Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mýty a legendy o kočkách: severské i hebrejské pověsti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Napsala jsem pár příběhů o kočkách a jak jsem slíbila, posílám další.

Článek

Hebrejská pověst - plácni lva po čenichu

Všichni asi známe příběh, kdy nastala potopa světa. Dle ní Noe postavil archu a kdo na ní byl, přežil. Nicméně v té době nebyly kočky, jen lvi. Na lodi se přemnožily myši a bůh řekl Noemu, aby plácl lvi přes čenich a Noe poslechl. A hned z nosů lvů vyběhly kočky.

A ještě jednou Maneki Neko

O této kočičce jsme si v minulém článku vyprávěli příběh. A nyní je zde další. Podle jedné legendy kočka mávnutím své tlapky přivolala krále, zachránila mu tím život. Do místa, kde před tím byl udeřil blesk.

Foto: Pixabay

cat-114782_640

Norská lesní kočka

Skogkatt. Takto se tato kočka nazývá a vystupuje v norských legendách. Zde byla bohyně plodnosti Freya.

Podle pověstí a legend její vůz táhly právě tyto kočky. Vypráví se, že kočky měly takovou sílu, že ani Thór je nepřemohl. Protože lidé toužili po hojnosti, protože kamkoli tato bohyně vkročila, byla hojnost jako plno květin a úrody, žádali a přáli si její přítomnost. Proto lidé, aby si naklonili přízeň bohyně Freyi, tak na své pozemky a pole pokládali misky s mlíkem, aby nakrmili její kočky. Věřili tak, že bohyně díky tomu projede kolem nich, a tak budou mít hojnost. Věřili podle pověsti, že si tak přitáhnou blahobyt.

Kocour Jólakötturinn a svetr aneb vánoční kocour

Pozor! Tenhle kocour je velmi zákeřný. Pečlivě kontroluje, kdo dostal k Vánocům nové oblečení. Pokud někdo nedostane nové oblečení, kocour ho sežere zaživa. To asi moc nechceme, že?

Zmínky o tomto kocourovi jsou už z 19. století a kocour pečlivě hlídá, zda je v domácnosti uklizeno. Tato kočka patří údajně bohyni Grýle.

Nicméně dle legendy má Grýla manžela a syny. Její synové darují dětem drobné dárky.

Jinak aby byla jistota, že nás kocour nesežere a nebo někoho jiného, darujme si alespoň třeba ponožky a trochu si ukliďme.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz