Hlavní obsah

Rusko a USA a více než 150 let sousedského soužití

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: NASA/ PD-USGov-NASA/ visibleearth.nasa.gov/cgi-bin/viewrecord?7049

Když Spojené státy v roce 1867 zakoupily Aljašku od Ruska, zahrnovala i Malý Diomed. Nová hranice byla nakreslena mezi dvěma Diomedovými ostrovy a Velký Diomed byl ponechán Rusku.

Článek

Přestože jsou oba ostrovy od sebe vzdáleny pouze 3,8 km a jsou součásti souostroví, jsou odděleny mezinárodní datovou čárou, která také označuje mezinárodní hranici mezi Ruskem a Spojenými státy.

Big Diomede je ve vlastnictví Ruska a Little Diomede je ve vlastnictví USA. Navíc je Big Diomede 23 hodin před Malým Diomedem kvůli mezinárodní datové linii, která mezi nimi prochází, proto se jim někdy říká Ostrov zítřka a Ostrov včera.

Oba ostrovy mají plochý vrchol, jsou strmé a velmi izolované svou polohou, rozbouřeným mořem a přetrvávající mlhou, která ostrovy zahaluje během teplejších měsíců. Během mrazivé zimy se někdy pohybující kusy ledu srazí v otevřených vodách a tvoří ledový most spojující dva ostrovy. V takové době lze prakticky chodit mezi Spojenými státy a Ruskem. Samozřejmě je to jen teoreticky. Překročení Beringova průlivu není ze zákona povoleno.

zdroj. FB Bezpečnost ve Světě

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz