Hlavní obsah
Bydlení

Víte, za co platíte svého předsedu SVJ?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Předsedové SVJ jsou ohrožený druh s velkým výskytem altruistů. Starají se o milionové majetky mnohdy zadarmo. Porovnáváte jeho odměnu podle počtu jednotek jiných domů?

Článek

Podle stávající legislativy není předsedům a členům výboru SVJ garantována odměna automaticky. O její přiznání musí rozhodnout stanovy nebo shromáždění vlastníků. Předseda se musí aktivně zasadit o schválení svého honoráře, což je často provázeno neochotou, závistí, které vyvolávají odrazující emoce.

V prvé řadě má předseda na svých bedrech značnou zátěž, protože odpovídá za dům celým svým majetkem. A tuto odpovědnost nese, i kdyby nehnul prstem. S odpovědností za často i stamilionový majetek leckdo nedokáže spát. Jaká odměna by odrážela jenom tuto úroveň odpovědnosti?

V druhé řadě vykonává aktivní činnost, na kterou potřebuje široké spektrum dovedností. Od vedení účetnictví, přes objednávání služeb, platby faktur, mzdovou agendu, až po vypočítávání vyúčtování záloh. Předseda se musí vypořádat i s vymáháním dluhů, přípravou rozpočtu, zajištěním úklidu a organizací zákonných revizí. K tomu všemu organizuje shromáždění, výběrová řízení, plánuje a realizuje údržbu, doprovází řemeslníky a přejímá jejich dílo. Očekává se, že rozumí fakturám za dodávky jako například za teplo a způsobům rozúčtování. A to vše s neustálou otevřeností a trpělivostí vůči dotazům členů SVJ.

Pro peněžní ohodnocení práce předsedů SVJ je klíčové rozlišit tři základní přístupy k řízení a správě nemovitosti. První skupina předsedů preferuje kompletní outsourcing správy domu, kdy veškeré povinnosti převedou na externího správce a sami se soustředí pouze na dohled nad jeho činností. Druhý typ předsedů deleguje na správce jen část správy například účetnictví a vyúčtování služeb, zatímco zbytek vykonávají sami. Třetí skupinu tvoří ti, kteří se rozhodnou zastat celou správu domu na vlastní pěst, bez zapojení externích služeb. Existuje však ještě čtvrtá, obzvláště obětavá vedlejší kategorie předsedů SVJ, kteří se neváhají ujmout i prací, pro které by běžně bylo nutné najmout odborníka, jako jsou opravy v domě.

Tato rozmanitost modelů správy ukazuje, že při posuzování odměn předsedů SVJ nelze vycházet pouze z počtu spravovaných jednotek, ale musí se zohlednit celý rozsah jejich činností a úkonů.

Proč předsedové nechtějí některé činnosti předat správci? Protože věří, že sami pořídí služby levněji a lépe.

Zdroje financování společností zajišťující správu jsou často skryty v obchodních zvyklostech, kde provize získané od firem, jejichž služby byly zprostředkovány, tvoří základ jejich obchodního modelu. Tyto provize, které zvyšují cenu služeb, zůstávají společenství SVJ skryty. Pokud by si provizi vzal předseda, je to provize nebo úplatek?

Správce má povinnost splnit závazek ve smlouvě v ujednaném rozsahu. Snaží se o kvalitu, která mu zajistí trvání smlouvy. Správce není motivovaný tím, zajistit pro společenství nejlevnější nabídku. Odpovědný předseda SVJ chce pro dům cenu nejvýhodnější. Tato motivace se přepokládá a zákonem vyžaduje. Podle zákona je statutární orgán loajální a jedná s péčí řádného hospodáře. Předseda, který si vzal na svá bedra některé úkony správy, tím zpravidla kompenzuje ceny a kvalitu od správce.

Shromáždění by mělo mít přehled o tom, jakým způsobem přispívá k řízení SVJ jak její předseda, tak správce, aby bylo možné adekvátně ocenit finanční přínos předsedy. Zároveň předseda by měl znát hodnotu své práce, která je o to vyšší, že ji zpravidla vykonává paralelně s jinou, jíž se živí. Spravedlivá odměna je důležitá pro motivaci. Mnoho společenství zjišťuje, že předsedové postupně opouštějí principy altruismu a orientují se tržně. Pokud mezi sebou nenajdou předsedu SVJ, nastoupí profesionální předseda, který poskytuje stejně jako správce své služby za účelem dosažení zisku. Všechny uvedené skutečnosti ovlivňují celkovou cenu, které SVJ zaplatí za správu své nemovitosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám