Hlavní obsah
Aktuální dění

Hamásovic Tamíma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alberto Hugo Rojas / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en

Ikona palestinského „odporu“, která se svého času objevila na obálce módního časopisu Vogue, adresovala Izraelcům prohlášení, jakého by se neodvážil žádný gauleiter NSDAP.

Článek

Podle podle palestinské aktivistky Ahíd Tamímí připravují Palestinci věci, které zahanbí nacisty. „Přijďte osadníci, zabijeme vás. Čekáme na vás ve všech městech Západního břehu. To, co vám provedl Hitler, byla legrace. Budeme pít vaši krev a pojídat vaše lebky,“ napsala „modelka“ na Instagramu, než jí někdo doporučil, aby to zase rychle smazala.

Poté, co ještě jako dítě fyzicky napadla izraelské vojáky, stala se malá Ahíd tváří kampaně lidskoprávní organizace Amnesty International za práva Palestinců.

V situaci, kdy i kdysi rozumná a umírněná palestinská politička Hannan Ašrávíová prohlašuje, že prý zvěrstva Hamásu ze 7. října jsou „překrucována“ a je třeba je vnímat „v kontextu“, se samozřejmě od palestinských radikálů a extrémistů dalo čekat ještě něco mnohem horšího. Ale že se bude Tamímíová zrovna vytahovat na Hitlera, to asi nikdo nepředpokládal.

Tamímíová ovšem není žádná nevzdělaná husa se slámou v botách, která by netušila, co říká. Studuje práva na Birzeit University na západním břehu Jordánu a jako aktivistka se zúčastnila řady mezinárodních konferencí ve světě.

Potíž je ale v tom, že agresívní antisemitismus a vychvalování nacistů v arabském prostředí vůbec neznamenají to, co těmto fenoménům připisujeme v euroatlantickém kulturním okruhu. Tamímíová napsala to, co napsala, protože tam, kde žije, na takových výrocích není absolutně nic kontroverzního.

Tak jako Hamás, též kdysi chválený za to, jak „dodal energii“ palestinské kauze, je i Tamímíová ve skutečnosti nebezpečná agresívní fanatička oslavující politické násilí bez jakýchkoliv mezí a zábran.

Na to by se mělo myslet příště, až ji zase budou zvát někam do Evropy na konferenci, nebo než se z ní opět budou chtít udělat přitažlivou tvář mladé Palestiny na obálce nějakého módního časopisu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz