Hlavní obsah

Rychlé a voňavé večeře podruhé

Foto: Katka Kohoutková

První dávka receptů měla úspěch – a tak přináším pokračování!

Článek

My doma máme rádi burgery, ale ty ceny v restauracích, škoda mluvit…však víte. Tak jsem hledala a zkoušela až jsem objevila ten pravý recept, který nám chutná.

Burgery ve vlastním pečivu

  • bulky na burgery
  • majonéza
  • bbq omáčka
  • červená cibule (cukr, ocet)
  • sýr (nejlépe čedar)
  • listový salát (římský, salátová srdce…)
  • slanina (delší plátky)
  • mleté maso

Burgery buď zbožňujete anebo nenávidíte. My patříme k první skupině a občas je připravuji k večeři. Pokud máte více času, připravte si maso podle sebe. Pokud chcete ušetřit čas kupte v obchodě. Dnes již většina řetězců prodává kvalitní mleté maso již ve tvaru pro burgery, sama ho kupuji. Co se ale zatím koupit nedá je chutná burgerová bulka, tam mají obchody co dohánět. Bulky si peču vlastní. Recept zde:

Bulky se dají opéct řezem dolů na mřížku do trouby popřípadě na gril. Na obě dvě stranu dám dresink (1/2 majonéza + 1/2 bbq omáčka). Přidám listy salátu a připravené maso podle návodu. Na to ještě na pánvičce ke konci přípravy položím plátek sýru, aby se roztekl. Na maso se sýrem přijde zkaramelizovaná červená cibule a opečené plátky slaniny. Burgery propíchneme špejlí, aby držely.

Zkaramelizovaná cibule

Červenou cibuli nakrájíme na plátky a restujeme s trochou soli na másle. Až bude cibule měkká, přidáme cukr, promícháme. Jako poslední přidáme trochu octu, který necháme 2-3 minuty vyvařit. Nemám poměr dělám podle chuti.

Foto: Katka Kohoutková

Housky na burgery

Buchtičky s krémem

Další jídlo, které chutná úplně jinak než když koupíte. Navíc se upečené buchtičky dají zamrazit po porcích na jiný den.

Na buchtičky

  • 200 ml vlažného mléka
  • 100 ml oleje (rozpuštěného másla)
  • 2 vejce
  • troška citronové kůry (nemusí)
  • špetka soli
  • 25 g droždí
  • 80 g cukru krupice
  • 500 g hladké mouky
  • trocha másla na potření (může být s kapkou rumu)

Na krém

  • 650 ml mléka
  • vanilkový pudink
  • 2-3 lžíce cukru
  • trocha vanilky (nemusí)
  • 1 lžíce rumu

Nejdříve si z části vlažného mléka, droždí a lžičky cukru vytvoříme kvásek. Mezitím smícháme prosátou mouku se zbytkem surovin. Přidáme vykynutý kvásek a vypracujeme hladk těsto. S těstem se velmi dobře pracuje, když lepí tak přidáme mouku. Těsto necháme 1 hodinu kynout. Po vykynutí přendáme na posypanou podložku nachystáme si vymazaný pekáč a mističku s olejem popřípadě s rozpuštěným máslem na promazávání. Někdo tvaruje jednotlivé buchtičky, já to dělám jednoduše. Z těsta si vezmu část ze které vytvořím váleček. Ten vložím do pekáče a z druhé strany ho potřu olejem. Takto postupuji dokud není celý pekáč. Pokud je někde váleček menší, nevadí, dodám menší část těsta. Až mám naskládáno tak překrájím opět namazanou stěrkou na jednotlivé buchtičky. Necháme opět 15-20 minut kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180° 25 - 30 minut. Po vytěžení potřeme rozpuštěným máslem (s trochou rumu).

Foto: Katka Kohoutková

Příprava

Foto: Katka Kohoutková

Hotovo

Krém jednoduše uvaříte jako pudink z více mléka. Po uvaření přimícháte rum.

Můžete dozdobit ovocem (borůvky, maliny…), případně pokud máte tak posypat lyofilizovanými malinami.

Foto: Katka Kohoutková

Buchtičky s krémem

Smažené nudle s kuřecím masem a zeleninou

  • vietnamské nudle (například Vimixa)
  • mrkev
  • čínské zelí
  • cibule
  • sůl, pepř
  • sójová omáčka

Na tento rychlý recept nemám žádné poměry. Zeleniny dávám hodně, protože se dost zmenší při přípravě. Nudle nevařím, ale namočím je do horké vody dokud nejsou na skus. Zeleninu nakrájím na tenké pásky, cibuli na kostičky a kuřecí maso na malé kostky (osolím, opepřím). Vezmu 2 pánve. V jedné osmažím nudle. Ve druhé osmažím cibulku, maso a nakonec přidám zeleninu. Ta se připravuje chvíli, aby zůstala mírně křupavá. Přidám sójovku podle chuti a přimíchám nudle. Je to fakt rychlý a hodně chutný.

Foto: Katka Kohoutková

Nudle Vimixa

Foto: Katka Kohoutková

Smažené nudle

Kuřecí maso na medu a sójovce

Tohle jen rychlovka, která je strašně dobrá. Připravuji ji jak na večer tak i na druhý den do práce. Hodí se jak k bramborové kaši tak i k rýži - tam to chce jen trošku více omáčky (přidáním vody).

  • kuřecí prsa
  • sůl, pepř
  • med
  • sójová omáčka

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme a opepříme. Podle potřeby přidáme solamyl. Otestujeme na oleji. Až je maso hotové přidáme med, promícháme a přidáme sójovou omáčku. Záleží na Vaší chuti. Já dávám zhruba na 4 porce 3 lžíce medu a 4 lžíce sójovky.

Foto: Katka Kohoutková

Kuřecí maso na medu

Quesadilla (zapečená tortila)

K večeři dělám dva druhy této tortilly. První je jen zapečená jako toasty. Na půlku tortilly dám sýr, na to šunku, zmraženou kukuřici, zase sýr a překlopím druhou polovinou. Na druhý recept používám směs, kterou si uvařím.

  • cibule
  • česnek
  • slanina
  • sýr
  • fazole Bonduelle v BBQ omáčce

Na oleji osmahneme cibulku na jemno, přidáme nasekaný česnek. Promícháme a přidáme slaninu na kostičky. Až je osmažená, vysypeme směs z plechovky. Promícháme a opět naskládáme na polovinu tortilly v pořadí sýr, směs a nakonec sýr, přeložíme.

Můžete připravit v toastovači, ale z pánvičky je to daleko chutnější.

Foto: Katka Kohoutková

Quesadilla

Pro dalších pár tipů a receptů navštivte můj další článek, odkaz zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz