Článek
Po úspěchu předchozích dvou článků o mých oblíbených večeřích přicházím s třetím dílem. Opět jsem pro vás vybrala recepty, které pravidelně vařím doma – jednoduché, chutné a plné lásky.
Kokosová rýže s mangem (nebo jiným ovocem)
2 porce
- hrnek rýže
- 2 hrnek kokosové mleko
- špetka soli
- cukr podle chuti
- zralé mango, mangové pyré…
Na toto jídlo je vhodná jasmínová rýže. Pokud seženete zralé mango máte vyhráno. Já nahrazuji mangovým pyré - jistota chuti. Kupuji běžně v drogerii ve formě dětské výživy. Tato večeře je rychlá a chutná. Rýži propláchneme a vložíme ji do menšího hrnce společně s kokosovým mlékem. Trochu mléka necháme bokem. Přidáme špetku soli a vaříme rýži do měkka. Po uvaření dochutíme cukrem podle sebe a přilejeme zbytek kokosového mléka. Kdo chce přidá plátek másla. Na talíři přidáme buď čerstvé ovoce anebo ovocné pyré. Hotovo do 20 minut.
Kokosová rýže s mangem
Zapečené palačinky se smetanou, kuřecím masem a baby špenátem
Na zhruba 8 palačinek
- špetka soli
- 2 vejce
- 400 ml mléka
- 200 g hladké mouky
Na naplň
- kuřecí prsa
- 2 smetany ke šlehaní
- baby špenát
- sůl, pepř
- trocha solamylu
- stroužek česneku
Na posypání
- tvrdý sýr
Těsto na palačinky vymícháme mixérem. Připravíme palačinky. Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme a mírně obalíme v solamylu. Maso opečeme na hlubší pánvičce a až je hotové tak zalejeme smetanou. Mírně osolíme a přidáme utřený stroužek česneku. Vyvaříme do zhoustnutí. Po vypnutí plamene přidáme baby špenát a promícháme. Připravenou směsí naplníme palačinky. Menší pekáč nebo zapékací mísu vymažeme máslem. Naskládáme palačinky a zalejeme trochou smetany. Vložíme na 15 minut do rozpálené trouby na 190°. Po té posypeme strouhaným sýrem a dopečeme.
Zapečená palačinka se smetanou a kuřecím masem
Květák na mozeček
4 porce
- 1 střední květák
- 3 vejce
- 1 cibule
- sůl, pepř, mletý kmín
- trocha másla
Květák rozebereme na růžičky a uvaříme je v mírně osolené vodě do měkka. Na pánvičce rozpustíme máslo a osmahneme cibuli na d do sklovata. Přidáme květák, koření a krátce osmahneme. Nakonec zalejeme rozkvedlanými vejci a připravíme do hotova. Nejlépe chutná s vařeným bramborem, ale lze podávat i s chlebem.
Květák na mozeček
Kynuté lívance
4 porce
- 200 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 1 vejce
- 350 ml mléka
- 10 g droždí
- 20 g cukr krupice
- olej na smažení
- marmeláda (nutela, tvaroh…)
V misce utřeme droždí (pokojová teplota) s lžíci cukru. Zalejeme trochou vlažného mléka a necháme zhruba 10 minut vzejít kvásek. Do větší mísy prosypeme mouku, přidáme zbytek surovin a vykynutý kvásek. Promícháme v těsto, které necháme půl hodiny kynout. Rozpálíme pánev - nelejeme olej, ale jen pánev potíráme. Lívance opékáme z obou stran. Dochutíme podle sebe. My máme rádi oslazený tvaroh a povidla anebo čerstvé lesní ovoce.
Kynuté lívance
Zapečené brambory
- brambory
- slanina (krájená Durano Lidl)
- pórek
- 1/2 mléka
- 3 vejce
- sůl, pepř (grilovací koření, koření na americké brambory…)
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Zapékací mísu nebo menší pekáč vytřeme máslem. Vrstvíme brambory, koření, slanina a pórek. Vytvoříme 2 - 3 vrstvy a končíme vrstvou z brambor. Zalejeme mlékem s trochou soli ve kterém rozkvedláme vejce. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180° minimálně hodinu. Pokud se začne horní vrstva připalovat, přikryjeme alobalem.
Zapečené brambory
Pokud hledáte další inspirace na to co zrovna uvařit tak další naše večeře jsou zde: