Hlavní obsah
Lidé a společnost

Velký pátek: Nejzbytečnější svátek, který vláda loni nezrušila. Letos tak bude zas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karolina Grabowska / Creative Commons / pexels.com

Loni na začátku března proběhla médii informace, že by bylo třeba zrušit dva státní nebo jiné svátky. Jako ten nejvhodnější se ukázal právě Velký pátek, jenže k jeho zrušení nakonec nedošlo, a tak ho můžeme oslavit i letos.

Článek

V České republice se každoročně slaví třináct státních a jiných svátků. Jsou to dny spojené vždy s nějakou zvláštní událostí, která má své kořeny v naší historii nebo naší kultuře. Až do roku 2016 jsme ale takových svátků měli jen dvanáct. Teprve před osmi lety k nim totiž přibyl svátek, který se slaví v pátek předcházející Velikonočnímu pondělí. Nazývá se Velký pátek.

Loni na jaře vypukly diskuze o tom, že by bylo třeba dva svátky zrušit, protože zrušení každého z nich by mohlo zvýšit české HDP o 0,25 až 0,4 procenta, což by znamenalo, že při zrušení obou svátku by byla naše státní pokladna bohatší o 18 miliard korun. Tyto vládní návrhy však následně nedošly do zdárného konce, a tak nebyl zrušen ani jeden svátek.

Úvahy o zrušení svátků však vyvolaly debaty o tom, který z těchto významných dnů by se měl zrušit. Vánoce, ani významné dny spjaté s českou historií nepřicházely v úvahu. Lidé ale dali najevo, že by nebyli proti zrušení svátku, který se slaví 1. května. Svátek práce má totiž negativní konotaci, kterou si vysloužil v období komunismu, kdy byl tento den zneužíván ke komunistické propagandě skrz celé Československo.

Svátek práce ale nebyl tím dnem, pro jehož zrušení by hlasovalo nejvíce Čechů. O prvenství se dělily dva svátky. Prvním z nich byl poměrně novější svátek oslavující boj za svobodu a demokracii, tedy 17. listopad. Přijít o tento svátek by ale byla velká škoda. Není jen oslavou 17. listopadu 1989, kdy lidé vyšli do ulic a protestovali proti komunistickému režimu, což následně způsobilo jeho pád, připomínáme si jím i stejný den o padesát let dříve, kdy došlo k uzavření vysokých škol nacisty. Tento den zůstane součástí naší historie jako den, kdy se studenti postavili proti německé okupaci. 17. listopadu 1939 zemřel mimo jiné i Jan Opletal, student Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Už proto nesmíme na tento den zapomenout.

Nejvíce lidí by však bylo pro zrušení svátku zvaného Velký pátek. Je to nejnovější ze všech svátků, které máme. Děti mají v ten den velikonoční prázdniny, takže víc školního volno jim tento den stejně nepřinese. Prodloužený víkend pak pokračuje ještě Velikonočním pondělím. Někdo by ale mohl oponovat tím, že Velký pátek byl tradičním českým svátkem, který byl zrušen za období komunismu. Jeho znovuzavedení tak bylo pouze nápravou chyby spáchané za předchozího režimu.

Tradice je třeba dodržovat a velikonoční zvyky k nim určitě patří. Zrušením takového svátku by se ale náš přístup nezměnil. Pokud by skutečně bylo třeba nějaký svátek zrušit, rozhodně bychom neměli sahat po svátcích, které nám připomínají naší historie. Sami sebe bychom tak připravili o odkaz našich předků.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz