Článek
Jsou jídla, která nestárnou – a utopenci mezi ně patří. Zachraňují rána po dlouhých večerech, skvěle chutnají k pivu a překvapivě dobře fungují i jako originální jedlý dárek. Stačí poctivý recept, kvalitní suroviny a pěkná nakládací dóza z domácích potřeb. Výsledkem je dárek, který má charakter, tradici a hlavně chuť.
Recept:
- 1,5 kg špekáčků
- cibule podle toho jak moc ji máme rádi
- feferonka (volitelná)
Nálev
- 0,75l vody
- 0,4l octa
- špetka soli
- 2 lžíce cukru
- 16 kuliček pepře
- 16 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
Špekáčky oloupeme a podélně rozřízneme. Naplníme cibulí. Skládáme do lahve společně s cibuli podle toho kolik jí máme rádi. Zalijeme vychladlým lákem a uschováme do komory. Po 14-dnech jsou již k jídlu, ale čím déle tím výraznější chuť.
Nálev - povařit 10 minut
Utopenci příprava





