Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak prezident ovlivňuje Váš život?!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Pražský hrad

„Prezident absolutně vládne“, „prezident nemá žádné pravomoci“ - dva extrémy, které se objevují ve veřejné debatě. Kde je pravda? Jak hlava státu skutečně zasahuje do našich každodenních životů?

Článek

Inflace a hypotéky

Prezident vybírá členy bankovní rady a guvernéra ČNB. Ti ovlivňují výši úrokových sazeb. Sazby ovlivňují hypotéky a výši inflace. Problém je v tom, že makroekonomie není exaktní věda, každý odborník má jiný názor. To se pak může stát, že je na svém místě špatný „člověk“, který místo toho, aby situaci zlepšoval, tak ji zhoršuje. Nebo přímo „kope“ za něčí soukromé zájmy. Hlava státu si musí jmenované načíst, pořádně nastudovat a pečlivě vybrat, protože za následný případný průšvih je odpovědná ona.

Zločinci na svobodě

Amnestie. Děsí Vás to slovo? Můžete namítnou, že k jejímu provedení je zapotřebí kontrasignace. Máte naprostou pravdu, ale jak známe z předchozích let, tak výměna něco za něco, či případné prezidentovo vyhrožování můžou z této nutné záležitosti učinit pouhou formalitu. Omilostnění se vrhnou do ulic a jejich přítomnost můžeme pocítit na vlastní kůži.

Pomoc s problémy lidí

Vláda neřeší akutní problémy určité skupiny obyvatel? Je na čase povolat prezidenta! Hlava státu má de facto neomezený přístup do médií, může upozornit na jakýkoliv problém, a tak donutit vládu jej urychleně řešit. Nemůže přímo daný problém vyřešit, ale může ho nasvítit a zviditelnit tak, že ho nikdo nebude moci ignorovat. Aby tyhle neviditelné problémy znal, musí chodit mezi lidi, ptát se, zajímat se a následně konat.

Bezstudná dovolená v zahraničí

Prezident z velké části vytváří obraz Česka v zahraničí. Znáte to, jste v zahraničí na dovolené a nahlíží na Vás skrz prsty, případně imitují pro ně nejvíce známého politika Vaší země (prezidenta), nápadně naznačují, že je alkoholik. Byli by jste rádi, kdyby ho neznali a nebo znali, ale v té pozitivní rovině.

Destabilizace politiky

Nestabilní situace životu nenahrává, přesto jsme v minulosti často byli svědky pokusů o narušení politické rovnováhy. Prezident, který neudrží svoje ego a pustí se do vlastních mocenských her si neváží lidí. Neopodstatněné nadužívaní veta zbytečně zdržuje vládu, která má potom méně času řešit další věci. Hlava republiky může s vládou nesouhlasit, musí ale najít takový způsob, při kterém nebudou poškozeni lidé na úkor jejího vlastního uspokojení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám