Hlavní obsah
Lidé a společnost

Charles Starkweather: Rebel bez příčiny s úmyslem zabíjet

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Během krátké doby zemře jedenáct nevinných lidí.

Článek

Je sychravý podzim roku 1957. Devatenáctiletý mladík Charles Starkweather přijíždí na benzínovou pumpu, kde chce koupit dárek svojí mladičké přítelkyni. Bohužel u sebe nemá peníze, a tak se ptá pracovníka benzínky Roberta Colverta, zda může plyšovou hračku koupit na splátky. To jen o dva roky starší muž pochopitelně odmítá, což Starkweathera vytočí. Kdyby zaměstnanec věděl, jaký osud ho už druhý den stihne, možná by si to rozmyslel…

Lincoln, hlavní město americké Nebrasky, zažije první prosincový den onoho roku šok. Na opuštěné polní cestě nedaleko tohoto městečka je nalezeno tělo Roberta Colverta, na kterého doma čeká těhotná manželka. Někdo ho brutálně zavraždil, byl střelen z bezprostřední blízkosti do hlavy a tento zásah nemohl v žádném případě přežít. „Kdo to mohl udělat?“ ptají se místní. To ale ještě netuší, že vrah neřekl poslední slovo. Následující dva měsíce totiž bude město Lincoln a blízké okolí obcházet strach.

Nešťastná škola

Charles Raymond Starkweather (1938-1959) se narodil do průměrné rodiny dělnické třídy, která ničím zvláštním nevybočuje. Osmičlennou rodinu živí hlavně matka, otec si sem tam najde nějakou brigádu, a tak pro malého Charlese a jeho sourozence není zrovna nejlepším vzorem. Sám Charles se chová jako ostatní vrstevníci, zlom však přichází s nástupem na školu, kde se stává terčem šikany kvůli vybočeným kolenům. Jednoduše spolužákům přijdou k smíchu jeho nohy do tvaru O, a je také považován za pomalejšího. V šestnácti letech proto ze školy odchází.

Odstartuje láska vražednou vlnu?

V osmnácti letech potkává třináctiletou Caril Ann Fugatovou (*1943) a vzniká láska jako trám. Je to první dívka, která o něj jeví vážný zájem a jí zas imponuje jeho rebelský přístup, Starkweather se totiž stylizuje do tehdejšího idolu Jamese Deana. Tento rozkvétající vztah se však nelíbí Cariliným rodičům a vztah jí zakazují. 21. ledna 1958 přichází Starkweather za Fugatovou domů: „Je tu Caril?“ ptá se. Matka jeho přítelkyně, Veldy Bartlettová, odpovídá: „Není tu, jdi pryč! A nech ji být!“ Její druhý manžel, nevlastní otec Fugatové Marion Bartlett jen přitakává. Tato slova Starkweathera rozzuří natolik, že se rozhodne jednat – chladnokrevně je zastřelí brokovnicí. Aby toho nebylo málo, ubodá i jejich dvouletou dceru Betty Jean. Když Fugatová přijde domů, s ledovým klidem jeho čin přijme a ještě mu pomůže odklidit těla.

Šílenství ve dvou

Po ohavném činu zůstává dvojice šest dní v domě, kde doslova žije jako šťastný párek novomanželů. Během té doby je navštíví několik příbuzných, ale Fugatová je pokaždé odpálkuje nějakou výmluvou: „Mají chřipku,“ jsou její nejčastější slova. Její babičce to ale přijde značně podezřelé, a tak jí pohrozí policií. V tu chvíli si zamilovaní teenageři uvědomí, že je na čase změnit místo pobytu.

Psanci na útěku

Starkweather a Fugatová zamíří na farmu Augusta Meyera, která se nachází v nedalekém městě Bennet. Sedmdesátiletý muž Starkweathera dobře zná, a proto mladou dvojici vřele přivítá: „Jen pojďte dál a povídejte, co je nového.“ To ale netuší, že si Starkweather nechce povídat, nýbrž má zálusk na jeho cennosti. Staříka doslova popraví, když mu zezadu zasadí rány do zad a hlavy. Opět k tomu použije svoji oblíbenou brokovnici. Starkweather a Fugatová vědí, že v domě zůstat nemohou, a tak se v noci vydávají na cestu. Po silnici zrovna projíždí další mladý pár, Robert Jensen a Carol Kingová. Ti jsou mezi přáteli pro svoji dobrosrdečnou povahu velice oblíbení. „Nechcete svézt?“ usmívají se na svoje budoucí popravčí. Starkweather pomocí zbraně donutí snoubence vylézt z auta a nažene je do blízkého krytu proti tornádům, který je už léta opuštěný. Tam je oba zabije brokovnicí a Kingová má k tomu navíc bodné rány v oblasti pohlavních orgánů. Střídání vražedných technik není pro sériové vrahy neobvyklé, přesto se v tomto konkrétním případě spekuluje nad tím, zda bodavé rány nebohé dívce nezasadila sama Fugatová.

Návrat na místo činu

V Lincolnu se strach začíná násobit, když jsou v bohaté čtvrti nalezena mrtvá těla průmyslníka C. Lauera Warda, jeho ženy Clary a služebné Lillian Fenclové. Z původně loupežného přepadení se stává řádění prolité krví. Obě dámy jsou pobodány v oblasti krku, hrudi, zad a pán domu skončí s kulkami v zádech a spánku. Vražednému běsnění neuniká ani pes rodiny, který zoufale štěká na přítomné vetřelce. Dvojice popadá šperky a z domu odjíždí směrem na západ luxusním autem značky Packard. Následující den se dostává do městečka Douglas ve státě Wyoming a kradené auto, ještě ke všemu s poznávací značkou jiného státu, působí hodně podivně. Starkweather se tedy rozhodne ukrást obyčejné auto, ve kterém nebudou nápadní.

Auto obchodního cestujícího

Poslední obětí vrahova řádění se stává obchodní cestující Merle Collison, jemuž chce Starkweather ukrást auto. Na spícího Collisona namíří pistolí a devětkrát vypálí. S Fugatovou pak nasedají a chtějí uhánět pryč vstříc lepším zítřkům. Ano, skutečně si myslí, že se dostanou daleko, někde se usadí a budou žít šťastný a spokojený život. Je ale jasné, že na ně čeká soud, protože policie už dávno ví, že to jsou zrovna oni, kdo mají na svědomí zmařené životy. Collisonovo auto ale není nejspolehlivější a vypovídá službu zrovna ve chvíli, kdy kolem prochází jistý Joe Sprinkl se srdcem na pravém místě. „Nepotřebujete s něčím pomoct?“ nabízí se. V tu chvíli si ale všímá něčeho neobvyklého – mrtvého těla. Starkweather mu tedy začne ihned vyhrožovat smrtí. Svá slova navíc umocní tím, že vytáhne pušku. O deset let starší muž se ale nenechá zastrašit, a tak vzniká hádka a následná rvačka, která končí tím, že ho Sprinkle odzbrojí.

Konec velké lásky

V pravou chvíli na místo přijíždí zástupce šerifa Earl Heflin. Fugatová cítí, že už na „normální“ život nemají šanci, a proto obrátí: „Zachraňte mě! Charles Starkweather mě drží jako rukojmí a chce mě zabít!“ vykřikuje a běží ke strážci zákona. Starkweatherovi se nějakým způsobem podaří nastartovat auto a z místa okamžitě vysokou rychlostí ujíždí. Zběsilou jízdu zastaví až střelba. Kulka zasahuje Starkweatherovo ucho, a i když není smrtelně zraněn, zastaví a bez jakéhokoliv odporu vystupuje z auta. Policie ho tak může konečně zatknout.

Odsouzenci čekají na ortel

Starkweather i Fugatová jsou vzati do vazby a při výsleších vyplouvají na povrch hrůzné detaily vražd. Těžko uvěřit, co dva tak mladí lidé během pouhých pár dní dokázali napáchat. Oba dva zároveň mění své výpovědi, každopádně jejich vina je jasná a prokazatelná. Porota shledala vinnými oba dva z vraždy prvního stupně. Charles Starkweather skončí na elektrickém křesle a je popraven 25. června 1959 v 9:45 ráno. Caril Ann Fugatová dostává doživotní trest, nicméně po téměř osmnácti letech vychází na svobodu a do dnešních dnů trvá na své nevině.

Starkweatherova stopa v kultuře

Příběh Charlese Starkweathera inspiroval řadu filmařů, spisovatelů či zpěváků. Stopy jejich příběhu najdeme ve filmech The Sadist (1963), Badlands (1973), Kalifornia (1993) nebo Natural Born Killers (1994). V literatuře se osudem Starkweathera inspiroval Lawrence Block či Stephen King. V hudbě pak například Bruce Springsteen, Billy Joel nebo pop-punková formace J Church.

Zdroje:

Born to Kill? (2005), režie: Greg Goff, Ian A. Hunt, Tom Weller, John-Pierre Newman

https://murderpedia.org/male.S/s/starkweather.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Starkweather

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám