení Úmluvy o právech dítěte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jsme fér

Senátor a prezidentský kandidát Pavel Fischer v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že nepodporuje společná rodičovská práva stejnopohlavních párů (společné adopce), protože má obavy, aby to nebylo v rozporu s Úmluvou o právech dítěte.

Článek

Je to něco, co zaznívá zejména z kruhů kolem Aliance pro rodinu, ale občas to zmíní i některý z politiků. Je to samozřejmě hloupost, právně to nemá žádné opodstatnění. Potvrzuje to odborné právní stanovisko.

Slova pana senátora nás přinutila uvědomit si, že i takové nesmyslné argumenty mohou někoho zmást a že je třeba tomu věnovat pozornost. Proto jsme oslovili expertku na Úmluvu o právech dítěte, právničku Annu Hofschneiderovou (nyní Sležkovou). Ta je spoluautorkou komentáře k této úmluvě vydaného v prestižním právním nakladatelství. Požádali jsme o její názor na to, zda by přijetí společných rodičovských práv v českém právu znamenalo rozpor s Úmluvou o právech dítěte. Odpověď ve zkratce - žádný rozpor tam není. To, jestli dítě adoptují dvě ženy, dva muži, nebo muž a žena, nemá ve vztahu k právům dítěte podle Úmluvy žádný vliv. Pokud vznikají nějaké otázky ohledně práva dítěte na to znát své rodiče (nikoli právo znát „otce a matku“, jak je nesprávně někdy Úmluva citována některými organizacemi), například ohledně toho jak a kdy dítě o osvojení informovat, o přístupnosti informací o původních rodičích nebo o tzv. baby boxech, všechny tyto otázky se týkají jak adopcí párem opačného, tak stejného pohlaví. A povolení společného osvojení párem stejného pohlaví na tom nic nezmění. Ostatně mnoho zemí, které jsou stranami Úmluvy, přijaly zároveň manželství pro stejnopohlavní páry i možnost společných rodičovských práv stejnopohlavních párů. Dále autorka dokonce dodává, že současná absence právního uznání společných rodičovských práv je v rozporu s právem dítěte na péči obou rodičů. Právě proto, že dítěti neposkytuje stejná práva a právní jistoty, jako jiným dětem.

Pan senátor v citovaném rozhovoru řekl, že obavy o nesoulad s Úmluvou jsou tím důvodem, proč by společné adopce nepodpořil. Zároveň řekl, že mu ta otázka přijde důležitá, že nemá jistotu a že ještě neslyšel odpověď na jeho obavy. Doslova na otázku, zda podporuj společná rodičovská práva uvedl: „Nepodporuji, protože nemám jistotu v tom, jestli práva dětí, které jim garantují mezinárodní smlouvy a tedy český právní řád, kterým se máme řídit, jestli by v takovou chvíli byla dostatečně ochráněna. Na tohleto jsem zatím neslyšel odpověď. Proto bych takový zákon nepodpořil.“

Slova veřejně známé osoby, senátora a kandidáta na prezidenta mají velkou váhu

Zaslali jsme mu proto toto nové právní stanovisko, abychom mu odpověď poskytli a jeho obavy utišili. Zároveň jsme ho požádali, zda ve světle tohoto právního vysvětlení již bude podporovat společná rodičovská práva stejnopohlavních párů. Po našem připomenutí reagoval pan senátor takto: „Děkuji za Vaše zprávy i za právní analýzu, kterou jste zaslali. Jak nejspíše víte, za deset dní vrcholí kampaň před prezidentskými volbami. Na změny zákonů nebo na legislativní práci není tolik času. Navíc doslova každý den dostávám výzvy od různých  organizací, takže nemohu všechno přečíst a analyzovat. Prosím, neberte si to tedy osobně. Vaše texty si uložím, určitě bude příležitost se k nim vrátit.“

Chápeme, že kampaň jede na plné obrátky. Byl to ale právě pan senátor, kdo soulad s Úmluvou veřejně zpochybnil v rámci prezidentské kampaně. Jeho slova jako veřejně známé osoby, senátora a kandidáta na prezidenta mají pro mnohé velkou váhu. Mohou být použita jako další z pseudo argumentů proti rovnoprávnosti dětí v duhových rodinách. A mohou snížit laťku úrovně veřejné debaty, pokud ji nebudeme zakládat na skutečných faktech, ale bludech, které šíří Aliance pro rodinu. Proto jsme doufali, že by si pan senátor našel čas i na to se zabývat pohledem z druhé strany, od nezávislých odborníků.

Každopádně jednou pro vždy - ne, společná rodičovská práva stejnopohlavních párů nejsou v rozporu s Úmluvou o právech dítěte.

Přečtěte si celé znění stanoviska „Úmluva o právech dítěte“. Autorka: Mgr. Anna Sležková (roz. Hofschneiderová).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz