Hlavní obsah
Finance

Byty jsou drahé, protože máme málo dětí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Jaký uchovatel hodnoty může nahradit investice do bytů.

Článek

Investice vyhledávají ti, kteří mají přebytky. Mnohdy to nejsou přebytky ve smyslu, že už nemají peníze za co utratit, ale jsou to úspory tvrdě vydřené a uspořené pro nenadálé události v budoucnu nebo přímo na stáří. Všudypřítomné varování o neudržitelnosti důchodového systému nutí hledat alternativu, která uchová hodnotu úspor. Vidina renty v podobě vybírání nájemného je snadno představitelná. Skupina pořizující si investiční byty je tak podstatná, že ovlivňuje cenu bytů.

Byty jsou považované za jistý uchovatel hodnoty. Z ekonomického hlediska se uchovatelem hodnoty rozumí aktivum, které umožňuje přenést kupní sílu ze současnosti do budoucnosti. Lidé mají finančmí přebytky, které si chtějí uchovat do budoucnosti. Dívají se kolem sebe a zjišťují, do čeho své přebytky uložit. Každý vidí, o kolik zdražily nemovitosti, kolik ubrala na úsporách inflace, kolik se rojí podvodníků kolem kapitálových investicí nebo jak riskantní jsou investice do kryptoměn. Za posledních několik desetiletí se koupě bytu ukázala jako výnosná, jednoduchá a relativně bezpečná investice. Tento trend však vyvolal spirálu rostoucích cen bytů, poháněnou nedostatkem alternativních investičních možností. Nedostatek jiných udržitelných hodnot je nepochybně jednou z mnoha příčin této cenové spirály.

Pokud by své úspory mohli zhodnotit lidé i jinde, mohla by zaniknout jedna z příčin navyšování cen bytů. Je vytváření investičních příležitostí role státu? Na poli nemovitostí to zatím spíš vypadá, že stát hledá vhodnou investiční překážku omezující vlastnictví více bytů, ale náhradou nové příležitosti nenabídne.

Na nabízení nebo aktivní tvorbu investičních příležitostí se specializují různé osoby. Mezi jinými například v krátkodobém horizontu jsou to burzovní spekulanti. V dlouhodobém developeři, kteří nabízejí investiční byty. Anebo jsou to i sběratelé umění, kteří cílevědomě budují pověst nějakého umělce tak, aby se jeho díla v budoucnu zařadila mezi ceněné.

Znám jednu hodnotu, která se velmi zhodnotí, pokud jí věnujete dlouhodobou péči. Ani tato hodnota není zaručená a může se zvrtnout. Její opečovávání vám přinese radost. Stát vám pro rozvoj této hodnoty zaručuje podmínky, jaké historicky nebyly nikdy. Jsou to děti.

Redukce příčiny problému tedy je, že ceny bytů jsou vysoké, protože máme málo dětí. Je-li ve společnosti méně dětí, máme více přebytků, které pak investujeme do snadno dosažitelných uchovatelů hodnoty, jako jsou byty. O to více nás k tomu pohání obavy o zajištění na stáří.

Ekonomicky vzato, současná vzácnost předpovídá budoucí cennost. Možná, že místo hledání dalšího bytu k investici bychom měli investovat čas a energii do nového života, do dětí. V konečném důsledku dobře vychované děti jsou investice, která přinese největší výnos, který se nemusí měřit jenom v penězích, ale i v lásce, smíchu a nezapomenutelných okamžicích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám