Článek
Upřímně, jestli čekáte samé superfit recepty bez másla, smetany a s minimem kalorií, tak vás asi zklamu. Nejsem zastánce přísně zdravé stravy – jídlo má být hlavně chutné, voňavé a tak trochu pohlazení pro duši. A když je navíc rychlé a jednoduché, je to pro mě ta pravá večeře.
Pečené brambory se slaninou a sýrem
- brambory
- slanina
- sýr
- koření
Omytou bramboru položíme mezi dvě vařečky a rozkrájíme. Tím, že leží mezi vařečkami se nedokrojí až do konce což je cíl. V misce smícháme olej, koření jaké máme rádi (grilovací koření, koření na americké brambory…) a prolisovaný česnek. Potřeme brambory ze všech stran, položíme na pečicí papír a dáme do vyhřáté trouby na 200° na 40 minut. Po té vytáhneme a do jednotlivých rozkrojených částí vložíme na střídačku sýr a slaninu. Nakonec posypeme strouhaným sýrem a vložíme zpět do trouby na 15 minut. Připravíme si nějaký dobrý dressing například z bílého jogurtu a česneku, kopru…to co máme rádi. My nejvíc milujeme - majonéza, lžička hořčice, sůl, lžička octa, lžička medu a nasekaný kopr.
Zapečená brambora
Buřty na pivu
- špekáčky
- černé pivo
- cibule
- česnek
- sladký kečup
- sůl, pepř
- sójová omáčka
- lžička medu (nepovinné)
Špekáčky rozkrojíme na půlky a horní části nařežeme. Smícháme veškeré suroviny mimo piva dohromady, přidáme cibuli na kolečka a utřený česnek. Nemám žádný poměr, vše od oka. Na 4 špekáčky odhadem 2-3 dcl kečupu, 2-3 lžíce sójové omáčky a 2-3 stroužky česneku. V této směsi důkladně obalíme špekáčky. Ty společně se zbytkem kečupové směsi vložíme do menšího pekáčku, zalejeme půlkou černého piva a přikryjeme alobalem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180° 40 minut. Po té odkryjeme a dopečeme zhruba 20 minut dokud omáčka nezhoustne a špekáčky se neopečou.
Buřty na pivu
Tvarohové knedlíky s ovocem (20-24 menších knedlíčků)
- 500 g tučný tvaroh (alobal)
- 300 g polohrubé mouky
- 100 g krupice
- 2 žloutky
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce másla
- špetka soli
- špetka vanilky (nepovinné)
Smícháme veškeré suroviny a dáme odležet na 30 minut do ledničky. Pracovní plochu posypeme hrubou moukou. Z těsta vyválíme rukama váleček a nakrájíme ho na stejné části. Každou část obalíme v hrubé mouce a vytvoříme placku. Poklademe ovocem (pokud je kyselé, obalíme v cukru) a zabalíme do měšce. Knedlíčky dopracujeme na podložce nebo jak kdo je zvyklý. Vaříme v mírně osolené vodě, po vyplavání stopujeme 5 minut. Moc pěkně vypadají, když je rovnou obalíte v posypce s máslem. Pokud máte zakysanou smetanu tak oslaďte podle sebe a přidejte ke knedlíčkům.
Tvarohové knedlíčky s ovocem
Italské rizoto s liškami
- 200 g rýže Arborio
- 1 cibule
- trocha lišek
- 100 g másla
- parmazán
- 100 ml bílého vína
- 500 ml vývaru (vody)
- sůl, pepř
- tymián
V hrnci nebo hluboké pánvi rozpustíme 1/2 másla. Krátce orestujeme cibuli a přidáme pokrájené lišky. Chvilku restujeme, přidáme rýži. Párkrát promícháme a zalejeme vínem. Počkáme až se zhruba polovina vína odpaří a přidáme trochu soli, pepře a tymián. Postupně přidáváme vývar nebo vodu dokud není rýže měkká. Po té vypneme sporák a do rizota vmícháme parmezán a zbytek másla. Můžeme ozdobit opečenými liškami a hoblinami z parmezánu.
Rizoto s liškami
Pirohy s bramborovosýrovou náplní
- 500 g hladké mouky
- lžička soli
- 1 vejce
- 200 ml vody
Vypracujeme těsto, které tence vyválíme. Vykrajujeme kolečka, která naplníme na jedné straně a druhou stranou přiklopíme. Zatěsníme kraj dokola vidličkou. Vaříme v osolené vodě asi 10 minut. Po vložení do vody promícháme, aby se neslepily. Náplň volíme to co máme rádi. Já dělám bramborovo -sýrovou a nahoru pak posypu opraženou slaninou a pažitkou. Polejeme rozpuštěným máslem. Náplň - uvaříme brambory a nastrouháme je na jemno. Smícháme s trochou másla a s měkkým sýrem podle chuti.
Pirohy
Langoše
- 500 g hladké mouky
- lžička soli
- 1/2 lžičky cukru
- 1/2 kostky droždí
- 200 g zakysané smetany
- 250 ml vody
Do vlažné vody dáme cukr a rozdrobené droždí. Necháme zhruba 10 minut vzejít kvásek. Mezitím nachystáme do mísy ostatní suroviny, vylejeme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Mísu přikryjeme a necháme hodinu kynout. Z vykynutého těsta tvarujeme placičky (ruce od oleje) a smažíme z obou stran do zlatova. Proložíme kuchyňskými utěrkami a odstraníme olej. Potíráme vodou s utřeným česnekem, kečupem a sypeme strouhaným sýrem.

Langoše