Hlavní obsah
Rodina a děti

Tatínci, přestaňte hlídat své děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

S narozením nového člena rodiny přichází spousta otázek. Jednou z nich je i ta, která se týká času stráveného s dítětem. Většinou je doma matka, otec pak často odchází s tím, že děti občas pohlídá. Je to takhle v pořádku?

Článek

Nerovnost

Muž byl po desítky let ten, kdo živil rodinu, domů se chodil najíst, odpočinout a svých aktivit (včetně pravidelných návštěv hospody) se nehodlal vzdát, zatímco žena se musela vzdát téměř všeho. S dítětem najednou nemohla dělat vše tak, jak byla zvyklá. Bylo nutné podřídit se novému režimu, který zahrnoval noční buzení, brzké ranní vstávání a zvládání všech aktivit a domácích prací s novým členem v náručí.

Určitý čas to takto fungovalo, přesněji do té doby, než začaly ženy upozorňovat na fakt, že i ony by chtěly pokračovat ve své kariéře či koníčcích i po narození dítěte. Někteří muži to přijali – však i oni se přece podíleli na tom, že dítě přišlo na svět, a tak by se měli stejnou měrou podílet i na výchově. Jiní ale zaujali postoj zcela opačný, a to sice ten, že dítě občas „pohlídají“, když bude třeba, jinak ale neexistuje, že by žena například chodila na 1–2 dny do práce a ve starosti o dítě by se partneři střídali.

Hlídací tatínci

Problém je v tom, že tatínci by rozhodně hlídat neměli. Hlídají babičky, kamarádky, jiní příbuzní. Tatínci jsou ale rodiči úplně stejně jako maminky. Ty by je tedy neměly prosit o to, aby si udělali na dítě čas, protože si chtějí zajít s kamarádkou na kávu, do posilovny, na kosmetiku, nebo třeba do práce. Muži by měli automaticky nabízet ženě pomocnou ruku a dělat v domácnosti to, co je zrovna potřeba. Existují ženy, které opravdu do práce ani nikam jinam nechtějí, chtějí si užívat čas s dítětem a pomoc odmítnou, což je také úplně v pořádku. I tyhle ženy si ale potřebují občas oddechnout a dát jen tak nohy nahoru.

Proto, milí muži, pomáhejte svým ženám, buďte jim k dispozici, postarejte se o dítě, objednejte jim masáž, úklid domácnosti, cokoliv… Však i ony si potřebují (stejně jako vy) oddechnout a načerpat síly do dalších dní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz