Článek
Jakmile se vzduchem začne nést vůně skořice, víte, že podzim je tady. A právě skořicoví šneci patří k těm receptům, které dokážou proměnit obyčejné odpoledne v hřejivý rituál. Příprava je překvapivě jednoduchá – pár základních surovin a trocha trpělivosti. Výsledek? Zlato-hnědí šneci se skořicí, kteří provoní celý dům a zmizí z plechu dřív, než vychladnou.
Recept
Na těsto
- 240 ml vlažného mléka
- 70 g rozpuštěného másla
- 60 g cukru krupice
- 1 balíček sušeného droždí
- 560 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 vejce
Na náplň
- 120 g třtinového cukru (krupice)
- 100 g rozpuštěného másla
- 11 g skořice
Na polevu (pokud chcete)
- Philadelphia
- trocha citronové šťávy
- 2-3 lžíce mléka
- 100 g cukru moučky
Do mísy dejte cukr, vlažné mléko a rozpuštěné máslo. Vše promíchejte a přidejte sáček sušeného droždí opět promíchejte, přikryjte a nechte na teplém místě 10-20 minut odpočívat. Po té přidejte mouku, sůl, vejce a minimálně 5 minut zpracovávejte. Nechejte 2 hodiny kynout. Po té vyválejte 30×50 cm. Potřete ho rozpuštěným máslem, posypte třtinovým cukrem a nakonec skořicí. Já zkusila i část - pistaciové máslo a trocha mražených malin (bylo to výborné). Těsto zamotejte do rolády a nakrájejte na 12 stejných dílků. Ty potom naskládejte do plechu na pečící papír a nechte znovu 20 minut kynout. Peče se na 180° okolo 15 minut. Vychladlé potřeme polevou pokud chceme nebo posypeme moučkovým cukrem.
Potřený plát těsta
Před pečením
Po upečení s polevou




