Hlavní obsah
Lidé a společnost

Polský účetní se upálil po invazi armád Varšavské smlouvy do Československa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: przystanekhistoria.pl

Ryszard Siwiec byl polský účetní a bývalý člen odbojové Zemské armády, který byl první osobou, která se upálila proti invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Článek

Ryszard Siwicie byl 60 let starý a žil v Dębici. Narodil se 7. března 1909 a získal titul magistra filozofie na Universitě Jana Kazimíra ve Lvově. Po válce pracoval jako účetní v družstvu Win a byl otcem pěti dětí. Byl aktivním členem odbojové Zemské armády a bojoval na frontě proti nacistům.

Protest na varšavském Stadiónu Desetiletí

Na protest proti invazi armád Varšavské smlouvy do Československa se 8. září 1968 upálil při celostátních dožínkách na varšavském Stadiónu Desetiletí za přítomnosti vedení polské komunistické strany, diplomatů a přibližně sta tisíc diváků.

Na magnetofon namluvil poselství, v němž obvinil Moskvu ze snahy rozpoutat další světovou válku. Křičel, že protestuje proti okupaci Československa, a že se nebude podřizovat komunistickému režimu.

Na Stadionu Desetiletí se polil rozpouštědlem a křičel, že protestuje proti okupaci Československa, kdy se posléze zapálil. Siwiec utrpěl vážné popáleniny a byl převezen do nemocnice, kde několik dní trpěl nesnesitelnými bolestmi. O tři dny později, 12. září 1968, zemřel na následky svých popálenin.

Ryszard Siwicie byl jedním z největších symbolů boje proti komunistickému režimu v Československu. Jeho gesta byla projevem odhodlání, odvahy a síly lidskosti před tyranskou vládou.

Jeho gesta také vyvolala velkou pozornost mezi mezinárodními médii a společností. Někteří lidé ho podporovali jako hrdinu a bojovníka za demokracii a svobodu. Jiní ho kritizovali jako agresora.

Komunistické tajné policii se podařilo jeho protest před veřejností utajit. Teprve na jaře roku 1969 odvysílala polská redakce Rádia Svobodná Evropa zprávu o jeho činu.

Ryszard Siwicie byl po své smrti pochován na hřbitově v Přemyšli.

Zdroj. przystanekhistoria.pl, tvn24.pl, wikipedia.org

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz