Hlavní obsah

Yasuke, africký samuraj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Anthony Azekwoh / Wikimedia Commons / Public domain

Samuraj Yasuke

Yasuke, muž s tmavou pletí a impozantní výškou, se stal legendou japonské historie. Jako první cizinec v hodnosti samuraje uchvátil představivost a dodnes vzbuzuje zájem.

Článek

Yasuke, tajemný muž s ebenovou kůží, pocházející z daleké Afriky, pravděpodobně z Mosambiku, Etiopie nebo Nigérie. Do Japonska přicestoval s italským jezuitou jako otrok, kde upoutal pozornost vojevůdce Ody Nobunagy, který se pokoušel sjednotit zemi a stát se jejím šógunem, neboli jediným vojenským vládcem.

Svým neobvyklým vzhledem vzbudil zájem mocného daimjó Ody Nobunagy.

Říká se, že Yasuke před příjezdem do Japonska také navštívil Indii, což Nobunagu zaujalo. Yasuke oplýval skvělou inteligencí, kdy se rychle a dobře dokázal naučit mluvit japonsky bez toho, aby v japonské společnosti kdykoliv předtím pobýval. Nobunaga byl fascinován Yasukeho kulturou a původem. Učil se od něj o jeho zemi a lidech a povýšil ho hodnosti samuraje. Yasuke se tak stal prvním a jediným černým samurajem v historii Japonska.

Stal se tak symbolem Nobunagovy otevřenosti a tolerance. Jeho impozantní postava, údajně vysoká 188 cm, a síla deseti mužů mu pomohly získat respekt a důvěru svého pána. Stal se jeho osobním ochráncem, doprovázel ho na bojišti a sloužil mu s oddaností.

Boje o vládu nad Japonskem pokračovaly dál a na cestě do regionu Čúgoku, byl postup Nobunaga v chrámu Honnódži v Kjótu zastaven náhlým útokem. Jelikož vládce neočekával útok uprostřed jím ovládaného území, byl tehdy střežen pouze pár desítkami služebníků a osobními strážci. Toho využil jeho bývalý vazal Micuhide Akeči, nečekaně obklíčil chrám a donutil Nobunagu spáchat sebevraždu.

Po Nobunagově tragické smrti v roce 1582 se Yasukeho osud stal nejasným. Pravděpodobně se připojil k Nobunagovu synovi Nobutadovi, ale po jeho porážce byl zajat a vrácen jezuitům. Záznamy o jeho smrti se liší, ale pravděpodobně zemřel v roce 1582 v Kjótu.

Příběh Yasukeho, muže z daleké země, který se stal samurajem v srdci feudálního Japonska, je fascinujícím příběhem o odvaze, cti a překonávání překážek. Jeho životní cesta svědčí o otevřenosti a toleranci, která v tehdejším Japonsku existovala.

Zdroj. kintaro-publishing.com, adf-magazine.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz