Hlavní obsah

Gibraltar: Britský klenot na jihu Španělska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karel Suchý

Výhled na Gibraltar

Gibraltar je skalnatý poloostrov na jižním cípu Španělska, s fascinující historií, kulturou a ohromující přírodou, malebnými uličkami a úchvatnými panoramatickými výhledy.

Článek

Hlavním symbolem Gibraltaru je ikonická Skála, vápencový masiv tyčící se do výšky 426 metrů. Nabízí úchvatné výhledy na Gibraltarský průliv, Španělsko a Maroko. Na vrchol se lze vydat lanovkou, pěšky nebo taxíkem. Na Skále se nachází také slavná opičí kolonie, jediná divoká populace makaků berberských v Evropě.

Foto: Karel Suchý

Makak Berberský

Město Gibraltar se nachází u úpatí Skály a je plné historických památek, jako je Mauretánský hrad, Katedrála Svaté Marie Korunované a Trafalgar Square. Projděte se po Main Street, hlavní ulici plné obchodů, restaurací a barů, a nasajte atmosféru tohoto kosmopolitního města.

Gibraltar se může pochlubit i krásnou přírodou. Navštivte Europa Point, nejjižnější bod Britských ostrovů, nebo se projděte po St. Michael's Cave, impozantní jeskyni s krápníky. Na pobřeží najdete malebné pláže, ideální pro koupání, opalování a vodní sporty.

Foto: Karel Suchý

Dělostřelecká baterie - Gibraltar

Tipy pro turisty

  • Pro vstup do Gibraltaru z EU budete potřebovat platný pas nebo občanský průkaz.
  • Měnou je gibraltarská libra (GIP), ale běžně se akceptují i eura.
  • Na Skálu se nejlépe dostanete lanovkou, která nabízí úchvatné výhledy.
  • Nezapomeňte navštívit opice, ale krmit je je zakázáno.
  • Ochutnejte místní speciality, jako je fish and chips, calentita (smažený cizrnový koláč) a llanito (gibraltarský národní pokrm).

Gibraltar je ideální destinací pro krátký výlet i pro delší dovolenou. Nabízí něco pro každého: historii, kulturu, přírodu, pláže a skvělou gastronomii. Ať už se zajímáte o cokoli, v Gibraltaru si to zaručeně užijete.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám