Hlavní obsah
Seberozvoj

Schopnost misenterpretace a umění konsekvence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

…posílat do pekla utečeneckých táborů nebo nechat umírat v zimě a o hladu ničím se neprovinivše celé generace živých lidi, kteří ve své naivitě se vydali na naši stranu světa v touze najít lepší živobytí…

Článek

Světonázorem se řadím k členům největší a nejdynamičtěji se ze všech hnutí dodnes rozvíjející židovské sekty, která věří, že žádný nový Mesiáš již nepřijde, protože ten jediný již na světě byl.

Tento můj osobní Mesiáš, Jeshua Ha-Mashiah, v dějinách známý jako Ježíš Kristus, je především konsekventní, totiž vyvozuje a uvádí do praxe jednotlivé důsledky svých tvrzení, názorů a svého učení. A činí tak až na krev, až na smrt, až do nebe, až do pekla a až navěky.

Ale ne tak už my, jeho následovníci.

A činíme mu - kouzlo nechtěného - medvědí službu.

"Vy jste sůl země. Kdyby sůl ztratila svou chuť, čím se zas osolí? Nebude už k ničemu, jen se vyhodí ven a lidé ji pošlapou.

Vy jste světlo světa. Město ležící na hoře nemůže být skryto.

Stejně tak se nerozsvěcí lampa, aby ji postavili pod vědro, ale na svícen a tehdy svítí všem, kdo jsou v domě. Tak ať vaše světlo září před lidmi, aby viděli vaše dobré skutky a vzdali slávu vašemu Otci v nebesích.“

Evangelium podle Matouše 5:13-16

Organizace a sdružení následovníků Jeshuy, jejich členové a přívrženci příslovečnou sůl používají dost hojně.

Namísto aby jí ochutili jídlo, ji však sypou do ran hladovým lidem.

Protiaborční hnutí, protesty proti osobám s odlišnou sexuální orientací a další celkem nesmyslné aktivity ve světě, který je ponořen do tmy.

Vytahování za uši a pranýřování jednotlivostí je vytahováním třísky bližnímu, když mám sám v oku trám.

A tak potom dvakrát, třikrát rozvedený člověk káže o nemravnosti homosexuality.

Někdo, kdo tíhu rodičovství a s ním spojených dramat od materiálních po společenská nikdy nezažil a ani nezažije, protože (oficiálně, a bývá, že pouze oficiálně) žije v celibátu, káže o posvátnosti života a o pekle pro neposlušné jedním dechem a přitom druhým dechem posílá do stejného pekla utečeneckých táborů nebo by nechal umírat v zimě a o hladu ničím se neprovinivše celé generace živých lidi, kteří ve své naivitě se vydali na naši stranu světa v touze najít lepší živobytí.

Podobných příkladů by se dalo najít nespočet. A šlo by o nich napsat učebnici. Hotový lexikon kouzel nechtěného. Je jich plno v politice, ve společnosti, v církvi i v rodině.

Dnešního Jeshuu bychom umlčeli stejně, jako to udělali jeho souvěrci na počátku našeho letopočtu, nazývaném právě na jeho památku jeho jménem. Udělali to proto, proč bychom s ním skoncovali i my:

Jeshua se nám nehodí do krámu. Ani do chrámu, z kterého by nás často vypráskal bičem.

Důslednost bolí.

Vyžaduje dennodenní bádání a hledání, vypořádávání se zlem, které bují uvnitř.

Vidět třísku v oku bližního je jednoduché. A ani její vytažení někomu druhému nebolí.

Bolí, když vidím, kolik milosrdenství potřebuji. Jak málo je ve mně dobrého.

Ale zase na druhou stranu mě tolik hřeje pocit a poznání, jak moc mě musí stvořitel milovat, že přestože jsem vlastně jen kupka hnoje, tak stejně občas na mě vyroste sedmikráska.

Přeji sedmikráskový den.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám