Hlavní obsah
Názory a úvahy

Je Velký pátek zbytečný?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prý se diskutuje o zrušení Velkého pátku jako nejzbytečnějšího svátku. Ale mnoho jiných je podstatně zbytečnějších.

Článek

„Nejmladší“ svátek v historii České republiky - Velký pátek - je prý nejzbytečnější. Možná to tak vidí relativně hodně lidí, ale to neznamená, že Velký pátek je skutečně zbytečný. Hlavní velikonoční svátky, takzvané triduum (Velký pátek, Bílá sobota a nedění Boží hod velikonoční) jsou zcela nejvýznamnějšími a nejdůležitějšími křesťanskými svátky. A naše společnost na křesťanství navazuje - například spontánním slavením druhých nejvýznamnějších křesťanských svátků - svátků vánočních.

Bohužel minulému komunistickému režimu obě skupiny křesťanských svátků vadily. U Vánoc se to pokusili vyřešit „výměnou“ Ježíška za Dědu Mráze, navíc ve svém poklonkování sovětům se tehdejší českoslovenští komunisté neodvážili úplně zabránit svátkům oblíbeným v Rusku. U Velikonoc to bylo jiné. Ty se v SSSR neslavily, tak nebyl problém potlačit všechny tři velikonoční svátky (a tedy i zrušit pracovní volno na Velký pátek).

Protože ale tradice Velikonoc u nás byla velmi silná, ponechali komunisté Velikonoční pondělí, jako „svátek jara“. Pondělí po Velikonocích vlastně žádný náboženský svátek není, je to vlastně jeden z (mnoha) projevů folklorních tradic, navíc v současnosti už poněkud absurdní (muži bijí ženy a hojně při tom požívají alkoholické nápoje). Zhruba stejné by bylo prohlásit za svátek silvestr nebo masopustní veselí.

Bohužel tato „transformace“ se komunistům povedla a podařilo se jim dosáhnout toho, že hodně lidí vlastně ani neví, co Velikonoce připomínají - na jedné besedě s dětmi se většina shodla, že o Velikonocích se slaví konec války (sic!!!!!). Pokud si stěžujeme na úpadek hodnot, morálky, slušnosti a celkovou hrubost ve společnosti, je likvidace skutečného ducha Velikonoc jednou z jasných příčin. Pokud odmítneme Velký pátek jako náboženský svátek, stejně tak bychom měli odmítnou První, nebo Druhý svátek vánoční. To jsou stejně tak křesťanské náboženské svátky a jediný rozdíl mezi nimi a Velkým pátkem je v tom, že je komunisté v padesátých letech nezakázali.

Ale jsou skutečně relativně zbytečné svátky. Třeba právě Velikonoční pondělí, které je opravdu přežilé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám