Hlavní obsah
Cestování

Finsko - národní parky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Finsko je pěkná severské země. Krom všeho možného se také může chlubit krásnýmí národními parky a přírodou, což stojí za zmínku, nemám pravdu?

Článek

Finsko má krásnou severskou přírodou, kterou můžete procházet, sportovat anebo se jen tak kochat.

Dokonce i vlajka tvořená z modré a bílé má symboliku. Bílá symbolizuje sníh a modrá symbolizuje právě průzračná jezera.

Po celém území Finska se nachází spousty národních parků. Finové mají přírodu rádi, váží si ji a proto si ji chrání.

Proto zde mají 33 národních parků. A navíc 173 chráněných rašelinišť, 19 přísných přírodních rezervací…

Park Urho Kekkonen nese jméno jednoho z finských prezidentů. Tento park má kouzlo a opravdu zde se pokocháte krásami přírody. Je to velmi vyhlášený park Finska. Má 2 550 m čtverečních. Užijete si kratší túry ale i túry na celý den. Určitě mohu doporučit vrchol Kaunispää. Je plný lesů a doslova je dominantu parku. V parku též najdete zlatokopecké centrum Tankavaara. Toto centrum se může těšit oblíbeností u turistů. Najdete tu muzeum zlata, zlatokopeckou vesnici. A pokud vás láká vyrýžovat si zlato, i toto zde můžete zkusit!

Park Repovesi nabízí jezera a skály, najdete ho kousíček od finské metropole Helsinky.

 Pokud jste fanoušky lesů, určitě navštivte park Pallas-Yllästunturi. Najdete zde spousty lesů ale i holých vrcholků, odkud se vám naskýtá nádherný rozhled do krajiny. Stezky parku určitě využijete na běžky či turistiku, běhání a také zde využijete i lyžařská střediska. Park obklopuje spousty turistických center a pravdou je, že v parku se nenachází tolik divoké přírody jako v jiných národních parcích Finska. A pyšní se rozmanitostí finské přírody. Southwestern Archipelago, nebo – li Jihozápadní souostroví nabízí plno ostrůvků a každý z nich je jedinečný.

Zde si můžete užívat plavby lodí. Národní park Nuuksio nemá skály, ale najdete zde lesy a jezera. Finsko je vlastně země 1000 jezer. Park nabízí plno příjemných turistických tras.  A výhodou je, že hodinku autem jsou Helsinky. Jede se převážně po dálnici a pokud máte osobní auto, neplatíte poplatky. 

Národní park Lemmenjoki aneb  Řeka lásky založili v půlce 20. století. Je v podstatě starý přibližně 70 let. Pyšní se dvěma prvenstvími: Je nejstarší park ve Finsku a také největší park v Evropě. A obdivovat zde můžete severskou tajgu a její krásy. Rozmanitost přírody, lesy jedlí, borovic. Tím se vším tento národní park může chlubit. Zde najdete i největší chovnou stanici sobů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz