Hlavní obsah

Jednoduché teplé večeře pro každý den

Foto: Katka Kohoutková

Po dlouhém dni není nic lepšího než teplá, voňavá večeře. Nemusí být složitá  – tyto recepty zvládneš připravit a přitom potěšit celou rodinu

Článek

Upřímně, jestli čekáte samé superfit recepty bez másla, smetany a s minimem kalorií, tak vás asi zklamu. Nejsem zastánce přísně zdravé stravy – jídlo má být hlavně chutné, voňavé a tak trochu pohlazení pro duši. A když je navíc rychlé a jednoduché, je to pro mě ta pravá večeře.

Pečené brambory se slaninou a sýrem

  • brambory
  • slanina
  • sýr
  • koření

Omytou bramboru položíme mezi dvě vařečky a rozkrájíme. Tím, že leží mezi vařečkami se nedokrojí až do konce což je cíl. V misce smícháme olej, koření jaké máme rádi (grilovací koření, koření na americké brambory…) a prolisovaný česnek. Potřeme brambory ze všech stran, položíme na pečicí papír a dáme do vyhřáté trouby na 200° na 40 minut. Po té vytáhneme a do jednotlivých rozkrojených částí vložíme na střídačku sýr a slaninu. Nakonec posypeme strouhaným sýrem a vložíme zpět do trouby na 15 minut. Připravíme si nějaký dobrý dressing například z bílého jogurtu a česneku, kopru…to co máme rádi. My nejvíc milujeme - majonéza, lžička hořčice, sůl, lžička octa, lžička medu a nasekaný kopr.

Foto: Katka Kohoutková

Zapečená brambora

Buřty na pivu

  • špekáčky
  • černé pivo
  • cibule
  • česnek
  • sladký kečup
  • sůl, pepř
  • sójová omáčka
  • lžička medu (nepovinné)

Špekáčky rozkrojíme na půlky a horní části nařežeme. Smícháme veškeré suroviny mimo piva dohromady, přidáme cibuli na kolečka a utřený česnek. Nemám žádný poměr, vše od oka. Na 4 špekáčky odhadem 2-3 dcl kečupu, 2-3 lžíce sójové omáčky a 2-3 stroužky česneku. V této směsi důkladně obalíme špekáčky. Ty společně se zbytkem kečupové směsi vložíme do menšího pekáčku, zalejeme půlkou černého piva a přikryjeme alobalem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180° 40 minut. Po té odkryjeme a dopečeme zhruba 20 minut dokud omáčka nezhoustne a špekáčky se neopečou.

Foto: Katka Kohoutková

Buřty na pivu

Tvarohové knedlíky s ovocem (20-24 menších knedlíčků)

  • 500 g tučný tvaroh (alobal)
  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g krupice
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce másla
  • špetka soli
  • špetka vanilky (nepovinné)

Smícháme veškeré suroviny a dáme odležet na 30 minut do ledničky. Pracovní plochu posypeme hrubou moukou. Z těsta vyválíme rukama váleček a nakrájíme ho na stejné části. Každou část obalíme v hrubé mouce a vytvoříme placku. Poklademe ovocem (pokud je kyselé, obalíme v cukru) a zabalíme do měšce. Knedlíčky dopracujeme na podložce nebo jak kdo je zvyklý. Vaříme v mírně osolené vodě, po vyplavání stopujeme 5 minut. Moc pěkně vypadají, když je rovnou obalíte v posypce s máslem. Pokud máte zakysanou smetanu tak oslaďte podle sebe a přidejte ke knedlíčkům.

Foto: Katka Kohoutková

Tvarohové knedlíčky s ovocem

Italské rizoto s liškami

  • 200 g rýže Arborio
  • 1 cibule
  • trocha lišek
  • 100 g másla
  • parmazán
  • 100 ml bílého vína
  • 500 ml vývaru (vody)
  • sůl, pepř
  • tymián

V hrnci nebo hluboké pánvi rozpustíme 1/2 másla. Krátce orestujeme cibuli a přidáme pokrájené lišky. Chvilku restujeme, přidáme rýži. Párkrát promícháme a zalejeme vínem. Počkáme až se zhruba polovina vína odpaří a přidáme trochu soli, pepře a tymián. Postupně přidáváme vývar nebo vodu dokud není rýže měkká. Po té vypneme sporák a do rizota vmícháme parmezán a zbytek másla. Můžeme ozdobit opečenými liškami a hoblinami z parmezánu.

Foto: Katka Kohoutková

Rizoto s liškami

Pirohy s bramborovosýrovou náplní

  • 500 g hladké mouky
  • lžička soli
  • 1 vejce
  • 200 ml vody

Vypracujeme těsto, které tence vyválíme. Vykrajujeme kolečka, která naplníme na jedné straně a druhou stranou přiklopíme. Zatěsníme kraj dokola vidličkou. Vaříme v osolené vodě asi 10 minut. Po vložení do vody promícháme, aby se neslepily. Náplň volíme to co máme rádi. Já dělám bramborovo -sýrovou a nahoru pak posypu opraženou slaninou a pažitkou. Polejeme rozpuštěným máslem. Náplň - uvaříme brambory a nastrouháme je na jemno. Smícháme s trochou másla a s měkkým sýrem podle chuti.

Foto: Katka Kohoutková

Pirohy

Langoše

  • 500 g hladké mouky
  • lžička soli
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1/2 kostky droždí
  • 200 g zakysané smetany
  • 250 ml vody

Do vlažné vody dáme cukr a rozdrobené droždí. Necháme zhruba 10 minut vzejít kvásek. Mezitím nachystáme do mísy ostatní suroviny, vylejeme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Mísu přikryjeme a necháme hodinu kynout. Z vykynutého těsta tvarujeme placičky (ruce od oleje) a smažíme z obou stran do zlatova. Proložíme kuchyňskými utěrkami a odstraníme olej. Potíráme vodou s utřeným česnekem, kečupem a sypeme strouhaným sýrem.

Foto: Katka Kohoutková

Langoše

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz