Hlavní obsah
Sport

Není už načase zrušit dakarskou rally?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítejte v paralelním světě, kde Rally Dakar představuje vrchol automobilové šou s adrenalinem a ekologickým přínosem. A spotřeba paliva spolu s emisemi závodních strojů jsou jen maličkým příspěvkem k naší ekologické výčitce.

Článek

Rally Dakar, původně známá jako Paris-Dakar Rally, je jednou z nejprestižnějších a nejvýznamnějších událostí v oblasti automobilových a motocyklových závodů off-road. Tato soutěž přitahuje pozornost milionů fanoušků motoristického sportu a je známá svými náročnými trasami vedoucími různorodým terénem.

I přes svou popularitu, Rally Dakar není bez kontroverzí, zejména z hlediska ekologie. Existuje několik důvodů, proč argumentovat, že by tato událost měla být zrušena z ekologických důvodů.

Prvním a nejvýraznějším důvodem je dopad rally na životní prostředí. Off-road závody mohou způsobit půdní erozi, narušení citlivých ekosystémů a zvýšený tlak na biodiverzitu v oblastech, kudy vede trasa. Přesun velkého množství vozidel a týmů do odlehlých a citlivých oblastí může mít dlouhodobé následky na přírodní prostředí.

Dalším důvodem je spotřeba paliva a emise skleníkových plynů spojených s organizací a průběhem soutěže. Vozidla a letadla, která se účastní Rally Dakar, spotřebovávají velké množství paliva a vytvářejí emise, což může být vnímáno jako negativní dopad na již tak trpící světové klima.

Vítejte ve světě ambivalentních priorit, kde se snažíme snižovat emise, zatímco současně pořádáme soutěže, které zřejmě znečišťují vzduch víc než průměrný festival ohňostrojů. Na jedné straně se snažíme o udržitelný rozvoj a zlepšení kvality života, zatímco na druhé straně pořádáme podniky jako je Dakarská Rallye. Kde auta přetékají adrenalinem a benzínem, bezhlavě se ženoucí vpřed jako by jediné na čem v životě záleží bylo co nejrychleji přeskočit nejbližší dunu.

Také organizace tak rozsáhlé události vyžaduje výstavbu dočasných táborů, dep, a logistiku, což může zahrnovat další změny v krajině. To může mít negativní dopad na místní ekosystémy a biodiverzitu.

Můžeme na to nahlížet také tak, že v době narůstajícího důrazu na ochranu životního prostředí a udržitelnost bychom měli přehodnotit potřebu událostí jako je Rally Dakar. Místo toho by se mohly hledat ekologičtější alternativy soutěže.

Celkově je otázka zrušení Rally Dakar z hlediska ekologie komplexní a vyžaduje pečlivé vyvážení sportovního zážitku a dopadů na životní prostředí. Přihlédneme-li že v běžném životě se vzdáváme vozů se spalovacím motorem, zakazujme jim vjíždět do center měst (například v mnoha německých městech) a od roku 2035 bude jejich prodej zakázán úplně.

Není na čase přestat tleskat povyšování nákladních vozů na sportovní náčiní a podporovat bezduché hltání kilometrů ve zdánlivě nekonečné poušti?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám