Hlavní obsah
Věda

Avataři fakt existují, slinami během života naplníme dva bazény a další zajímavostí o našem těle!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Přináším vám top zajímavosti o lidském těle, které jste možná (ne)věděli!

Článek

Nemůžeme si olíznout jazykem loket, vyčistit si jazykem ucho (to umí jen žirafy) a ani si jazykem přelíznout obočí.

Ženy spalují tuk pomaleji než muži. To nás ženy asi moc nepotěší, ale zase my ženy máme lepší čich než muži. Lidský nos umí rozpoznat až 1 bilion vůní, mnohem více než dokáže rozpoznat pes či jiný živočich na této planetě. A náš nos si může zapamatovat až 50 tisíc vůní.

Známe čtyři krevní skupiny. Krevní skupina O, AB, B a A. Platí, že nejběžnější krevní skupina ve světě je právě skupina O, ale  v České republice a třeba ve Švédsku či Norsku je nejběžnější krevní skupina A. Krevní skupina AB je nejméně častá.

Také existují dva faktory a to RH- a RH+. Více lidí má RH+. Tvrdí se, že lidé, kteří mají RH- nepochází ze země. Takže pokud máte RH-, možná jste mimozemšťané. Více naleznete na tomto videu.

Tak trochu hodně slintáme a to dokazuje, že během svého života bychom svými slinami naplnili dva plavecké bazény!

A když už jsme u toho, plocha našich plic dokáže pokrýt tenisový kurt. Tak co, jdeme si zasportovat? Jinak levá plíce je menší než pravá a to kvůli srdci.

Mysleli jste si, že Avataři existují jen ve filmu? Omyl. Ano, mezi námi jsou lidé s modrou pletí. Nejedná se samozřejmě o vysoké bytosti s různě žíhaně modrou kůží a speciálně špičatýma ušima. Jsou to  běžní lidé, kteří mají „jen“ modrou kůži. Poprvé se syndrom modré kůže zaznamenal v 60. letech 20. století v USA u rodiny Fugaetových z Kentucky. Tento syndrom se přenášel z generace na generaci, ale nutno zmínit, že nikdo z nich neměl zdravotní problémy a dožívali se vysokého věku. Více se o tomto syndromu můžete dočíst zde.

Lidé trpící syndromem pica (pika) si rádi pochutnávají na křídě, papíru, písku, mýdlu či hlíně, hřebících a podobně. Ano, spíše se to objevuje u malých dětí, které konec konců dávají do pusy skoro vše a brzy to odezní, ale může se to objevit i u dospělých jedinců a samozřejmě že jim pojídání těchto „jídel“ může způsobovat různé zdravotní problémy.

Každý člověk se narodí s modrýma očima. A to i malí černoušci. Jsme jediné bytosti, které produkují slzy na základě svých pocitů a lidské oči rozpoznají až 10 milionů barev. A také naše oči mohou rozpoznat až 500 odstínů šedi! Nejvíce lidí na světě má hnědé oči. A někteří lidé mají každé oko jiné barvy. Způsobuje to heterochromie, ze známých osobností ji má například herečka Jane Seymurová, představitelka doktorky Quinové ze stejnojmenného seriálu. Ta má jedno oko zelené a druhé hnědé.

Když kýchneme, vždy zavřeme oči a pokud mluvíme, mrkáme častěji. Nicméně ženy mrkají častěji než muži.

Každý z nás má jiný otisk prstů, ale také jiný jazyk (myšleno orgán lidského těla). A každý má jedinečnou barvu očí. A v žaludku jsme díky kyselině schopni rozpustit i žiletky! Naše tenké střevo je čtyřikrát delší než jsme my sami a je nejdelším vnitřním orgánem v našem těle.

Když zrovna polykáme, nemůžeme po tu dobu dýchat. Ale dítě tuto schopnost má až do 7 měsíce svého věku!

Jinak jsme hodně přemýšliví tvorové, protože náš lidský mozek může mít až 50 tisíc myšlenek denně. Mozek tvoří 100 miliard neuronů. A protože mozek nemá receptory bolesti, necítí bolest. Dá se také říct, že vidíme mozkem. Oči mají funkci „kamer“. A vizuální vjemy se zpracovávají v mozku.

Úsměv je příjemný a abychom se usmáli, potřebujeme zapojit 5 až 53 párových svalů. A ze všech mimických gest je právě úsměv nejčastější. Jen tak mimochodem, naše tělo tvoří 600 svalů a 207 kostí. Z kostí je nejtvrdší právě čelist a stehenní kost je tvrdší než beton!

Praváků je více než leváků a praváci se dožívají v průměru vyššího věku. A to samé platí o ženách, ženy žijí déle než muži. Kdysi se leváci předělávali na praváky, ale tomuto naštěstí již odeznělo.

Některé další zajímavosti o lidském těle si můžete přečíst zde:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz