Hlavní obsah
Jídlo a pití

Klasický piškot – nadýchaný základ pro dorty i rolády

Foto: Katka Kohoutková

Dortíky z piškotu

Klasický piškot je lehký, nadýchaný a skvěle se hodí do dortů, rolád i na jednoduché řezy. Stačí pár surovin a chvilka času!

Článek

Na velký plech potřebujeme:

- 6 vajec

- 6 lžic polohrubé mouky

- 6 lžic moučkového cukru

Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a přidáme moučkový cukr. Žloutky promícháme a opatrně vmícháme do sněhu (již nešleháme). Po lžících přidáváme mouku. Vždy jedna lžíce a promíchat. Pokud chceme kakaový piškot tak vyměníme jednu lžíci mouky za jednu lžíci kakaa. Rozprostřeme na pečicí papír a dáme péct do vyhřáté trouby na 170°. Bude to trvat 15-20 minut. Troubu neotvíráme jinak piškot spadne. Vyzkoušíme špejlí zda je hotovo. Necháme vychladnout a nazdobíme.

Krém

- 1 mascarpone

- 1 smetana ke šlehání

- 70g moučkového cukru

Suroviny musí být z ledničky. Vše dáme do misky a vyšleháme v krém.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz